Konu
:
Bazlama - Bazlama Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Bazlama - Bazlama Tarifi
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bazlama - Bazlama Tarifi
Bazlama, Türk mutfağından bir ekmek türü
Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir
Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi
Sade türüne Samsun yöresinde Pıtpıt da denilmektedir
Malzemeler:
4 su bardağı su
6 tatlı kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
4 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Hazırlanışı
Ilık suda şeker ile maya eritilir
Tuz ve elenmiş un ile yumuşak ele yapışmayan hamur yoğrulur
İki misli kabarana kadar mayalandırılır
Mayalanan hamur tekrar yoğrulur
Büyük bezelere ayrılır
Hamurların her biri 1 cm kalınlığında açılır
Üzeri örtülerek tekrar mayalandırılır
Yağlanan ve ısıtılan teflon tavaya birer birer konur
Ağzı kapatılır, kabarınca ters çevrilir
İki tarafta pişince tavadan alınır
Hemen yenecekse arzuya göre tereyağ sürülebilir
Yapılışı
Hamur bir gün önceden, ekşitmek için mayalanır ve bırakılır
Buna hamur üretme denir
Zaten önceden bulundurulan mayalık bir parça ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erkenden yoğurulur
Bir müddet dinlenmeye bırakılır
Hamurun iyice mayalanıp kabarmasından sonra oklava ile yufkadan biraz kalın olarak açılarak pişirilene şebit, daha da kalın olarak açılıp pişirilene de bazlama denir
Geleneksel olarak odun ateşinde toprak sac üzerinde pişirilir, ancak günümüzde genellikle elektrikli sac veya ocak kullanılır
Bazlamanın özellikleri tereyağlı yağlaması çok güzel olmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul