Prof. Dr. Sinsi
|
Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
TERE ÖZÜNDE KALKAN FLAN
1000 Gr Kalkan Fletosu
1 demet tere
3,5 su bardagı krema
2 yumurta
2 yumurta akı
1 garni demeti(maydonoz, kekik, defne yaprağı)
2 çorba kaşığı tereyağ,tuz karabiber
Balıkları kaynar suda, garni buketi, tuz ve karabiber katarak 20 dakika haşlayıp süzün Balıkları mikserden geçirin Bunlara omlet şeklinde çırpılmış yumurtaları, 2,5 su bardağı krema ve bir kepçe süzülmüş haşlama suyu ekleyin İki yumurta akını sıkı bir kar köpüğü olana dek çırpın ve bu köpüğü kaşık kaşık dikkatlice bu karışıma yedirin
Dört küçük fırın kâsesini yağlayın ve karışımınızı dökün Kâseleri içine 2 cm yüksekliğnide sıcak su konmuş fırın kepsisinin içine oturtarak (Ben-Mari) 150 derece ısıtılmış fırnda 20 dakika pişirin Tereleri yıkayın ve 5 dakika kaynar suda tutun Sonra bunları iyice süzüp önce mikserden sonra süzgeçten geçirin Tam servisten önce, tere pürenizi kremalı karışıma katıp ısıtın Bir bardak kremaya çeyrek bardak su katarak sulandırıp onu da katın Tuzunu biberini ayarlayın Flanlarınızı tabaklara tersyüz edin Etrafına tere özlü sosunuzu dökün Sıcak servis yapın
KALKAN TAVA
Yarım çay bardağı limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
1 5 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı un
1 5 kg kalkan balığı, dilimlenmiş
Tuz
Kalkanları 3 er santimlik şeritler halinde dilimleyip karabiber, limon suyu ve zeytinyağında dinlendirin
Marine edilmiş kalkan balıklarını unlayın, fazla unlarını silkeleyin Geniş bir tavada yağı kızdırın ve balıkların her iki tarafını alt üst ederek altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın Balıkları bir mutfak kağıdının üzerine koyup fazla yağını alın Limon dilimleri ile servis yapın
Not: Kalkanları terbiye etmeden de pişirebilirsiniz
PROVENCAL SOSLU VE KREMALI PATATESLİ KALKAN TAVA
150 gr kalkan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Yarım su bardağı un
Yarım lt ayçiçek yağı (kızartmalık)
2 yemek kaşığı tereyağı
limon sos
Provencal sos için:
Yarım su bardağı galeta unu
1 dal taze kişniş
1 dal taze kekik
2 yaprak taze fesleğen
1 yaprak taze adaçayi
Yarım dal taze mercan köşkü
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak püresi
Yarım domates (orta boy, kabuksuz, küp doğranmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Kremalı patates için:
3 patates (orta boy)
1 su bardağı krema
Yarımsu bardağı süt
1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı tuz
Temizlenmiş ve dilimlenmiş kalkan balığını tuz ve karabiberle tatlandırın Unu bir tabağa alın ve kalkanı iyice unlayıp kızgın yağda kızartın Taze baharatı çok ince kıyın ve Provencal sos için kullanacağımız bütün malzemeyi karıştırıp hazır hale getirin Patatesleri soyup halka halka doğrayın Kremalı patates malzemelerinden süt, krema, kaşar peyniri, karabiber ve tuzun yarısını bir kapta karıştırın Fırın kabını zeytinyağıyla yağlayın, patatesleri kaba döşeyin, üzerine kremalı karışımı boşaltın Kabın üstünü alüminyum folyo ile kaplayıp 180 derece fırında 30 dakika pişirin Üzerinin kızarması için alüminyum folyoyu alıp 30 dakika daha pişirin En son, kalan kaşar peynirini ekleyip 5 dakika daha pişirin
PORTAKALLI KALKAN
4 kalkan balığı dilimi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
2 portakalın suyu
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 limonun suyu
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 portakal (ince dilimlenmiş)
Kalkan dilimlerini yayvan bir kaba koyup, üstlerine tuz, biber, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu serpiniz Balıkları oda sıcaklığında 1 saat, bu marinadda bekletiniz
Izgaranızı en yüksek sıcaklıkta ısıtınız
Kalkan dilimlerini marinaddan çıkararak bir güvece diziniz Yağı küçük küçük kesip balıkların üstüne yerleştiriniz Güveci ızgaraya sürerek balıkların her iki yanını 5-8'er dakika, balığa çatal batırıldığında kolayca dağılana kadar, pişiriniz
Güveci ızgaradan alıp, spatulayla balakları ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız Portakal dilimleriyle süsleyip servis ediniz
Not: Haşlanmış patatesle ve sebzeyle servis edilebilir
KALKANLI PİLAV
Yarım kg kalkan balığı
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı çam fıstığı
Karabiber, tuz
3,5 su bardağı su
Balık az tuzlu suda haşlanır Sonra didiklenir Yağ tencereye atılır Eriyince fıstık atılır, pembeleştirilir İnce kıyılmış soğan eklenir, kavrulur Üzerine yıkanmış pirinç katılır 2-3 dakika birlikte kavrulur Tuz ve karabiber katılır Suyu verilir En üste balık konur Kapaklı olarak kısık ateşte 25 dakika pişirilir Yarım saat demlendirildikten sonra dikkatlice karıştırarak tenavül edilir
ŞANBERTEN USULÜ KALKAN
1 kalkan balığı (1250 - 1500 gr )
160 gram margarin ya da tereyağı (8 çorba kaşığı)
1 su bardağı elma sirkesi
1 tutam kekik
Tuz
1 Taze olmak üzere 1250 - 1500 gram gelmekte olan kalkan balığının içini temizledikten sonra, balığın kuyruk, sırt ve kanat denen yelpaze gibi kısırlarını makasla kesmeli, yıkamalı, sonra da balığı içine alabilecek bir tepsiye yerleştirmeli, sonra buna bir bardak elma sirkesi, 4 silme çorba kaşığı margarin ya da tereyağı 1 tutam kekik ile 2 tatlı kaşığı da tuz ilâve ederek, üstüne bir kapak kapatmalı ve balık yumuşak bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 25 dakika pişirmeli ve ateşten çekmelidir
2 Sonra, balığın içinde piştiği tereyağlı sirkeyi sonradan kullanmak üzere bir kaba süzdükten sonra, balığın etini zedelemeden üstündeki düğmeli deriyi bir bıçak ucu ile özenli bir surette sıyırarak çıkarmalı, sonra da balığın üstüne servis tabağını kapatarak altüst etmek suretiyle balığı tabağa almalı ve balığın bu kısmındaki derisini de diğer kısımda yaptığımız gibi sıyırdıktan sonra, soğumaması için tabağı ile birlikte ya hafif fırına sürmeli, ya da çok hafif bir ateşe oturtmalıdır
3 Bundan sonra süzerek bir tarafa bırakmış olduğumuz tereyağlı sirkeyi ateşe oturtarak, eksilmesi için kapaksız 15 dakika kaynatmalı, sonra da bu sirkeye fındık büyüklüğünde parçalara ayrılmış 4 silme çorba kaşığı tereyağı ya da margarini azar azar katmalı ve bir taraftan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle yağı salçaya yedirdikten sonra, balığın üstüne dökmeli ve servis yapmalıdır (Yağ yedirme işlemini hafif ateş üstünde yapmalıdır )
SEBZELİ KALKAN FİLETOSU
İçindekiler
4 parça kalkan filetosu (her biri yaklaşık 150 g)
100 g pırasa
100 g havuç
750 ml su
150 g tereyağı
taze soğan (ince doğranmış)
tuz ve karabiber
Sebzeleri ince dilimler halinde doğrayın Balığın iki tarafına da tuz ve karabiber ekin Balık filetolarını rulo haline getirin ve birer kürdanla tutturun Clipso'nun sepetin içine sebzelerle birlikte koyun Tereyağının 50 gramını sebzelerin üzerine fındık büyüklüğünde serpiştirin Buhar sepeti ayağını tencerenin dibine yerleştirin ve tencereye 750 ml soğuk su doldurun Sepeti üzerine koyun Kapağı kapatın ve basıncı en yüksek dereceye ayarlayın 4 dakika pişirin Buharı hızlı bir şekilde serbest bırakın Kapağı hemen açarak sepeti çıkarın Sebzeleri ve balığı kalan 100 g tereyağına bulayın Üzerlerine ince kıyılmış taze soğanları serperek hemen servis yapın
|