Konu
:
Masalar Hakkında
Yalnız Mesajı Göster
Masalar Hakkında
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Masalar Hakkında
MASALAR
Masaları çay kokteyl ve yemek olarak üç gruba ayırmak gerekiyor
a) Çay masaları: Çay masalarının küçük dört köşemsi ya da dikdörtgen olanları varsa da genellikle bunların yuvarlak ve yemek masalarına oranla daha alçak olmaları gerekir
b) Kokteyl masaları: Bunlar ise alçak küçük dikdörtgen üstü camlı üstelik altlarında da camlı etajeri olması gerekir
(Bu masaların üstlerine örtü örtülmesi âdet olmadığından camlı olmalıdır
)
c) Yemek masaları: Bunlar ise dikdörtgen dört köşe kare oval ve yuvarlak olmak üzere birkaç türlüdür
Ayrıca yemekhane masaları gibi uzun olanları da vardır ki
bunlar çoğunlukla balo v
b
gibi ayakta verilen büyük ziyafetlerde kullanılmaktadır
Bugün teklifli ve büyük ziyafetlerde en kullanışlı ve pratik olanı dikdörtgen şekülerdeki yemek masalarıdır
Üç dört kişi gibi az davetli alabilecek teklifsiz saimmî dost ve ahbaplar için en uygunu iki taraftan açılıp kapanan dört köşe masalardır özellikle büyük ziyafetlerde kullanılacak bu masalardan hangi şekilde olursa olsun bunlar stil olarak yemek odasındaki büfe dresuvar (dressoir - sofra takımlarını koymaya yarayan masa ya da asma raf) v
b
gibi eşyaya az çok uymalıdır
Bu masalar üstlerine tam örtü örtülerek her bir tarafı iyice kapatılmış olarak ya da ortasına baştanbaşa uzun ve herkesin önlerine peçe-temsi küçük ve dört köşe örtüler yayarak masanın üstü görünür bir şekilde olmak üzere iki ayrı şekilde kullanılmaktadır
Büyük ve teklifli ziyafetlerde tam örtü örtülecekolursa masaların üst tahtaları cilâsız olabilir
Masa örtüsü kullanılmadığı takdirde masaların lekeli olmaları şöyle dursun özellikle üst kısımlarının tam veya parlak cilâlı göze çok zarif görünür bir şekilde olmaları gerekir
(Üstü somaki mermer masalar da vardır ki bunların üzerlerinde küçük karemsi örtüler çok hoş görünmektedir
)
Üstlerine küçük dört köşemsi örtüler örterek hazırlananları her ne kadar daha şık ve zarif ise de tam örtü örterek hazırlananları daha rahat ve pratiktir
Masaya tam örtü örtülerecek ise; o durumda masa rle örtü araşma bir muşamba veya muflon denilen fanilamsı bir örtü daha eklemek gerek sıcak bir yemeğin masanın tahtasını bozmaması gerekse ziyafette kadehleri alıp masaya bırakırken gürültü çıkarmamaları bak******* yararlıdır
Aynı zamanda kadeh ve bardaklardan dökülecek su veya içkinin masayı bozmaması bakımından faydalıdır
SOFRA TÜRLERİ
İnsan yaşantısının başladığı ilk zamanlardan bugüne dek incelenerek kendi ölçüsünde bir yaşama düzeni durumuna gelmiş olan bu konuyu kişisel görüşümüzle üç temel grupta incelemek gerektiğine inanıyoruz
a) Çay sofraları
b) Kokteyl masaları
c) Yemek masaları
Konuyu üçe bölmemizin başlıca nedeni her grup sofranın kendine göre özellikleri olmasından düzen ve görgüsünün birbirinden kesin çizgilerle ayrılabilecek gibi görülmesindendir
Gerçekte bu üç sofra karakter ve amaç bakımından da birbirinden ayrı olduğu kadar ayrıca her sofranın da yapılacak davetin cinsinedavetlilerin sosyal durumlarına göre düzenlemesi gerekir
Biz sırasiyle bu sofraların özelliklerini düzen ve tertibinde düşünülmesi gereken noktaları ve yapılan davetin cinsine göre ve davetlilerin sosyal durumlarına göre masadaki yerleri vardır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul