10-11-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Maliki’Yi Taklit İle İlgili Sual Ve Cevapları
Sual: Maliki’yi taklit eden kadının kaplama meshte, sarkan saçlarını mesh etmesi gerekir mi?
CEVAP
Evet
Sual: Maliki’yi taklit eden bir bayanım Saçlarım uzun, nasıl mesh edeceğim?
CEVAP
İki elinizi başınızın yanlarından aşağı doğru çekerken başı geçince saçlarınızı kavrayıp aşağı doğru çekerseniz mesh tamam olur İsterse saçlarınız ayaklarınıza kadar uzun olsun fark etmez Elin değmesi önemli, su ile ıslanması değil, ıslak el ile değmek yeterli
Sual: Maliki mezhebini taklit ediyorum Abdestsiz iken bir yerimiz kesilse ve daha sonra abdest aldığımızda kesilen yerden çıkan kan ve sarı su abdesti bozar mı?
CEVAP
Bozulmuş olmaz
Sual: Namaz abdesti aldıktan sonra ıslak ayakla halıya bassak, daha sonra aynı yere çorapla bassak, çorap ıslansa, çoraptaki bu ıslaklık necaset olur mu?
CEVAP
Hanefi’de de, Maliki’de de necis olmaz
Sual: Maliki’yi taklit ediyorum, bebeğimin altını değiştirirken, bebeğin avret yerlerine dokununca, abdestim bozulur mu?
CEVAP
Maliki’de bozulmaz Şafii’de bozulur
Sual: Maliki’de kadınlarla tokalaşınca abdestim bozuluyor mu?
CEVAP
Şehvet duyulmazsa bozulmaz, şehvetlenir iseniz bozulur
Sual: Basurum var Kanama oluyor, çamaşırım kirleniyor Abdestli durmamın bir kolayı yok mu?
CEVAP
Kolayı var Maliki mezhebini bu konuda taklit ederseniz, basurdan akan kan, abdesti bozmadığı gibi, necis de sayılmaz Yani namaz içinde kan gelse, hem abdestiniz bozulmaz, hem de çamaşırı kirleten kan, necis sayılmadığı için o hâliyle kılabilirsiniz
Sual: Bir özürden dolayı Maliki’yi taklit ediyorum Basur, yara, mantar gibi rahatsızlıklarım da var Üstüm başım kan ve irinli iken namaz kılmamda mahzur var mıdır?
CEVAP
Temizleme imkanı varken, namaza mani necaset miktarı varsa, namaz sahih olmaz Çünkü Hanefi mezhebinden çıkmış değiliz Eğer kirlenen elbisemizi değiştirme imkanı yoksa, o zaman Maliki’ye göre kılmak caiz olur
Sual: Basurdan dolayı Maliki’yi taklit ediyorum Bu arada, idrar tutamamak, yaradan irin akması, burun kanaması, elde olmadan yel kaçırmak gibi başka özürler de çıksa, her yeni özür için Maliki’yi ayrı ayrı taklit etmem gerekiyor mu?
CEVAP
Her özür için ayrı niyet gerekmez Özürlerin hepsini hatırlayıp, (Bunlar Maliki’de abdesti bozmaz) diye düşünerek hepsi için bir niyet yeter Niyeti unutursa, sonradan yani ne zaman hatırlarsa o zaman niyet etse de olur
Sual: Bir akıntıdan dolayı Maliki’yi taklit ediyorum Maliki’de ağzın içini yıkamak farz değil diye, gusülde ağız içi yıkanmasa mahzuru olur mu?
CEVAP
Evet gusül sahih olmaz Çünkü Hanefi’den çıkmadığımız için ağız içini yıkamak gerekir
Sual: Şafii mezhebinde olan bir arkadaş basur rahatsızlığı yüzünden Maliki’yi taklit etmek istiyor Nasıl yapması lazım?
CEVAP
Aynen Hanefilerin yaptığı gibi taklit eder
Sual: Şafii mezhebinde sabah namazında Kunut duası okunur Maliki mezhebini taklit eden Şafii de okuyacak mı?
CEVAP
Elbette okuyacak, çünkü kendi mezhebinden çıkmış olmuyor ki
Sual: Bazen imamlık yapıyorum Diş dolgusundan ve hastalıktan dolayı Maliki'yi taklit ediyorum Cemaatte her mezhepten insan varken de, bunlara imam olmam caiz mi?
CEVAP
Evet
|
|
|
|