10-11-2012
|
#8
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etnik Yemek Tarifleri
Boşnak Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Boşnak asıllıların mutfağından yemek tarifleri

BOŞNAK BÖREĞİ
MALZEMELER
1 kg un
1 fincan sivi yag
1 yumurta sarisi
Yeterince su
200 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 su bardagi sivi yag
Tuz
YAPILIŞI
Unun ortasini açip tuzu, ilik suyu ve bir fincan sivi yagi ilave ederek bir hamur elde edelim Hamuru 9 esit parçaya bölüp bezeler hazirlayalim Bezelerden herbirini tabak büyüklügünde açin Bezelerin üzerine sivi yag sürün Yufkayi ince açin Yufkaya kasigin ucu ile sivi yag serpin Hazirladiginiz peynirli maydanozlu içi yufkaya serpin Daha sonra yufkayi rulo seklinde sarin Yaglanmis firin tepsisine ortadan baslamak üzere yufkalari dolayarak yerlestirsin Üzerine yumurta sarisi sürdügümüz böregi önceden isitilmis firinda kizarana kadar pisirin

BOŞNAK TATLISI
3 adet yumurtanın sarısı
1 paket margarin
1 tutam tuz
alabildiğince un
1 paket kabartma tozu
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
hindistancevizi
antepfıstığı
İçine:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kasığı tarçın
1 tatlı kasığı hindistancevizi
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
çeyrek limonun suyu
Yumurta sarılarını ve eriterek iyice soğuttuğumuz margarini bir kaba alalım Bir tutam tuz ilave edelim Elenmiş unu ve 1 paket kabartma tozunu, azar azar ilave edip, karıştıralım
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparalım Avuç içimizde yuvarlayarak, şekil verelim Sonra hamuru çok hafif yassılaştıralım Ceviz, tarçın ve hindistancevizi karışımından bir miktar koyalım Kenarlarını büzerek kapatalım
Ters çevirerek, çok az yağ sürülmüş tepsiye dizelim Üzerlerine yumurta sarısı sürelim Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim Bu arada şerbet için suyu ve şekeri kaynatalım
Ateşten almadan 1 dakika önce limon suyunu ilave edelim Şerbetin ılınmasını sağlayalım Fırından aldığımız tatlıları ılıtalım Ilık şerbeti üzerine dökelim Tatlıları servis tabağına alalım Üzerine hindistancevizi ve antepfıstığı serperek servis yapalım

NOHUTLU KAPÇIK
MALZEMELER:
4 su bardağı un
2 su bardağı nohut
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Yarım kg yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI:
Un, tuz ve yeterince su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurup iki bezeye ayrın Bezeleri 75-80 cm çapında yuvarlak olarak açıp önce 4-5 cm eninde uzun şeritler kesin Daha sonra bu şeritleri enine kesip 4-5 santimetrekarelik parçalar elde edin Akşamdan ıslattığınız nohudun suyunu süzdükten sonra uygun bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlayın Yeniden suyunu süzün İçine karabiber, kimyon, nane, tuz katıp iyice ezilin, ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın Yufka parçalarının her birinin içine bir miktar harç koyup dört köşesinden tutarak ortada buluşturun Baş parmak, orta parmak ve işaret parmağınızı kullanarak bastırıp kapatın Bohça gibi kapatılmış nohutlu kapçıkları zemini yağlanmış finn tepsisine sıralayın, önceden ısıtılmış fırında, 180-200 derece ısıda 25-30 dakika, altı üstü kızanncaya kadar pişirin Kızarmış nohutlu kapçıkları ocağın üstüne akn 4 su bardağı kaynar su döküp yumuşamaları için kapağı kapatarak 15-20 dakika haşlayın Üstüne sarımsaklı yoğurt koyup tereyağında kızdırılmış biberli, salçalı sos gezdirin Sıcak olarak servis yapın
|
|
|