Konu
:
Yemek Servis Usülleri
Yalnız Mesajı Göster
Yemek Servis Usülleri
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yemek Servis Usülleri
YEMEK SERVİS USULLERİ
1 FRANSIZ USULÜ YEMEK SERVİSİ
Servis tabağına hazırlanmış olan yemeği garson sol eliyle müşterinin veya davetimin solundan tabağına bir santim mesafeye uzatır
Müşteri veya davetli servis tabağındaki tevzi kaşığı ve çatalı ile yemeğini alır ve tabağına koyar
ESPİRİSİ:
Denir ki; Fransızların yemek hakkında kimseden öğrenecekleri bir şey yoktur
Bunun için kendi yemeklerini kendileri alırlar
2 İNGİLİZ USULÜ YEMEK SERVİSİ
Servis tabağında hazırlanmış yemeği garson sol eli ile müşterinin veya davetlinin solundan tabağına bir santim mesafeye tabağı hizasına yemeği yaklaştırır sonra sağ eli ile servis kaşığını ve çatalını tutarak yemeği müşteri veya davetlinin tabağına koyar
ESPİRİSİ:
Denir ki; İngilizler centilmendir
Her davetlinin veya müşterinin ayrı ayrı alacakları yemekte servis kaşığını ve çatalını tevzi tabağına bırakırken ses çıkartır
Bu sese mani olmak ve sofrada sükuneti temin etmek için garson yemeği tabağa koymalıdır derler
3 RUS USULÜ SERVİS
Bu servise şimdi (Geridon servisi denmektedir
) Mutfakta göze hitap edecek şekilde dekoratif olarak servis tabağında hazırlanan yemek garson tarafından önce müşteriye veya davetliye takdim edilir
Sonra müşterinin tam karşısında bir servis masasının (geridon) üzerinde yemek tabağına konur
Tabak garson tarafından müşterinin veya davetlinin sağından önüne konur
ESPİRİSİ:
Ruslar Miğdeden önce gözü tatmin etmek için yemek sanatını görmek isterler denir
4 TABAKTA SERVİS
Mutfakta hazırlanan yemek düzgünce tabağa konur ve hususi kapağı ile kapatılır
Garson tarafından alınarak bekletilmeden davetlinin veya müşterinin sağından önüne konur
Bugün bir çok lokanta ve lüks lokantalarda tabakta servis yapılmaktadır
Avantajı şudur: Sıcak ve çabuk servis edilmesi ve ekonomik oluşudur
5 ARABADA SERVİS
Arabada yapılan yemek servisi iki kısma ayrılır
Soğuklar ve sıcaklar
Soğuklar ve diğer soğuk şeyler ve fümeler
Sıcaklar çevirmeler Rotiler ve günün yemekleridir
Bu yemekler müşteri ve davetliye masasında takdim edilir
Arzu ettiğinde tabağa konarak sağından servis edilir
6 SELF SERVİS
Müşteri kendi kendine servis eder yemek takımlarını içeceğini ve yemeğini kendisi alır
Bu şekilde yemek yenen lokantaya self servis lokantası denir
7 AMERİKAN SERVİSİ
Cornell Üniversitesi Good Table service kitabında Amerikan servisi hakkında şunları yazar : Amerikan servisi geliştirilmiş kolaylaştırılmış bir servistir
Birleşik Devletlerde ve Kanada'da başarı ile uygulanır
Çabuktur ve ekonomiktir
Kalifiye garsona ihtiyaç olmadan normal garsonla iyi servis ve daha çok insana servis etmek imkânına sahiptir
Bunları (Cornelty yazar ama doğru olduğundan kendisi de şüphelidir
Çünkü Amerikan servisi reform yapılmış modern bir servis değildir
Şartların meydana getirdiği bir servistir
Çabuk olduğu doğrudur
Çünkü Amerikalılar çabuk servis verebilmek için kusursuz teşkilânlanmakta eşsizdirler
Eğer bir müessesede 10 yemek salonu varsa her salonun yanına bir mutfak yaparlar
Bu Amerika'da evlerde de böyledir
Servis kolay olsun diye mutfağın içi yemek salonudur
Amerika'da lokanta veya otel v
s
yapılırken ilk planlanan şey mutfakla salonlar arasındaki ulaşım ve havalandırmadır
Amerikan servisinin hususiyetleri ve kitabımda izah ettiğim servis kaidelerinden ayrıldığı noktalar şunlardır
Müşterinin siparişi soldan alınır
Bu umumi servis kurallarında da böyledir
Yemek taşıma tepsisi sol elin tabanına oturtularak omuz hizasına kaldırılarak taşınır sağ el bazen yardımcı bazen kapı açmak için kullanılır
Umumi servis kurallarında tepsi iki elle tutulup gövdeye değdirmeden göbek hizasında solda taşınır
Kapı yan dönülerek sağ dirseğin de yardımı ile açılır
Tabii ne omuz hizasında taşınan şekli ne elle taşınan şeklinde hiç bir garson ne elle ne yan dönerek kapı açmaz
Garsonların alıştığı şekil kapıya tekme vurarak açmaktır
Yani ayağının tabanı ile vurarak açar bunun için bütün kapılara tabanın isabet edeceği yerlere sert cisimler konmuştur
Bunlara da tekmelik denir
Umumi servis kuralları Amerikan usulü tepsi taşımayı kabul etmişlerdir
Ayrıca bir çok hallerde Amerikan sisteminde yemekler paslanmaz sepetlerde taşınır
Bunun şu anda umumi servis kurallarında yeri yoktur
Amerikan servisinde bütün yemekler soldan sol elle servis edilir
Diğer deyimle garson sol eliyle yemeği müşterinin veya misafirin önüne koyar
Amerikan servisin temeli yemekleri tabakta hazırlamaktır
Umumi servis kaidelerinde ise servis kısmında geniş izahatını yaptığım gibi servis tabağında hazırlanan bütün yemekler soldan servis edilir
Tabakta hazırlanan bütün yemekler sağdan servis edilir
İstisnası salata ve ekmektir v
s
Amerikan servisinde ekmek tabağı soldan çatalın önünde umumi servis kaidelerinde ise çatalın solunda orta hizasında durur
Amerikan servisinde müşteri masaya oturuncaya kadar su bardağı ağzı aşağıya dönük olarak durur
Müşteri masaya oturur oturmaz bardağa buzlu su doldurulur
Umumi servis kaidelerinde ise bardağın kapalı durması servise hazır değiliz anlamına gelir ve müşteri istemeden bardakların içine bir şey konmaz
Amerikan servisinde ekseriyetle ziyafetlerde kahve fincanı önceden masaya konur
Umumi servis kaidelerinde konmaz
Not: Tepsi ile taşınacak bütün şeylerin kaymayı önlemek için altına servis bezi konur
Küçük tepsiler için kâğıt peçete olabilir
Küçük tepsi ile taşınan içecekler sağ elde taşınır
Küçük tevzide veya tabakta elde taşınması tcab eden yemek sol avucun içine oturtulmuş servis peçetesinin üzerine oturtularak taşınır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul