Yalnız Mesajı Göster

Etnik Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etnik Yemek Tarifleri




Süryani Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Süryani asıllıların mutfağından yemek tarifleri


TOPTOPİK (ELAZIĞ)
2 bardak su
1 litre haşlama suyu
1,5 bardak ince bulgur
Kışın 300 gramlık kurut (3 adet)
Yazın yarım kg yoğurt
100 gram tereyağı
30 gr pul biber
5 diş sarımsak
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Tencerede su kaynatılır Tuz ilave edip sıcak suda erimesi beklenir Bulgur sıcak suya konur ve ocak kapatılarak yaklaşık 30 dakika sıcak suda şişmeye bırakılır Bulgurun demlenmesi bitince, orta büyüklükte plastik bir kaba boşaltılır, yoğurma için hazırlanır Bulgur, kaba yapışacak kıvama geldiğinde, toptopik yuvarlanmaya başlanabilir Toptopik, yuvarlak ve yassı olmak üzere iki biçimde yapılabilir Toptopiğin büyüklüğü iri bir misket kadar olmalıdır Bulgur bitinceye kadar köfte yuvarlanır Orta boy bir tencereye haşlama suyu konulur Tuzu atılıp, kaynatılır Kaynar suya toptopikler de atılır 10 dakika haşlandıktan sonra, önceden hazırlanan sıcak sarımsaklı kurut (ayran kesintisinin kurumuş hali) köftelerin üzerine dökülür Kırmızı pul biber tereyağında kızdırılıp toptopikin üzerine gezdirilir


NANE ÇUÇE (MARDİN)
Kuş otu
MALZEMELER:
1 kg nane çuçe
1 baş kuru soğan
2 diş sarımsak
100 ml Mardin zeytinyağı
1 bardak çökelek
Tuz
Kuru kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI:
Nane çuçeler bol suda örselenmeden yıkanıp suyu iyice süzülür Otla çökelek bir tepsinin içinde yoğrulur, yaklaşık bir gün üzeri kapalı olarak ekşitilir Soğan ve sarımsaklar küçükçe doğranır Bir tencerede ot ile çökelek iyice ısıtılıp üzerine zeytinyağı koyulur Beklemeden soğan ve sanmsaklar ilave edilir Kuru biberler de birlikte tavlandıktan sonra çökelekli ot eklenerek güçlü ateşte yaklaşık 20 dakika silkeleyerek pişirilir Nane çuçeyi kendi yaptığınız yufka ekmeklerle ister dürüm ister sokum yaparak yiyebilirsiniz


HARİRE (MARDİN)
1 su bardağı pekmez,
1 su bardağı un,
1 su bardağı tozşeker,
5 su bardağı su,
1 kaşığı tarçın,
Süslemek için:
Ceviz içi

1 su bardağı pekmezi, 1 su bardağı unu, 1 su bardağı tozşekeri ve 5 su bardağı suyu bir tencereye koyun Kısık ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin
Kaynadıktan sonra 5 dakika daha karıştırmaya devam edin ve içine 1 tatlı kaşığı tarçın atın
Sonra ocağın altını kapatın Soğumadan kaselere aktarın Üzerlerine dövülmüş ceviz içi ile süsleyip, soğuduktan sonra servis yapın


LEBENİYE (MARDİN)
MALZEMELER:
1 bardak aşurelik buğday
1 kg yoğurt
1 tutam tuz

HAZIRLANIŞI:
Bir gün önceden Mardin yoğurdu süzülür Buğday pişirilir Daha sonra süzülmüş yoğurt sulandırılır ve pişmiş olan buğday içine katılır Yoğurt ve buğday iyice karıştırıldıktan sonra ateşe koyulur, tuz ilave edilip sürekli karıştırılarak pişirilir Muhallebi kıvamına gelince ateşten indirilir, kaselere boşaltılarak servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla