Yalnız Mesajı Göster

Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?







Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır

Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır

Fesleğen:
Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde



Defne yaprağı:
Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte



Keraviye:
Buğulama, haşlama ve dolmalarda



Zencefil:
Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede



Köri:
Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)



Mercanköşk:
Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda



Hardal:
Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle



Muskat:
Yengeç ve istakozla



Nane:
Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada



Paprika:
Dolma ve güveçlerde

Alıntı Yaparak Cevapla