Yalnız Mesajı Göster

Köfteler -Köfte Tarifleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Köfteler -Köfte Tarifleri







Çiğ Köftenin Tarihçesi

Tarihi gelişimi MÖ 4000 senelerine dayanır

Rivayete göre Urfa ve Adıyaman yöresinde olan eski bir medeniyetin kralı Kral Nemrut’un Hz İbrahim’in tek tanrıya inandığı için Hz İbrahim’i yakmaya karar verir Halkına verdiği emirle krallığındaki bütün kullanılabilir ağaç ve tahtaları büyük bir meydanda toplatıp evlerde bile hiçbir ağaç ve odun parçası bıraktırmayıp, yemek pişirmek için bile ateş yakmayı yasaklar

Yakılacak tek ateş sadece Hz İbrahim’i yakmak amacıyla toplanan bu odun ve ağaç birikimi olacaktır Halk kralının verdiği bu emre çaresiz uyar Tüm yanacak odun ve tahta parçaları günlerce meydanda toplanır Bu emri dağda avlandığı için duymayan bir avcı avda vurduğu geyiği eve getirir ve eşine bunu pişirmesini söyler Eşi kocasına kralın ateş yakma yasağını anlatır Avcı çaresiz kalarak emre itaat eder Yemek pişirmek için ateş olmadığından geyiğin sağ arka butunu ayırır taşta ince ince döverek ezer İçine bulgur biber tuz katarak Ezdiği etle bunu iyice yoğurur Ve çiğköftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı anlatılır

Kral ise Hz İbrahim’i bu devhasa odun yığınının üstüne bağlatır Ve bu odun yığınını ateşe verir Ama tanrıdan gelen emirle bu ateş suya odun parçaları balığa dönüşür Şu anda Urfada ki bu göl ve içindeki balıkların bu anlatılanlar olduğuna inanılır



Çiğ köfte tadına varmak istiyorsanız isin sırrı uzun süre yoğurmaktan geçer
Çiğ köfte için malzemeler
700 gram köftelik ince bulgur
400 gram kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kasığı biber salçası
1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
100 gram isot
4 tane kabukları soyulmuş domates
3 çay bardağı limon suyu,
Yeteri kadar kimyon, karabiber ve köfte otu karışımı baharat
1 demet kıyılmış maydanoz
6 tane ince doğranmış yeşil soğan
1 baş sarımsak

Tarifi

Bir kabın içine doğranmış kuru soğan, salça ve isotun yarısı ile yarım su bardağı suyu katıp karıştırın İçersine bulguru da ilave edip bulgurların yumuşamasını bekleyin Bu arada domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın Ardından bulgurlu karışımın içine katıp iyice yoğurun En az 30 dakika boyunca yoğurma işleminiz devam etmelidir
Kıymayı ve kalan isotu yarım su bardağı suyu, 1,5 çay bardağı limon suyu ile birlikte başka bir yoğurma kabının içinde yoğurun Ardından bu karışımı bulgurlu karışımın içine koyun ve karıştırın Ardından içine baharatları ekleyin ve yine en az yarım saat yoğurun
En son olarak da yeşil soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları ezin, maydanozları ince ince doğrayın ve 1,5 çay bardağı limon suyunu da ilave edin ve karıştırın Elde ettiğiniz çiğ köfte harcından parçalar koparın ve elinizle sekil verip, marul yaprakları içinde servis edin
Afiyet olsun



Akdeniz Usulü Köfte

Malzemeler
Kereviz Yaprağı
1 Adet Kereviz
100 gr Körpe Havuç
2 Kutu Soyulmuş Domates Konservesi (800 gr)
7 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
200 gr Arpacık Soğanı
4 Diş Sarmısak
Tuz, Karabiber
80 gr Ceviz İçi
80 gr Kurutulmuş Domates
2 Dilim Tost Ekmeği
1/2 Demet Maydanoz
1 Küçük Demet Fesleğen
4 Adet Ançuez Fileto
500 gr Dana Kıyma
1 Adet Yumurta
5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

Hazırlanışı

Kereviz yapraklarını yıkayın, kurulayın ve incecik doğrayın Havuç ve kerevizi ayıklayıp mutfak robotunda kıyın Soyulmuş domatesleri süzüp suyunu bir kaba toplayın ve doğrayın
Soğanları kıyın Soğanların yarısını, 2 diş ezilmiş sarmısağı, havucu, kerevizi ve domates parçalarını 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun Domates suyunu ilave edin, toz ve karabiber koyup 30 dakika hafif ateşte pişirin
Cevizleri ince doğrayın, kurutulmuş domatesleri kıyın Kalan soğan, sarmısak ve cevizleri 3 yemek kaşığı zeytinyağında çevirin Tost ekmeğini doğrayın ve mutfak robotunda ufalayın Maydanoz, fesleğen ve ançuezleri de incecik kıyın
Kıymayı yumurta, tost ekmeği, kurutulmuş domates, cevizli karışım, maydanoz, fesleğen ve ançuezleri yoğurun, yoğururken tuz ve karabiber ilave edin
Kıymalı karışımdan 16 köfte hazırlayın Kızgın yağda ve orta ateşte kızartın
Köfteleri sıcak domates sosunun üzerine koyun, üstlerine kereviz yaprakları serpiştirip servis yapın

Afiyet Olsun



Tebriz köftesi

Kullanılan Malzemeler :

½ kg kıyma
100gr sarı mercimek
1 adet orta boy patates
1-2 adet soğan
½ su bardağı pirinç
3-4 kuru kara erik
3-4 kuru kaysı
2-3 adet ceviz içi
karabiber
tuz
safran
pul biber
2 adet kaynamış yumurta
1 adet çiğ yumurta

Hazırlanışı :

Mercimeği pişirilir( yarı yarıya sulu kalsın)Yıkanmış patatesleri kaynatılırMercimek ve patatesi ayrı ayrı püre haline dönüştürPirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynat, fakat dirice kalsınSoğan rendele ve kıymaya karıştır

Kıyma, soğan, pirinç,patates, mercimek , tuz ve baharatları ve de çiğ yumurtayı iyice yoğur köfte yap ve köfteyi ikiye bölTencerenin dibine yağ ve doğranmış soğanı koy kavur ve bir tutam safran ekleSoğan pembeleşince yağdan ayır bir kaba koyYağa doğranmış domates ve sadece biber salçası koySalçayı pişir ve ayırdığımız mercimek suyunu ekleKaynayınca iki bardak su ekle ve yine kaynatKaynarken köfteleri oy içine sıcak suda bekletilmiş erik , kayısı, kaynamış yumurta ve kavrulmuş soğanı yerleştirSonra köfteyi top haline getirKöfteyi kaynayan suya koy ( kaynama hızlı olmasın) ara sıra çevir köfte sertleşince piştiği anlaşılırSıcak olarak servis yapın

Afiyet olsun


Alıntı Yaparak Cevapla