10-11-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Köfteler -Köfte Tarifleri

Top Top Köfte
Malzemeler
500 gram kıyma
2 diş sarımsak
1 küçük boy kuru soğan
İdilim ekmek içi
1 kase iyi doğranmış
maydanoz
Tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yumurta
Tarifi
Bütün malzemeleri birbirine karıştırıp yoğurun Bu karışımdan küçük küçük toplar yapın Derin dondurucuda saklayabilirsiniz, fakat biliyorsunuz ki çözülmüş gıdaiar tekrar dondurulmamalıdır Sağlık açısından iyi değildir Köfteleri teflon tavada yağsız pişirin Sİze bir önerim var: 3′er 4′er tane top top köfteyi streçiere sarıp derin dondurucuya böyle atarsanız, hem pratik olur hem de köftelerin hepsini çözmek zorunda kalmazsınız Top köfteler makarna ve pilavların yanına çok yakışır Bebeğinizin beslenmesinde, 8 aydan itibaren et, köfte, balık ve tavuk gibi gıdalata geçebilirsiniz

Kuru Köfte
MALZEMELER
* 500 gr dana kıyma
* 2-3 dilim bayat ekmek içi
* 1 – 2 Soğan
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 – 2 çay kaşığı kimyon
* 1 yumurta
* Yarım demet maydanoz
* Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
Kuru Köfte tarifi
1— Kıyma,ıslatılıp sıkılmış ekmek,rendelenmiş soğan,tuz,karabiber,kimyon,kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur
2— Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır
3— Kızgın yağda kızartılır
NOT :
1— Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur Yumuşak olması için yoğururken 2 kaşık zeytinyağ ilâve edilir
2— Kuru köfteye 1-2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir (Köfte Tarifleri)
3— Artan köfteye salçalı su ilave edilerek salçalı köfteler de yapılabilir

BAŞKA BİR TARİF
Malzemeler
• 150 g (1 orta boy) soğan
• 600 g az yağlı koyun kıyması
• 5 dilim tost ekmeği
• 3 yumurta
• tuz
• taze çekilmiş karabiber
• kimyon
• 100 g (6 2/3 çorba k ) Sana
• 125 g (1 su bardağı) un
Yapılışı:
Ön Hazırlık :
Kuru köfte için bir kapta az yağlı koyun kıyması, rendelenmiş soğan,ıslatılıp ufalanmış ekmek içi,yumurta,tuz,karabiber ve kimyonu iyice yoğurarak karıştırın Köfte hamurunu serin bir yerde en az 15-20 dakika dinlendirdikten sonra,parmak biçiminde parçalar halinde yuvarlayın Fazla yağını çekmesi için,köfteleri tavadan çıkarıp bir kağıt havlu üzerine alın Sana’yı bir tavada kızdırıp,unlanmış kuru köfteleri kızgın yağda altüst ederek pişirin
HAZIRLANIŞI
Ön hazırlık olarak soğanı büyükçe bir kabın içine rendeleyin Unu eleyin Soğan rendesinin bulunduğu kabın içine kıymayı koyun Ekmeği ıslatıp,iyice sıktıktan sonra ufalayın ve aynı kaba katın Kanşıma yumurtalan ilave edin Tuz,karabiber, kimyonla lezzetlendirin Malzemenin tümünü iyice yoğurarak karıştırın Üzerini örtüp,serin bir yerde en az 15-20 dakika dinlendirin Köfte hamurunu dinlendirdikten sonra elinizle parmak gibi yuvarlayın Sana’yı bir tavada orta ateşte eritin Yağ kızınca köfteleri elenmiş una bulayıp,kızgın yağda,her tarafının eşit pişmesi için zaman zaman karıştırarak 4-5 dakika kızartın Köfteleri yağlarını süzdürerek tavadan alın Kağıt havlu üzerinde yağlarını iyice süzdürdükten sonra bir servis tabağına aktarın Kuru köfteleri,dilediğiniz garnitür ile soğuk veya dilerseniz sıcak olarak servis yapın
Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılara,üzerine birer kürdan saplanırsa soğuk büfe için bir çeşni olur
|
|
|