Yalnız Mesajı Göster

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri



ACILI YAĞ İLE SOTE EDİLMİŞ BARBUNYA BALIĞI

3 adet Barbunya Balığı

3 adet Domates

1 kg Kabak

Sos İçin:

1/2 su bardağı Limon Suyu

Göz kararı Tuz Kırmızı Biber Zeytinyağı

Kabakları ikiye bölün ve içini çıkartın İçini çıkarttığınız kabakları ince dilimler halinde kesin ve kabakları zeytinyağında pişirin barbunya balığını tavada kızartın Doğradınız domatesleri yağda suyu çekilene kadar öldürün Servis tabağına yaydığınız kabağın üzerine balıkları dizin, üzerine domates ve sosu yayıp, servis yapın

BARBUNYA BALIĞI BUĞULAMA 1 kg orta boy barbunya balığı

4 orta boy domates (kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş)

2 çorba kaşığı domates salçası

1/4 su bardağı eritilmiş tereyağı

1/2 limon (4-5 dilim halinde)

3 çorba kaşığı limon suyu

1 defne yaprağı

1/2 su bardağı su

60 gr acı krema

1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Balıkların pullarını bir bıçakla hafifçe kazıyarak temizleyiniz Karınlarını yararak barsaklarını ve solungaçlarını çıkarınız Kuyruk ve kanatlarını da kesip attıktan sonra, iyice yıkayınız Tuzlayıp üstlerine 3 çorba kaşığı limon suyu serperek bir kenara koyunuz Bir fırça ile, balıkları alabilecek geniş bir kaba, eritilmiş tereyağ sürünüz Kabı iyice yağladıktan sonra, en alta barbunyaları, üstüne limon ve domates dilimleri ile defne yaprağını yerleştiriniz Salçayı, suyu ve acı kremayı döküp, orta sıcaklıkta fırında 20 dakika pişiriniz 20 dakika sonra, balıklar pişince, kabı fırından alıp, sosunu ayrı bir kaba süzünüz Harlı ateşte sosunu çektirip (sos en az 1/4'ini çekmelidir), kıyılmış maydanozu kaba ekleyiniz Bir iki kez karıştırdıktan sonra kabı ocaktan alınız Balıkları ve sosu ayrı ayrı, sıcak olarak servis ediniz

KAĞITTA BARBUNYA BALIĞI

Kullanılacak malzeme:

1 kg barbunya balığı

4 çorba kaşığı tereyağı

2 parça yağlı kâğıt

1 limon

yarım demet maydanoz

yeteri kadar tuz

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Pulları kazınmış, içi ve solungaçları çıkarılmış 1 kg barbunya balığı yıkandıktan sonra geniş delikli bir süzgece konarak iyice süzülür Sonra bir beze yayarak iyice kurulanır, tuzlayıp bir kenara bırakılır iki yağlı kâğıt üst üste yerleştirildikten sonra kâğıdın tam ortasına tereyağının yarısı sıvanır Bu yağ sıvanmış yere balıklar düzenli bir biçimde sıralanır Kalan yağ balıkların üstüne sıvandıktan sonra paket yapar gibi yağlı kâğıtlar örtülür Arzuya göre kâğıtların uçlarını birbirlerine geçirerek pekiştirilir ya da bu paket bir sicimle bağlanır Kâğıdın üstü ıslatıldıktan sonra kızgın fırına sürülür Fırında 35-40 dakika kadar pişirildikten sonra çıkarılır, paketin üst kısmındaki kâğıtlar kesilip olduğu gibi servis tabağına yerleştirilir Daha önceden hazırlanmış bir limon salçasıyla birlikte servis yapılır

Not: Arzu edenler balıklan bir paket yerine 4 ayn pakette pişirebilirler Bu durumda paketler fırından çıkarılınca yalnız sicimleri çıkarılır ve olduğu gibi tabaklara konur Herkes kendi tabağındaki paketin üstünü çatal ve bıçağıyla hafifçe araladıktan sonra balıkların üstüne limon salçasından döker

DOMATESLİ BARBUNYA BALIĞI (TAVADA) Malzeme:

8 adet orta boy barbunya

4 adet orta boy domates

16 adet çekirdeksiz yeşil zeytin

2 adet dolmalık biber

2 çorba kaşığı

ince kıyılmış soğan

2 adet defne yaprağı

2 çay kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı biberiye otu

1 bağ dereotu yaprağı

1 bütün limon

1/4 çorba kaşığı tuz

Hazırlanışı

Barbunyaları temizledikten sonra tavanın dibini bir miktar yağlıyarak balıkları diziniz Domateslerin kabuklarını soyup ince ince doğrayınız Biberleri ortadan yarıp temizledikten sonra ince ince doğrayınız, limonların kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkarınız ve ince ince doğrayınız Biberi, limonu, soğanı, defne yaprağını, domatesi biberiye otunu, tereotunu, zeytini birlikte balıkların üzerine yerleştiriniz ve kısık ateşte 10 dakika pişirerek servis yapınız

SİRKEDE BARBUNYA BALIĞI

MALZEMELER

1 Kg Barbunya

Un

1 Bardak Sirke(İçine bir çay kaşığı bal eklenip karıştırılmış)

Birkaç Kuru Defne Yaprağı

2-3 Diş Sarımsak

Biberiye

Kırmızı Biber

Kıyılmış Maydanoz

Zeytinyağı

Balık Suyu

Tuz , Karabiber

YAPILIŞI

Fırının ısısını 180 dereceye getirin

Ayıklayıp iyice yıkadığımız maydanozları kurutun Sapları yapraklarından ayırıp bir kenarda tutun, sadece yapraklarını ince ince doğrayın

Balıkların pullarını kazıyın, karaciğer dışında içini temizleyin, yıkayıp kurutun Sarmısakları biraz biberle birlikte kıyın

Isıya dayanıklıolan ve balıkların kat kat dizilmesini sağlayacak kadar geniş bir kabı biraz yağlayın Biber ve sarmısakları gelişigüzel serpin, üstüne biraz da elinizle koparttığınız birkaç defne yaprağı gezdirinOnun da üstüne maydanoz sapları, taze biberiye dalları, birkaç adaçayı yaprağıyla kaplayın

Biraz zeytinyağı gezdirin, tuz, biber ekip balık suyu ve sirke dökün

Kabı sıcak fırına verin, balıklara hiç dokunmadan 20 dakika kızarmasını sağlayın Gerekirse kabın içindeki tiriti arada bir üstlerinde gezdirirsiniz

Çıkardıktan sonra balıkları servis tabağına dizin, suyunu süzün Elde ettiğiniz bir kaba koyun, biraz sirke döküp harlı ateşe oturtun

GARNİTÜRLÜ BARBUNYA BALIĞI

MALZEMELER

1 Kilo barbunya baligi

2 Adet kabak

2 Adet havuç

3 Adet domates

2 Adet sogan

1 Su bardagi su

5 Çorba kasigi zeytinyagi

1 Tutam kirmizi safran

1 Dis sarimsak

5 Çorba kasigi mayonez

4-5 Dal maydanoz

3-4 Adet taze sogan sapi

Tuz, karabiber, kekik

YAPILIŞ TARİFİ

Baliklari temizleyip yikayin

Süzgece alip suyunun süzülmesi için bekletin

Havuç ve kabaklari ince ince dilimleyip, soganlari halka halka dograyin

Domatesleri dilimleyin

Baliklari firin kalibina dizin

Hazirladiginiz sebzeleri degisimli olarak baliklarin üzerine yerlestirin

Soyulmus sarimsak, kiyilmis maydanoz, kirmizi safran, kekik, tuz ve karabiber ilave edin

Zeytinyagi ve suyu ekleyip önceden isitilmis 180 dereceye ayarli firinda 20 dakika pisirin

Servis tabagina alip mayonez esliginde üzerine kiyilmis taze sogan sapi serperek servis yapin


Alıntı Yaparak Cevapla