10-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Köfteler -Köfte Tarifleri

Şakşukalı Köfte
Malzemeler
500 gr kıyma
1 tatlı kaşığı köfte bahan
1 adet soğan
Kekik
Tuz
Pul biber – Karabiber
2 adet patates 5 adet sivri biber
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kase sarmısaklı yoğurt
Domates Sos İçin: 3 adet domates
3 diş sarmısak 3-4 dal maydanoz
Tuz
Şakşuka Köfteli Tarifi
Kıyma, köfte baharı, tuz, kekik, pul biber, karabiber iyice yoğrulup küçük misketler halinde köfteler yapılır Fırın tepsisine konulup 20-25 dakika pişirilir Diğer yanda patatesler küçük küpler halinde doğranır Teflon tavada 3 kaşık sıvı yağ ile iyice kavrulur Kevgirle patatesler ayrı bir kaba alınır İri doğranmış sivri biberler patatesin kavrulduğu tavada güzelce kavrulup patateslerin yanma alınır Domatesler rendelenip içine sarmısak ve tuz konulup sularını çekene dek pişirilir Patatesler, biberler, pişmiş köfteler bir kapta karıştırılıp servis tabağına alınır Üzerine önce sarmısaklı yoğurt sonra domates sosu dökülür Maydanoz ile süslenip servis yapılır
Afiyet olsun

Saymik Köfte
Malzemeler
500 gr dana kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
Tuz
Karabiber
Reyhan
1 çorba kaşığı salça
Tarifi
Kıyma karıştırma kabına alınır Soğan içme rendelenir Bulgur, tuz, karabiber, reyhan eklenip iyice yogurulur Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yassı köfteler yapılır Yayvan bir tencereye dizilir Salça sulandırılıp üzerine dökülür Orta ısıda 30-40 dakika pişirilir
Afiyet olsun

Kağıtta Sebzeli Köfte
Malzemeler
Köfte için:
500 gr köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3-4 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı köfte bahan
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
Tuz
Garnitürü
1 kâse bezelye (konserve)
1 adet havuç
1 adet patates
Tuz
Tarifi
Karıştırma kabının içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz ve bütün baharatlar ilave edilir, iyice yoğurulur Ufak köfteler hazırlanır Teflon bir tavada önlü arkalı kızartılır Köfteler kızardıktan sonra küp küp doğranmış havuç ve patates aynı tavada köfteden kalan yağ ile kavrulur Tuz ve bezelye ilave edilir Yağlı kâğıt ya da alüminyum folyodan kare şeklinde parçalar kesilir Birer porsiyon bu kâğıtlar içine pay edilip bohça şeklinde kapatılır Katlanan yerler alta gelecek şekilde tepsiye alınır 40-45 dakika 200° fırında pişirilir
Afiyet olsun

Sepet Köfte
Malzemeler
• Yarım kilo kıyma(Köftelik)
• 1 orta boy soğan
• 1 adet, yumurta
• Bayat ekmek
• 1 kg patates
• 2 yemek kaşığı, salça
• 2 yemek kaşığı, pirinç unu
• 2 yemek kaşığı, tereyağı sıvıyağda olabilir
• Tuz, kırmızıbiber
tarifi
Öncelikle Patatesleri yıkayalım bir tencerede üzerini aşacak kadar su ilave edelim haşlanmaya bırakalım Biz bu arada soğanı karıştırma kabının içine rendeleyelim, üzerine kıymayı alalım Sonra sırası ile tuzu, bayat ekmek içini, yumurtayı kırmızıbiber ve pirinç ununu ilave edelim özleşene kadar yoguralım
Haşlanmış olan, patateslerin kabuğunu soyalım, rendeleyelim bir tavada az yağ ile kavuralım tuzunu ayarlayıp ocaktan alalım Hazırladığımız köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, ortasını içli köfte gibi oyalım ve patates püresini yeteri kadar dolduralım Hazırladığımız köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizelim Köfte harcından kalem inceliğinde cubuklar hazırlayalım, tepsideki püreli canakların üzerine sepek görüntüsü verelim 170 derecelik ısıda yarı piştikten sonra cıkarıp üzerine hazırladığımız salçalı sudan sürelim fırına tekrar verelim
Afiyet olsun
|
|
|