Konu
:
Yemenin Görgü Kuralları
Yalnız Mesajı Göster
Yemenin Görgü Kuralları
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yemenin Görgü Kuralları
YEMENİN GÖRGÜ KURALLARI
Yemek esnasında ekmek kırılmak istendiğinde çatal ve bıçak uçları tabağın ön kenar ortasında birleşik veya hafif açık - içi boş - A (A) harfi gibi tabakta durur
Bu yemek devam ediyor demektir
Bıçak ve çatalı tabağa köprü gibi dayamamalıdır
Yemeğin bittiğini bildirmek için:
A - Çatalın uçları tabağa dönük olarak çatal solda bıçak sağda olarak tabağın ortasına konur
B - Veya çatal solda bıçak sağda çatal bıçak tabağın ortasına yan yana sapları hafif sağa meyilli olarak konur
İster misafir olan bir sofrada olsun ister ailevi bir sofrada olsun sofrada laubaliliğin yeri yoktur
İngilizlere centilmen kime denir diye sorulduğunda derler ki : Evinin sofrasında kralın sofrasında veya mağaradaki sofrada traş olmuş temiz bir vaziyette sofraya otura-bilen insan hakiki centilmendir derler
Bu sözler sofraya ne kadar çok hürmet edilmesinin lüzumunu gösterir
Hazırlanan yemeklerin kalitesi ve hazırlanışı fevkalâde olmakla beraber ikram tarzında aksaklıklar olursa bütün maddi ve manevi gayretler boşa gider veya sıfır olur
Kaşık ve bıçak daima sağ elle tutulur
Bu kaide hiç bir zaman değişmez (Yalnız makarna yerken kaşık sol elle tutulur
» Bıçak kullanıldığında çatal sol elle tutulur
Bıçaksız yenecek bir yemekte çatal sağ elle tutulur
Etli bir yemekte veya çatal ve bıçağın beraber kullanılması icap ettiği bütün yemeklerde peynirlerde tatlılarda çatal sol elle bıçak sağ elle tutulur
Kaşık sağ elde baş parmak ile şahadet parmağı arasında bir tüy tutar gibi hafif hareketlerle kullanılır
İcabında orta parmak kaşığa istikamet vermek için yardımcı olur
Bıçak baş parmak ve orta parmakla tutularak şahadet parmağı bıçağın üstüne konarak hafif bastırıp kesiş gücü fazlalaştırılır
Yemek anında su içerken ekmek koparırken veya konuşurken bıçak ve çatal tabağın kenarına çatal sola bıçak sağa ağzı tabağa dönük - içi boş A - (A ) harfi gibi tabağın içinde
durur
Yemek yerken peçetenin hepsini açmayınız
Peçete uzunlamasına üçe katlanmış şekilde kalçanız hizasından dizlerinizin üzerine konur
Masa örtüsünün altına girmemelidir
Büyükçe bir peçetenin bir ucunu tabağın altına diğer bir ucunu yeleğin veya gömleğin arasına sıkıştırmak yahutta kravatı korumak için boyuna kadar götürmek yahutta makarna yemek tehlikeli bir madde imiş gibi peçeteyi boynumuz etrafına bağlamak doğru bir hareket değildir
Servis anında sofrada her şeyin temiz ve kusursuz olması ev sahibinin en büyük arzusudur
Eğer bir aksilik zuhur eder ise sebebini münakaşasını başka bir zamana bırakıp mümkün olduğu kadar çabuk kimsenin görmiyeceği şekilde halledilmelidir
Eskiden misafir nezaketen ikram edilen yemekten az bir miktar alırdı
Veya normal bir porsiyon yemek alır çok sevdiği halde bir miktarını tabağında bırakırdı
Günümüzde bu âdetler mevcut değildir
Herkes yiyebildiği kadar ikram edilen yemekten alır ve yer hastalık ve allerji halleri haricindeki ev sahibinin ikram ettiği yemekleri hiç sevmeseniz dahi ev hanımına hürmeten az bir miktar olsa dahi alıp yemelisiniz
Sofrada beğendiğiniz bir yemekten arttığına emin iseniz ikinci defa isteyebilirsiniz ve evin hanımına en büyük iltifatı yapmış olursunuz yalnız kaldığından emin değilseniz istemeyiniz çünkü evin hanımını müşkül durumda bırakırsınız
Yemekte çıkacak kılçık veya kemikleri koymak için sofrada bir tabak bulunuyorsa kemikler ve kılçıklar bu tabağa konur bulunmuyorsa tabağın kenarına konur
Yemek servis tabağı ile size almanız için tutulduğunda en yakın parçayı alınız sevdiğiniz parçayı aramayınız
Sofrada verilen küçük forma ekmekler veya dilim ekmekler bıçakla kesilmeyip elle lokma lokma koparılarak yenir
Sofrada bir miktar meyva suyu maden suyu bulundurmak gerekir
Ev hanımı sofrada yemeğin bittiğine kanaat getirdikten sonra sofradan ilk olarak kalkar bu kahveyi salonda içeceğiz salona buyrun demektir
Ve misafirler de sofradan kalkıp sandalyelerini düzelttikten sonra salona geçer ve kahvenin servis edilmesini beklerler eğer salon yoksa kahve sofrada içilir
Bir ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler veya sarımsaklı yemeklere yer vermeyiniz
Zira misafirlerinizi rahatsız etmiş olursunuz
Ziyafet listenizi hazırlarken misafirleriniz örf ve adetlerini biliniz
Davetlerinizde davetlilerinize ne yedirdiğinizi not edip saklayınız ikinci bir davet yaptığınızda aynı yemekleri yedirmeyiniz
Kalabalık bir ziyafet sofrasında elle yenen yemeklere yer vermeyiniz
Kuşkonmaz civciv bıldırcın v
s
gibi eğer bu yemeklerden birini hazırlamakta ısrar ederseniz bu yemeklerle beraber herkese parmaklarını yıkayabMmesi için birer el tası veriniz
Veya sabunlanmış el bezi veriniz
Misafir davet ettiğimiz bir sofrada yemek bıçağı ile balık yenmez mala şeklindeki balık bıçağı ile yenmesi lâzımdır
Sofrada bıçak çatal veya kaşığınızı düşürürseniz onu yerden alır temizini istersiniz
Bıçak ve çatal bir tabak üzerine yerleştirilmiş peçete üzerinden sağdan takdim edilir garson veya hizmetçi tarafından sağdan önce çatal sola sonra bıçak sağa konur
Ağzınıza balık kılçığı kaçarsa balık kılçığını çatalla çıkarabilirsiniz
Şimdi parmakla da dikkatlice çıkarmayı kabul ediyorlar
Ekmek elle koparılarak yenirken sandviçler çatal ve bıçakla yenir
Kanepeler elle tutularak veya üzerine kürdan batırılmışsa kürdanla veya kürdan batırılarak yenir
Bu kaide küçük sıcak mezelerde de uygulanır
Misal sigara böreği küçük sosis küçük köfte v
s
gibi
Tereyağı bal reçel gibi şeyler kaplara konmuş olarak takdim edildiğinde kendi tabağınıza yiyeceğiniz kadar alıp lokmalara koparılmış ekmek veya tostun üzerine sürerek yiyiniz bir dilim ekmeğin üzerine sürüp ısırarak yemeyiniz ve çatal bıçakla kesip yemeyiniz
Rafadan yumurta daima yumurtalıklarda servis edilir
Ucunu kaşık ile kırıp veya bıçak ile kesilip kırılan kısmın kabukları atıldıktan sonra içi çay kaşığı ile yenir veya küçük yumurta yaşığı ile yenir
İri sosisler çatal ve bıçak ile derisi soyulduktan sonra yenir
Balık çatalı ve balık bıçağı ile yenir
Pağurya pensleri emilerek yenir ve ayrıca penslerini kırmak için (kıskaç pens) verilir ve balık çatalı ile de yenir
A - Kuşkonmaz resmi sofralarda küçük peçetelerle kalın tarafından tutularak dibine dört santim mesafeye kadar yenir
B - Kuşkonmaz pensi ile tutularak yenir
C - Sağ el ile tutulup sol eldeki çatalla kaldırılarak yenir
Kısa Garnitürlük kuşkonmazlar çatal bıçakla yenir
Alafranga haşlanmış enginar her yaprağı birer birer koparılıp Vinigret sosa batırılarak yenir (emilir)
Göbeğine gelince yine sosa batırılarak çatal ve bıçakla yenir
Yukarda saydıklarımda elin dokunacağı her hangi bir yemek verdiğinizde (yemek çatalını önüne sola parmak yıkama tasını da beraber veriniz ve her dört kişi için de ortaya bîr kemik tabağı koyunuz
Yeşil salata çatalla bıçak kullanılmadan yenir
Yalnız dörde veya ikiye bölünmüşse bıçak kullanılabilinir
Spaghetti cinsi makarnalar:
A - Çatalla yenir
B - Kaşığın içinde çatala sarılarak yenir
Pilav:
Çatalla yenir
Kahve çay kakao içildiğinde kaşığı fincanda bırakmayıp tabakta bırakılmasını unutmayınız
Dilim pastalar turtalar tartlar pasta çatalı ile yenir
Elma armut evvela bıçakla dört parçaya taksim edildikten sonra her kısmı çatala batırarak bıçakla soyarak yenir
Karı koca arasında işbu meyvalar yarı yarıya taksim edilir
Saplı iseler saplarının da ikiye bölünmesi lâzımdır
(Tabii elinizi kesmeden becerebilirseniz)
Çilek sapı ile ikram edildiğinde elle yenir
Sapsız krem şantiyi ile verildiğinde kaşıkla yenir
Üzüm kiraz elle yenir
Şeftali elle tutularak ikiye yarılır içindeki çekirdeğini bıçakla çıkardıktan sonra çeyrek şeftaliye çatal batırarak bıçakla derisi soyularak yenir
Erik kayısı elle açılıp çekirdeği çıkarıldıktan sonra yarımşar olarak yenir
Portakal mandalina kabuğunu bıçakla kestikten sonra elle birçok parçalara taksim edilerek elle yenir
Muz bıçakla soyularak elle yenir
Çok olgun olduklarında çatal ve bıçakla yenir
Kavun karpuz dilim halinde servis edildiğinde çatal bıçakla yenir
Yuvarlak lokma halinde servis edilirse yalnız çatalla yenir
Ananas dilim halinde servis edilir ve yalnız küçük kaşıkla yenir
Greypfurut (Grape Fruit) yarıya kesilmiş olarak hazırlanarak kabuğu içinde takdim edilip çay kaşığı ile yenir
Konsome fincanda servis edilse dahi fincanla yudumlanmayıp kaşıkla içilir
(Niçin mi? Sofraya konsome için kaşık konduğu için)
Makarnalar kaşığın yardımı ile çatala kıvrılarak bıçak kullanmadan yenir veya yalnız çatala sarılarak yenir
İyi bir sofrada kürdanın yeri yoktur
Sofrada servis edilen bir yemeğin tadına bakmak isteseniz dahi ev hanımının yemeğe başlamasını bekleyiniz
Ev hanımı çatal bıçak değiştirmiyorsa siz de değiştirmeyin
Çatal veya bıçağınız noksan konmuşsa veya yere düşerse hizmetçi veya garson yoksa ev hanımından usulca isteyiniz
Alafranga kahve veya çay ikram ediliyorsa kaşığı fincanda değil tabakta bırakınız
Ev hanımı sofradan kalktığı zaman yemek sona ermiş demektir
Peçeteyi toplayıp tabağın yanına yerleştirdikten sonra siz de kalkınız
Sofrada ev sahibinin sağına oturmuşsanız bilinki sofrada şeref misafiri sizsiniz
Böylelikle evden ayrılacak ilk davetli sizsiniz
Mahdut miktarda ziyafetlerde ziyafet sona ermeden ev terkedilmez
Kalabalık bir ziyafette ise ingiliz usulü herkesin elini sıkarak ziyafet terkedilmez evin hanımından müsaade isteyip kimseye vedalaşmadan gidebilirsiniz
Davet edildiğiniz bir yemeğe yemekle ödeşmek niyetinde iseniz çiçek veya (şeker çikolata) göndermeye hacet yoktur
Ancak nişandüğünyaş günü gibi bir ziyafetse evvelden kartınızı iliştirerek (şeker çikolata) çiçek veya herhangi bir hediye makbule geçer
Bekâr bir erkek davet edildiği zaman yukarda saydıklarını göndermeye mecburdur
Fakat bekâr bir bayanda bu mecburiyet yoktur
Teşekkür kelimelerini ihtiva eden bir kart gönderebilir
Davet edildiğiniz bir ziyafetin ertesi günü telefonla ev hanımına ziyafetin çok güzel ve muntazam geçtiğini bildirirseniz çok makbule geçecektir
Hafta sonu veya bir kaç günlüğüne bir eve misafir gidiyorsanız hediye götürmeyi unutmayınız
(Şeker çikolata) veya evi süslendirecek bir şey fazla samimi iseniz şahsa mahsus bir hediye götürebilirsiniz
Unutmayın ki dünyanın en zengin insanı AĞA HAN dahi misafirleri gittikten sonra hediyelere bir göz atardı
Yemekten sonra peçeteyi katlayıp tabağın kenarına koyarsanız pansiyondan memnun kaldım tekrar geleceğim demektir
Peçeteyi katlamadan tabağın kenarına yakın bir yerde bırakınız çünkü kullanılmayacak yıkanacaktır
Yemek yerken peçeteniz yere düşerse göze batmayacak bir tarzda eğilip alınız
Yanınızdaki bayanın peçetesi düşerse onu almak size yahut diğer tarafta oturan baya düşer
Son zamanlarda kâğıt peçeteler birçok yerlerde revaç görmektedir
İyi bir lokantada misafir olan aile sofralarında kâğıt peçete kullanılmamalıdır
Kâğıt peçeteler şelf servislerde veya pikniklerde pratik olduğu için kullanılır
Ailevi bir sofrada yemeğe başlamadan afiyet olsun temennisinde bulunabilirsiniz
Fakat yirmi-otuz kişilik veya daha kalabalık bir sofrada böyle bir temennide bulunmak fazla gürültü çıkaracağından doğru olmaz
Sofrada herkes hatta en kültürlüsü dahi hata yapabilir
Bazı zaman aksilikler birbirini kovalar yeşil salatada bir böcek biraz sonra salça kepçesi veya kaşığı masanın üzerine düşer arkadan bir bardak su devrilir
Böyle bir hal karşısında sinirlenip saçınızı başınızı yolmaya lüzum yoktur
Serin kanlılığınızı muhafaza edip hiç bir şey olmamış gîbi kirli örtüyü değiştirip yeniden devam edersiniz
Bu hareketi becerebilirseniz nazik bir hareket yapmış olursunuz ve herkesin takdirini kazanırsınız
Sofrada komşunuzun fistanı veya elbisesinin lekelenmesine sebep olursanız maddi olarak tazmin etmeye kalkışmayın ertesi gün bir çiçek veya bir kitap olarak birlikte bir özür dileme mektubu gönderirseniz en nazik hareketi yapmış olursunuz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul