Yalnız Mesajı Göster

Maliki’Yi Taklit İle İlgili Sual Ve Cevapları

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Maliki’Yi Taklit İle İlgili Sual Ve Cevapları

Niyeti unutmak

Sual: Maliki mezhebini taklit eden bir kişi namaz, gusül ve abdestte “Maliki mezhebine uymaya'' niyetini unutursa ne yapmalı?

CEVAP

Bir gün sonra hatırlarsa bir gün sonra eder, üç gün sonra hatırlarsa üç gün sonra eder, üç ay sonra hatırlarsa üç ay sonra eder

Asrı evvelde kılmak

Sual: Maliki’yi taklit eden, zaruri sebeplerle, mesela unutarak öğleyi asrı evvele kadar kılamazsa, tekrar Hanefi’yi taklit edip öğleyi asr-ı evvelde kılması caiz mi?

CEVAP

Evet caizdir, çünkü bir ihtiyaç hasıl olmuştur Keyfi olarak geciktirmesi caiz olmaz

İkindiyi asrı sanide kılmak

Sual: Hanefi’nin ikindiyi asr-ı sanide kılması iyi olduğuna göre Maliki’yi taklit eden de kılabilir mi?

CEVAP

Maliki’yi taklit edenin de ikindiyi asr-ı sanide kılması iyi olur Bir mahzuru olmaz Harac olmadan öğleyi asr-ı evvelde kılamaz

Şehvetsiz öpmek

Sual: Maliki’yi taklit eden bir kimse, eşini şehvetle veya şehvetsiz öpünce abdesti bozulur mu?

CEVAP

Şehvetle öperse bozulur, veda öpüşü denilen öpüşle öperse bozulmaz Genelde insan kendi eşine karşı fazla şehvet duymaz, yani öpmekle hemen şehvetlenmez Ama şehvetlenmiş ise abdesti bozulur Hanefi’de şehvetlense de bozmaz

Kanlı çamaşırla namaz

Sual: Maliki'yi taklit eden, basurundan kan aktığı için çamaşırında fazla kan bulaşmış iken namaz kılsa, caiz olur mu?

CEVAP

Evet Çünkü temizlemek zordur

Namazda çıbanın patlaması

Sual: Maliki mezhebini taklit ediyorum Namaz kılarken çıbanım patladı Namazda iken bunu hissettim Namazdan sonra baktım ki kan ve irin el ayasından daha çok yere yayılmış Abdestim bozuldu mu, namazım sahih oldu mu?

CEVAP

Abdest bozulmadığı gibi, namaz da sahih olmuştur Namazdan önce olsaydı, yine abdestinizi bozmazdı ancak imkan ve vâkit varsa çamaşırı değiştirmek gerekirdi, çünkü kendi mezhebimizden çıkmış değiliz Buna da imkan yoksa, o hâliyle kılmakta mahzur yoktur

Eli hilallemek

Sual: Maliki'de abdestte veya gusülde el parmaklarının arasını hilallemek de farzdır Bu farz sadece parmaklarımızı açıp kapatmakla yerine gelir mi? Çünkü kendiliğinden iki parmak birbirine dokunuyor

CEVAP

Evet açıp kapatmakla yerine gelir Ayrıca hilallemek gerekmez

Alıntı Yaparak Cevapla