10-11-2012
|
#11
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etnik Yemek Tarifleri

Tatar Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Tatar asıllıların mutfağından yemek tarifleri

KOLAY TATAR BÖREĞİ
Mantı hamurunu muska şeklinde kesip suda haşlayın ve üstüne sarımsaklı yoğurt döküp yiyin İstenirse kıyma kavrulup konur

KIYGAŞA (ESKİŞEHİR)
Mayalı hamur hazırlanır İçine çörek otu atılır Şöyün karan denen dökme demirden yapılmış yarım küre biçimindeki kazanlarda bol yağ içine mayalı hamur, elde su ile açılarak bırakılır Kızartılır O gün kıygaşa, etli patates yemeği ve un helvası eve gelenlere sunulur Kıygaşa içine kıymalı iç konularak da yapılır
Not: Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır Kıygaşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılır Komşular, dağıtım yapan çocuğa çerez ya da harçlık verirler Böylece çocuklar sevinir, komşuluk ilişkileri pekişir

CANTIK (ESKİŞEHİR)
Un, su ve tuzla hazırlanan hamur, küçük parçalara ayrılır 105 cm çapında açılır Yağlanarak üst üste yerleştirilir Bu dizilerden biri cantığın alt hamuru, öteki üst hamuru olarak düşünülür Tepsi yağlanır Alt hamuru oluşturan dizideki hamurlar elle açılır, tepsiye döşenir Araya kıymalı patates yemeğinin suyu ayrılarak kıyma ve patatesleri yayılır Üzeri, ikinci dizideki hamurlar da elle açılarak kapatılır Alt ve üst hamurlar tepsi çevresinde elle bükülerek kapatılır Fırında pişilir Fırından çıkan cantığın üst kısmı bıçakla kesilerek kapak gibi açılır Ayrılan patates yemeğinin suyu dökülür Bu kapak yeniden kapatılır Beş dakika sonra servise hazırdır

GÖBETE (KÖBETE) (ESKİŞEHİR)
1 5 kg un
su
bir çorba kaşığı tuz
yarım kilo kıyma
normal büyüklükte üç soğan
bir tatlı kaşığı karabiber
yağ
İç Hazırlanışı: Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılır Yarım su bardağı su eklenip pişirilir Sonra 25 gr Karabiber katılarak karıştırılır Un, tuz ve su karıştırılarak hamur yapılır Daha sonra küçük yumaklar halinde ayrılır Her yumak ayrı ayrı açılarak, kurumaya bırakılır Yalnız pazılar açılırken, nişas-talı un kullanılır Kuruyan yufkalar, kat yağlanarak tepsiye dizilir Yufkaların yarısına gelince ara malzemesi olan içi yayılır Sonra diğer yufkalar yağlanarak tepsiye dizilir Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir Göbete ayran, hoşaf ve çay ile sunulur

SARIBURMA (ESKİŞEHİR)
250 gr Kıyma
orta büyüklükte üç patates
tuz
karabiber
1 kg un
su
1 su bardağı yağ
Patatesler haşlanır Rendelendikten sonra kavrulmuş olan kıyma ile karıştırılır Tuz ve karabiber konulur
Un, tuz ve su karıştırılıp hamur yapılır Orta büyüklükte parçalara ayrılır Yufka haline getirildikten sonra kurumaya bırakılır Kuruduktan sonra alınan yufkalar yağlanır İkinci katta iç konulur ve biraz yağlanır Bu iki katlı yufka rulo halinde sarılır Diğer yufkalar da tepsinin büyüklüğüne göre aynı şekilde sarılır Tepsinin ortasından başlanarak daire şeklinde sarılır Üzerine yoğurt sürülerek fırına verilir
Not: Sarıburma genellikle çay ve ayran ile sunulur
|
|
|