Konu
:
Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav
Yalnız Mesajı Göster
Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav
Öğlen yediğim pilavın tadını hiç beğenmedim
Yalnız tadı değil kıvamı da çok kötüydü
O halde bu iş nasıl yapılıyor diye yazayım herkes bu engin bilgilerimden faydalansın istedim
Efendim pilav yapmanın 4 aşaması vardır: ayıklama ıslatma pişirme demleme
Bu aşamalardan önce biraz ana maddemiz olan pirinçten bahsetmek istiyorum
Beyler marketten alış veriş yaparken paketlerin üzerini okuma alışkanlığınız yoksa bile pirinç alırken mutlaka okuyun
Bu pirinç denen nimetin benim sayabildiğim kadarıyla 17
543 çeşidi var
Marketlerde en fazla 10-15 tip bulunuyor ama olsun : Baldo lüks baldo kırık çıkık yaseminli jasminli( ukalalar) öz hakiki baldo pilavlık dolmalık çorbalık salatalıkkepekli glutenli gluteni alınmış gluteni alınıp sora yeniden koyulmuş nişastası hafifletilmiş ayıklanmış ayıklanmamışayıklayacak çocuk gelmediği için üzerinde ayıklanmış yazmasına rağmen paketin üzerinden taşları görünen
Hangisini seçmeniz gerektiğine siz karar verin ben lüks baldo deneni kullanıyorum kendim alıyorsam
Önemli olan hangisini seçmişseniz bir daha hep onu almak
Çünkü bu pirinçlerin her birinin ayrı huyu var ve bütün tarifler bir yanaonu zamanla öğrenip doğru tadı buluyorsunuz
"Kendim alıyorsam" dedim ya bizim bir yerlerde bir tanıdıklarımız varmış onlar sağ olsunlar bize çuvalla gönderirler pirinci
Annem de yarım çuvalı bana verir
(Sanıyorum Çinli bu tanıdıklar
) Dolayısıyla benim pirincin cinsi "annemin pirinci"
Tarifleri buna göre vereceğim
Bir de Tosya ( Kastamonu'nun mis gibi çeltik kokan bir ilçesi) denen yerden geçiyorsanız yol kenarında pirinç satanlara denk gelirsiniz
Oralarda durup pirinç alacaksanız sakın muhabbet etmeyin pirinçlerin adını sormayın gözünüze kestirdiğinizden alın ve yola devam edin
Zira inanılmaz şirin Kastamonu şivesiyle size pirinçleri anlatmaya başlayan o teyze ve amcalar hayatınızın geri kalanında fobi geliştirerek pirinçten korkmanıza neden olabilirler : "Sarıkız da alabülükılçıklı da
Hepisinde az az verem hepisi ayrı gözel
Aha buna suyu az koya buna yarım koya aha buna bibıçık koya ama kavurmaya
Bunu daşı oğmaz bunda olu ayıklamadan yüme
Ba bundan da vere isteğsen
Neççen sen dolma diysen bununki güzel olu pilav diye aha bu
" Anaaa bizim bildiğimiz pirinç Tosya'da destan olmuş da haberümüz olmamuş
Beni dinleyin hemen "götün götün gaçıverü" oradan
Neyse efendim
Pirincimizi seçtik artık
Başlayalım pilavımızı yapmaya
İlk aşama ayıklamadır dedik
Malum "pirincin taşı" olur
Bu taştan bir şey olmaz diyenler samimi bir diş hekiminiz yoksa sözümü dinleyin mutlaka ayıklayın
Bu ayıklama işi için genişçe bir tepsi kullanılıyor
Bir su bardağına pirinç doldurun ve bunu tepsinin bir kenarına tepeleme yığın
Tepsiyi alıp aydınlık bir yere gidin
Oturup tepsiyi dizinize koyun ve o tepeden ellerinizle pirinçleri yaya yaya tepsinin boş olan kısmına doğru çekin
O sırada taşları bulun ve alıp tablaya atın
Pirinçlerin arasında gördüğünüz kahve tanesi uzaktan kumanda tuşu kırmızı kalp gibi nesneler muhtemelen tepsinizin desenleridir heyecanlanmayın
Koyu ve düz renkli zemini olan bir tepsi bu iş için en idealidir
"Yok aydınlık yer yok dizimize koyalım ne yahu bunlar
Ben ayaküstü beş dakkada ayıklarım onu" diyen sevgili hemcinslerim istediğiniz bütün yöntemleri deneyin
En sonunda varacağınız nokta benin tarif ettiğim olacaktır
Ayıklama işi bitince pilav yapımının en ciddi ve en beceri isteyen yerine gelinir : "pirinçleri tepsiden ıslatacağınız kaba boşaltmak"
Hanımların "pıt" diye yaptığı bu işlem biz erkekler için tam biz zulümdür
O koskoca tepsiden o kaba o pirinçler bir türlü geçmek istemezler
Tezgahın üstünü ve yeri tercih ederler genellikle
Bu işlemi tamamladıktan sonra ilk başladığınızın yarısından daha fazla pirinciniz varsa başarılı olmuşsunuz demektir
Pirinçleri kaba aldınız
Onları iyice yıkamanız lazım
Pirinç zor yıkanır
Kabı defalarca suyla doldurup boşaltmanız ve pirinci bir kaç defa suda bekletmeniz gerekir
Günümüzde büyük şehirlerde bahsedilen su sıkıntısında pirincin ciddi bir yeri vardır
İster inanın ister inanmayın
Yıkandığına kanaat getirdiğiniz pirinci şimdi "ılık" suda biraz bekletmeniz gerekir
Bu sırada suya bir çay kaşığı da tuz atmalısınız
Bu bekleme süresi pirincin cinsine göre değişecektir
Ben fazla acele ettiğim zamanlarda 20 dakika kadarzamanım varsa 1 saat kadar bekletiyorum
Su ılık derler ama soğuk da olur
Yeter ki sıcak olmasın o zaman pişiyor çünkü
Islatma aşamasından sonra artık pişirme bölümüne geldik
Ayıklanan ve ıslanan pirincimizin ıslatma suyunu döküyor bir kaç kez daha yıkadıktan sonra :
1
tencereye alıp 10-15 dakika kavurur yağtuz ve su ilave eder
2
tencereye su tuz ve yağ ilave koyup sonra pirinci üzerine ekler
3
tencereye yağ koyar pirinci yağla iyice kavurur üzerine tuz ve su ilave eder
4
tencereye su koyar su kaynayınca pirinci yağı ve tuzu ekler
sonra kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiririz
Yukarıdaki 4 çeşit ve annenizden duymuş olabileceğiniz birkaç çeşit daha pilavın farklı pişirilme yöntemlerinden biridir
Sonuçlar arasında ciddi farklılıklar olduğunu söyleyemeyeceğim
Tabi pirinçleri kavurduğunuzda renkleri siyaha dönmüş ve bir kısmı da patlamışsa bilemem
"Annem yaptığında da arada koyu renkli pirinçler oluyordu ama" diyenler onlar şehriye
Tavuk ya da et suyu kullanacaksanız haricen başka yağ koymayınız
Burada önemli olan koyacağınız su miktarı
Pilavla ilgili yapılan muhabbetleri uzaktan dinleyenler matematikçiler ya da bahisçiler aralarında bir konu tartışıyorlar sanabilirler zira "bireiki birebirbuçuk önce bireiki koyup sonra yarım daha ilave ettim" gibi sözler sık kullanılır
Burada bahsedilen ne kadar pirincin ne kadar suyla pişirileceğidir
En genel kavram "1 bardak pirince 2 bardak su" olanıdır
Tabi burada sizin tepsiden kaba ve kaptan tencereye aktarmayı başarabildiğiniz kadar pirincin oranından bahsediliyor
Ona göre 2 katı kadar su koyacaksınız
Bu oranın gerçek olanı zaman içinde kullandığınız pirince göre sizin tarafınızdan öğrenilecektir
Hatta suyu az gelen pilava su ekleme ( pişmiş aşa su katma) tekniklerini de öğreneceksiniz zamanla
Güzel pilavın sırrı ona zaman ayırmakta ve önceleri çok kötü pilavlar yemekte
Pirinciniz suyunu çektiğini kaşıkla şöyle bir karıştırarak anlayabilirsiniz
Ocağın altı kısık olduğu için bu su çekme yaklaşık olarak 20 dakika sürecektir
Ocağın altını çok açarsanız su daha çabuk çeker ama pilav pişmez
Arada tahta kaşıkla biraz tadına bakıp istediğiniz gibi olup olmadığını kontrol edin
Size pişmiş geliyor ( muhtemelen yanılıyorsunuzdur ama olsun) ve hala suyu varsa kapağı ve ocağın altını biraz açıp kalan suyu daha çabuk buharlaştırabilirsiniz
"Neden tahta kaşık kardeşim ben metal yemek kaşığıyla bakacağım" diyorsanız "bakın o zaman" derim
Bakınca neden tahta kaşık dediğimi anlarsınız
(bkz : yanıkta acil yardım)
Pilavınızın suyunu yeterince çektiğine ve olduğuna kanaat getirince altını kapatıyoruz
Burada demleme aşaması başlayacaktır
Demleme dediğimiz "pilavın içindeki buharın pilav sıcaklığını kaybetmeden yoğunlaştırılarak pilavdan uzaklaştırılması tekniği"dir
Yani "temiz bir bez ya da bir kağıt havluyu tencerenin ağzına koyup kapağı kapatın 15 dakika bekleyin" demektir
Benim pilav için ayrı havlum var valla sizi bilemem
İyi bir pilavda pirinç taneleri normal hallerinde tek tek durmalıdırlar
Kaşığı ( çatalla yiyenler de varmış) daldırdığınızda taneler serbest salınımla kaşıktaki yerlerine karar veriyor ve bazıları nazikçe tabağa geri düşebiliyorsa bu iyi bir pilavdır
Kaşığı daldırdığınızda taneler kaşığın aralarına girmesine izin vermiyorsa kaşığı kaldırırken tabak da birlikte geliyorsaağzınıza attığınız kısımdan kaşık geri çıkmıyorsa ağzınızda çiğnediğiniz nesne ilkokul 4
sınıfta öğretmen sizi yakaladığında korkudan çiğnediğiniz kopya notlarınızdan daha kötüyse pilavı bıçakla keserek yemeniz gerekiyorsa pilavpilav olmamış demektir
Burada kendi ürettiğim bir özlü sözü sizlerle paylaşmak isterim :"Çok su lapa az su lata"
Şimdi beyler; oturdunuz yiyorsunuz tadı gayet güzel olmuş mutfak zemininde 70 ve mutfaktan oturduğunuz yere kadar olan mesafede sizi takip eden 30 taneden daha az pirinç var; kendinizi son derece başarılı ve hatta neredeyse Mengenli hissediyorsunuz
O halde son bir test elinizi üzerinizdeki pantolonun cebine sokun oradan pirinç çıktı mı çıkmadı mı ?
Cümleten afiyet olsun
( Beyler sabah kalktığınızda yatakta bir kaç pirinç olacak; korkmayın
O normal )
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul