10-11-2012
|
#15
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etnik Yemek Tarifleri

Yörük Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Yörük asıllıların mutfağından yemek tarifleri

YÖRÜK BOHÇASI
MALZEMELER
1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram)
3 su bardağı un
Tuz bir tutam
½ çay bardağı sıvı yağ
Bir miktar ılık su
İÇ MALZEME
1 adet kuru soğan
2 adet iri domates
4 adet kabak
2 su bardağı pilavlık bulgur
Su, pulbiber, kimyon, tuz
1 kahve fincanı zeytinyağ
HAZIRLANIŞI
Soğanlar doğranır ve zeytinyağında pembeleşene kadar pişirilir Ufak doğranmış domatesler ilave edilir ve karıştırılır Halka halka doğranmış kabak da eklenerek hepsi pişirilir Pişen kabaklı malzemeye bulgur konur ve göz kararı su ilave edilip baharatları eklenir, suyunu çekinceye kadar pişirilir
Hamur malzemelerinin tamamı karıştırılarak yoğurulur Kabarması için 20 –30 dk bekletilir 25 –30 cm çapında bir fırın tepsisi yağlanır Mayalanan hamur oklava ile açılıp tepsiye yayılır üzerine kabaklı pilav yayılır Yufkanın sarkan kızımları bohça şeklinde pilavın üzerine kapatılır Bohçalanmış pilav 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızana kadar pişirilir Üzeri kızaran yörük bohça pilavı servis tepsisine ters çevrilerek konulur ve dilimlenerek servis edilir

KEŞKEK (YÖRÜK)
MALZEMELER:
2 su bardağı göçe (dövme, aşurelik buğday)
Yarım su bardağı nohut
1 kg kemikli parça et (gün görmez dana döşü)
1-2 parça ilikli kemik
1 çorba kaşığı tereyağı
6 su bardağı su
3 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 adet limon
Kaymak
HAZIRLANIŞI:
Ayıklanıp temizlenmiş buğday ve nohut ıslatılır Ertesi gün parça et, ilikli kemik ve ıslatılan malzeme çömleğe konulup tuz ilave edilerek akşamdan mahalle fırınına konur Sabah erkenden fırından alınır Etin kemikleri ayrılır ve etler lif lif olup taneler ezilinceye kadar büyük bir tahta kaşıkla dövülür Dövülürken kaymak ilave edilir Diğer tarafta kızdırılan tereyağına kırmızıbiber ve karabiber eklenerek sos hazırlanır Servis tabağına alman keşkeğin üzerine, yağını alması için limon sıkılır Hazırlanan sos, üzerine dökülerek servis edilir
Not: İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde, genellikle düğünlerde pişirilir Dana eti yerine tavuk eti ile de yapılmaktadır

ÇULLAMA KÖFTE (AFYON)
MALZEMELER:
1,5 kg dana kıyma
1,5 su bardağı düğü (ince bulgur)
1 orta boy soğan
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı sıvıyağ
Bulamaç için malzemeler:
8 adet yumurta
Aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI:
Kıyma, rendelenmiş soğan, düğü, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber bir kaba konulup yoğrularak, özleştirilir Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlak köfte şekli verilir ve haşlanır Diğer tarafta ise yumurtalara, azar azar kıvamlı hale gelene kadar un eklenir Bir miktar tuz ilave edilerek bulamaç yapılır Haşlanan köftelerin suyu süzülür Haşlanmış köfteler, hazırlanan yumurtalı bulamaca batınlıp kızgın yağda kızartılıp servis yapılır
Not: Köfte sözcüğü Afyon'da 'köttü' şeklinde kullanılır

TOYGAR ÇORBASI
MALZEMELER:
2 çorba kaşığı koyun yoğurdu
1 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kaymak
1 adet yumurta
5 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik veya birkaç dal kekik
HAZIRLANIŞI:
Yoğurt, un, pirinç ve yumurta bir tencereye alınarak koyu ayran kıvamına gelene kadar karıştırılır Pirinçlerin yumuşaması için iki saat bekletilir Hazırlanan malzemelere et suyu ve birkaç dal kekik ilave edilip, kısık ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırılır Kaynama baş-layınca pişmeye bırakılır Piştikten sonra tuzu eklenir Servis tabağına alınır Üzerine kaymak konularak sıcak servis edilir

SU MUHALLEBİSİ
MALZEMELER:
1 çay bardağı buğday nişastası
2 çorba kaşığı toz şeker
4 su bardağı su
Pekmez
HAZIRLANIŞI:
Soğuk suya buğday nişastası ve toz şeker karıştırılarak yedirilir 15 dakika kısık ateşte topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir, tepsiye dökülür Soğuduktan sonra baklava şeklinde kesilir Ayrı bir kapta pekmez, bir miktar su ile inceltilir ve muhallebinin üzerine dökülür Soğuk olarak servis edilir Süslemek için tarçın kullanılabilir
|
|
|