Konu
:
Meyvelerin Servis Şekli Ve Yenme Yöntemleri
Yalnız Mesajı Göster
Meyvelerin Servis Şekli Ve Yenme Yöntemleri
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyvelerin Servis Şekli Ve Yenme Yöntemleri
MEYVELERİN SERVİS VE YEME ŞEKİLLERİ
Sofraya geniş yemişlik denilen ayaklı kristal tabakiar içinde konulması gereken meyveleri sofranın orta yerine konuk sayısına göre hesaplayarak koymak gerekir
Konuklar meyveleri zamanı gelince kendileri almalıdırlar
Bu alma işinde basit nezaket kurallarını gözönünde bulundurmak gerekir
Hiç bir davetli meyveler içinden en büyüğünü seçme çabasında görünmemelidir
En tepedeki mostradan sonraki ikinci sıradan başlayarak ve yeteri kadar alınmalıdır
Bir meyve yenmeden ötekini almak da doğru değildir
Tabağa her meyveden bir tane almanın gereği yoktur önce hangisinden yenmek isteniyorsa o bitirildikten sonra öteki alınır
Resmi sofralarda meyve yenildikten sonra meyveye bulaşan parmak uçlarını yıkamak (ıslatma derecesinde yıkamak) için küçük kâse içinde her konuğun önüne su konulur
Ancak samimi sofralarda ıslak bez ya da peçete usûlü uygulanırsa da bez veya peçeteler ne kadar temiz olursa olsun bunu uygulamak doğru değildir
Meyvelerin Yenilme şekilleri:
Kiraz erik vişne gibi taneleri küçük meyvalar elle ağıza alınmak suretiyle yenir
Ancak çekirdeklerini ağızdan bir kaşığa almak ve sonra da tabağın kenarına koymak gerekir
Çekirdekler ağızdan elle alınmamalıdır
Hele vişne çekirdeğinin elle alınması hiç doğru olmaz
Vişne boyayıcı nitelikte olduğu için elimizi sileceğimiz peçeteyi gereksiz yere lekelemekten kaçınmak gerekir
Elma armut ise çatalla tutularak bıçakla ortadan dörde bölünerek yenir
Yine çatal batırılarak önce iç kısmı temizlenir sonra yine çatal batırı-larak kabukları soyulur ve çatalla' ağıza götürülür
Taneler dolayısiyle dörde bölünen büyük olduğu takdirde bu dilimleri de çatal ve bıçak yardımı ile daha küçük ağıza uygun dilimlere ayırıp yemek gerekir
Şeftali ve kayısı çatal batırılıp bıçakla ortasından ikiye bölündükten sonra çekirdeği bıçağın ucu ile alınır ve tabakta kesilerek yenir
Çilek küçük kaşıkla yenmelidir
Üzerine krema ya da pudra şekeri dökülmüş olan çilekler bazan çatal batırılarak yenmekte ise de sulu olmalar» halinde muhallebi kaşığı kullanmak normaldir
Karpuz kabuklu dilim halinde servis yapılır
Sağ ucundan başlanmak suretiyle ağıza alınacak büyüklükte kesilir çekirdekleri bıçağın ucu ile temizlenip tabağın kenarına bırakıldıktan sonra ağıza alınır
Böylece lokma lokma dilimin sol ucuna doğru gidilir
Lokmaları büyük almamaksuyunu ağıza alırken ya da aldıktan sonra akıtmamak gerekir
Kavun da karpuz gibi kabuklu dilim halinde servis yapılır
Karpuz gibi yenir
Çekirdekleri dilim halinde sofraya gelmeden temizlenmiş olduğu için yenmesi daha rahat ve daha kolaydır
İncir sap kısmı yukarı gelecek şekilde sol yanından batırılan çatalla tutularak önce sapı kesilir sonra yukardan aşağıya doğru soyulur
Soyma bittikten sonra ortadan ikiye ya da dörde kesilerek yenir
Kabuğu ile içi rahat ayrılabilen cins incirler dışındakilerin elle soyularak yenmesi mümkündür
Muz uçları kesildikten sonru ortadan uzunlamasına yalnız kabuğu kesilerek yarılır sağ taraftan bıçak sol taraftan çatal kabuklu meyvenin arasına sokularak bütün halinde kabuğun içinden çıkarılır
Bıçak ve çatalla yuvarlak dilimler halinde kesilerek ağıta alınır
Portakal çeşitli biçimlerde yenebilir
a) Portakal kabuğu ile birlikte batırılan çatalın yardımı ile ortadan dörde bölünür kabukları elle soyularak yenir
b) Sol ele alınan portakalın kabuğu çizgi çizgi kesilerek elle soyulur kendi dilimlerine ayrılarak yenir
c) Sol elle tutulan portakalın kabuğu helezoni şekilde soyulur
Soyma bittikten sonra yine elle tutularak bıçakla küçük parçalar halinde kesilerek ağıza alınır
Portakalın hepsi birden parçalara ayrılmaz
Bir parça yendikten sonra öteki parça kesilir
Mandalina kabuğu zayıf olduğu için doğrudan doğruya elle soyularak yenir
Greyfurt
sofraya portakal gibi bütün halde getirildiği takdirde portakalda yapıldığı şekillerde soyularak yenir
Ancak tadının ekşiliği dolayı-siyie greyfurt bulunan sofralarda pudra şekeri de verilmelidir
Portakal mandalina ve greyfurt sofraya evvelce soyulmuş ve dilimlere ayrılmış olarak da servis yapılır
Bu bir bakıma daha pratik yeme bakımından daha kolay bir şekildir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul