Yalnız Mesajı Göster

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri



KABAKLI ÇİPURA FIRIN

4 adet çipura
2 adet kabak
2 adet soğan
4 diş sarımsak
4 adet domates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 dilim limon
Bir miktar tuz
Bir miktar karabiber

Kabakları temizleyip ince uzun çubuklar halinde dilimleyin Sarımsak, soğan ve domatesleri soyup halka halka dilimleyin Balıkları eşit büyüklükte 4 alüminyum folyonun üzerine alıp kabak, domates, limon, soğan ve sarımsağı paylaştıralım Üzerlerine zeytinyağı gezdirip tuz serpelim Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirelim

FIRINDA MANTAR SOSLU ÇİPURA

4 adet Çipura
4 adet Domates
1 adet soğan
500 gr mantar
2 adet sivri biber
bir tutam nane
bir tutam karabiber
bir tutam tuz
bir tutam fesleğen
2 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Fırında mantar soslu çipuramız için öncelikle balıklarımızı yıkıyoruz ve biraz tuzlayıp sosumuzu hazırlayana kadar bir kapta bekletiyoruz Sosumuz için tencerede sıvı yağı kızdırıyoruz Daha sonra doğradığımız soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuruyoruzDaha sonra üzerine halka halka doğradığımız biberlerimizi de ekleyip biraz daha kavuruyoruz En son olarak blender dan geçirdiğimiz domatesleri, küp küp doğradığımız mantarları, tuz ve baharatları ekleyip 10-15 dk kaynatıyoruz Balıkları fırın tepsisine almadan önce zeytinyağı ile iyice yağlayıp her bir balığın içerisine ince bir dilim limon yerleştiriyoruz Daha önceden hazırladığımız sosumuzu balıklarımızın içerisine ve üzerine gezdiriyoruz Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dk pişiriyoruz

GÜVEÇTE ÇİPURA

4 adet çipura balığı
1 büyük soğan
Yarım demet maydanoz
1 havuç
1 limon
4 defne yaprağı
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz ve karabiber
Sosu:
4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limon suyu

Balıkların içini temizletelim üzerindeki pulları iyice kazıtalım ve balıkların üzerini çizdirelim, temizlenmiş balığı güveç kabımıza alalım içine tereyağı parçaları atalım Bir kabın içine soğan, limon, havuç, maydanoz doğrayalım, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyelim karıştıralım Defne yapraklarımızı da ekledikten sonra bu harçla balıklarımızın üzerini kaplayalım, harç kabında kalan malzeme suyumuzun bir kısmını balıkların üzerine paylaştıralım, balıklarımızı 200 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 60 dk pişirelim (balıklar suyunu çekene kadar) balıklarımızı servis yaparken zeytinyağı ve limondan hazırladığımız sos ile servis yapalım Not: eğer varsa güveçte, güveç yok ise üzerine folyo serilmiş tepside pişirelim

BALIK ÇORBASI (ÇİPURA)

1 adet çipura (300 gr)
1 adet kuru soğan
1 adet kereviz
5 diş sarımsak
1 adet patates
Yarım demet maydanoz
1 adet limon
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Zeytinyağında soğan ve sarımsağı öldürünceye kadar soteleyin, unu koyun ve birlikte kavurun Küp doğranmış kereviz ve patatesi ekleyin Temizlediğiniz balığı ayrı bir tencerede 4 bardak suda 1 adet defne yaprağıyla haşlayın Balığın etlerini ayıklayın, suyunu sebzelere ilave edin Baharatları ekleyin, limon ve yumurtayı çırpıp ve sıcak çorbadan alarak terbiyeyi ısıtın ve çorbanıza ilave edin Maydanoz yaprakları serperek servis edin

KAĞITTA SEBZELİ ÇİPURA

4 adet çupra
8 diş sarmısak
8 adet defne yaprağı
1 adet limon
4 adet haşlanmış patates
3 adet haşlanmış havuç
Yarım demet maydanoz
Tuz
8 adet taze soğan
2 adet biber
1 adet soğan
1 adet limon
Yarım bardak zeytinyağı

Temizlenmiş balıkları alüminyum kağıdın içine yerleştirin Sarmısak, defne yaprağı ve dilimlenmiş limonu balıkların içine koyun Küp doğranmış havuç, patates ve biberi, taze soğan ve maydanozu, piyazlık doğranmış soğanı ve tuzu karıştırın, balıkların içine doldurup, artanıyla üstlerini kapatın Zeytinyağını ve soya sosunu balıkların üzerine dökün Folyoyla kapatın Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin

BUHARDA ÇİPURA

350 gram çipura
Zeytinyağı
80 gram temizlenmiş marul
120 gram kabuklu domates
Tuz

Çipuranın derisini temizlemeden 2 adet flato çıkartıp zeytinyağı sürün Buhar sepetinin ilk katına temizlenmiş marul ve alt kısmına bıçakla kestiğimiz kabuklu domatesi yerleştirin İkinci sepete balıkları dizip üst üste yerleştirin ve 5 dakika pişirin Piştikten sonra filetoları sebzelerle birlikte servis tabağına aktarın 1 tutam tuz serpip zeytinyağı gezdirin ve hemen servis yapın

KİREMITTE ÇİPURA

2 çipura
2 domates
3 biber
2 defne yaprağı
4 diş sarımsak
mantar
yarım limon
zeytinyağı
tuz
tane karabiber

Pulları ve içi temizlenmiş balıklar kiremite alınır Üzerine defne yaprağı tane karabiber, sarımsak, mantar, biber, halka doğranmış limon ve en üste de doğranmış domatesler konur Üzerine zeytinyağı ve tuzu da ilave edilirhiç su koymadan fırına verilir Pişince üzerinde maydanoz ile servis yapılır

ÇİPURA ŞİŞ

Malzemeler:
4 adet orta boy çipura
4-5 adet mantar
1 adet soğan
4-5 adet yeşil biber
8-10 çeri domates
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
tuz
karabiber
10-15 adet çöp şiş veya normal şiş

Yapılışı
Çipuralar fileto biçiminde hazırlanır İskeleti de bu arada çıkartılıp şiş yapılacak şekilde kuşbaşı doğranır Soğan dörde bölünür Domatesler ortadan ikiye kesilir Mantarlar ince olmayacak şekilde dilimlenir Biberler de ikiye bölünüp temizlendikten sonra şiş için uygun parçalara bölünür Üzerine 1 çorba kaşığı un, tuz ve karabiber serpilip hafifçe harmanlanır Şişlere sırayla soğan, domates, mantar, biber ve balık olacak şekilde dizilir Bütün şişler hazırlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye şişler düzgünce yerleştirilir Üzerilerine tuz ve çok hafif zeytinyağı gezdirilir Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirilir Arzuya göre çöp şiş kullanılarak ya da mangalda veya ızgarada da pişirilebilir Sıcak olarak servis yapılır
TUZDA ÇİPURA

İçindekiler
400 gr kaya tuzu
130 gr sofra tuzu
2 adet yumurta
1 demet dereotu
600 gr un (4 su bardağı )
2 adet çipura
tuz
karabiber

Kaya tuzunu, 2 yumurtanın akını ve birinin sarısını buz kırma ucu takılmış Rondo Blender’a koyun (Diğer yumurta sarısını daha sonra kullanmak üzere bir yere ayırın ) Dereotunu temizleyip Blender’a ekleyin, hepsini karıştırın Blender’daki hazırladığınız malzemeyi, 200 ml suya ekleyip derin bir kapta hamur haline getirdikten sonra 4 eşit parçaya ayırın Pulları ayıklamadan temizlenmiş balıkların içini ve üzerlerini tuzlayıp biberleyin Balıkları 2 hamur arsına koyun, balığın etrafına ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çevresini iyice yapıştırın İsterseniz hamurun çevresini kesip üst kısmına bıçak ile çizikler yaparak balık biçimi verebilirsiniz Artan yumurta sarısını üzerine sürdükten sonra 220 derece ısıt


Alıntı Yaparak Cevapla