Yalnız Mesajı Göster

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri



MARİNADLI VE SOSLU KILIÇ ŞİŞ

800 gr kılıç balığı (şişlik 16 parça halinde doğranmış)
4 defne yaprağı
4 domates (her biri 4'e bölünmüş)
4 sivri biber (her biri 4'e bölünmüş)
1 kahve kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyla karabiber
Marinadı:
1/4 su bardağı zeytinyağı
1/4 su bardağı limon suyu
1 kahve kaşığı karabiber
1 kahve kaşığı tuz
2 defne yaprağı
Sosu:
3/4 su bardağı zeytinyağı
1/4 su bardağı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Sos için limon suyuna tuzu kattıktan sonra sürekli çırparak zeytinyağını ekleyiniz Üstüne kıyılmış maydanozu serpip bir kenarda saklayınız Marinad malzemesini iyice karıştırıp çukur ve yayvan bir kaba dökünüz, içine kılıç balığı parçalarını koyup, buzdolabında, arasıra balıkları marinadda döndürerek 4-5 saat dinlendiriniz
Önce ızgaranızı yakınız 4 büyük şişe sırasıyle balık, domates ve biberleri diziniz (Her şişin ortasına bir defne yaprağı gelmelidir) Şişleri ızgarada her iki yanlarını 5'er dakika ızgara edip sosuyla birlikte servis ediniz

KIZARTILMIŞ REZENE VE PORTAKAL SOSLU KILIÇ BALIĞI

4 adet kılıçbalığı fileto (600 gram)
80 gram kırmızı soğan
4 adet büyük boy taze rezene
4 adet portakal
Kuru üzüm
Kapari çiçeği
Sızma zeytinyağı
Kızartmalık sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Yarım çorba kaşığı kuru üzümü suda yumuşatın Taze rezeneyi jülyen doğrayıp buzlu suda bekletin Portokalların kabuğunu soyduktan sonra incecik doğrayın Portakalları yuvarlak dilimleyip suyuyla kaba alın Doğranmış soğanı yapışmaz yüzeyli tavada zeytinyağıyla soteleyin 1 cm'lik kare kesilmiş kılıçbalığı filetoyu tavaya aktarın Bir tutam tuz ve karabiberle tatlandırın Birkaç dakika sonra portakal suyunu da ekleyip pişirmeye devam edin Birkaç saniye sonra süzüp bir kaseye alın ve yemeğin harcını da ayrı bir kaseye aktarın Tavaya zeytinyağı ilave edip yemeğin harcı, yumuşatılmış kuru üzüm, sudan geçirdiğiniz 1 çay kaşığı kapari ve jülyen doğranmış portakal kabuğunu soteleyip sosu hazırlayın Metal çember içine küp kesilmiş kılıçbalığı fileto ve portakal dilimlerini sırayla üst üste dizin Son kata portakal dilimini yerleştirin Buzlu suda beklettiğiniz taze rezeneyi süzüp kurulayın Kızgın sıvı yağda taze rezeneyi kızartın Kevgirle süzerek kağıt havlu üzerine alıp yağını süzün Metal çemberi çıkartıp kılıçbalığı ve portakal dilimlerini servis tabağına alın Portakal sosu ve rezeneyle birlikte servis yapın

NAR TANELİ VE LORLU KILIÇ BALIĞI SALAMURASI

100 g kılıç balığı
20 g lor
1 yemek kaşığı nar suyu ve nar taneleri
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yeşil soğanın yaprakları
tuz
karabiber

100 g kılıç balığını altına ve üstüne streç film koyarak ve bonfile demiri ile döverek iki, üç milimetre olana dek inceltin Servis tabağına alın Tuz, biber, nar taneleri ve loru üzerine serpiştirin Nar suyu ve zeytinyağını üzerine dökün İnce kıyılmış taze soğan yaprakları ile soğuk servis edin

KILIÇ BALIĞI TÜTSÜSÜ

Bir metreyi aşkın bir fıçının alt tahtalarını çıkarınız Üst tahtalarının ortasına el sokup, oynayıncaya dek bir delik açınız Etrafına ince teller geçecek kadar delikler açınız Fıçının altındaki açık ağzına doğru olan yani yan tahtalarının sonlarına da serçe parmağın ucundan biraz daha ince birer delik açınız
Balığın kuyruklarından karnına doğru olan parçadan almalı ve bu parçayı ortasından ve uzunlamasına yarıp kılçığını çıkarmalıdır
Siyah derisi olan kısımlardan, derisi üstünde olduğu halde, ikişer parmak eninde sırımlar çıkarmalı, sonra deniz suyu ile yıkamalıdır
Daha sonra yakalarını birer defne dalı ile geriniz Daha sonra bunları kuyruklarından çift çift bağlayınız İnce bir tülbent ile sararak fıçının üst deliğinden el ile sokup ufak deliklere bu balıkları sırasıyla diziniz
Üzerlerine çıkan ipliklere birer orta boy çivi sokunuz Sonra elinizin girip çıktığı bu deliği sıkı sıkı kapayınız Çanağın altına kül ve üstüne de ateş koyup 3 - 5 meşe kabuğu parçalarını da dizerek fıçının altına sürünüz
Gerekince ateş ve tütsüyü tazeleyerek 5 - 10 gün, yani balıklar limon gibi olana dek tütsülemekte devam ediniz Sonra çıkarıp hava alan bir yere asınız

Not: Bu tütsü balığını kullanacağınız zaman biraz alt üst edip defne dalını çıkardıktan sonra tabağa alınız, üstüne hemen limon sıkarak yeyiniz

KORUKLU KILIÇ BALIĞI

Malzemeler:
4 parça (200 gr) kılıç fileto
2 adet defne yaprağı
1 salkım koruk
2 yemek kaşığı krema
½ çay kaşığı tuz
½ kahve kaşığı beyaz toz biber
3 adet doğranmış taze soğan
¼ demet dereotu
2 yemek kaşığı tereyağı
½ su bardağı su
½ su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Tavada tereyağı eritilip taze soğanlar ilave edilir 1 – 2 dakika soteleyip krema, tuz, beyaz biber ve su ilave edilip ağır ateşte kaynamaya bırakılır Başka bir tavada zeytinyağı kızdırılıp kılıç fileto iki taraflı kızartılır Kaynamakta olan sosun içine koruk ve kılıç filetosu eklenip 8 – 10 dakika ağır ateşte pişirilir Sıcak olarak servis edilir

FOLYADA KILIÇ BALIĞI

Malzemeler (2 Kişilik):
8 dilim Kılıçbalığı
1 limon
1 çorba kaşığı kapari
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı domate püresi
Yeteri kadar tuz ve karabiber

Hazırlanışı:
Kılıçbalığı dilimini sarmaya yetecek kadar alüminyum folyo hazırlayın Folyonuzun içe gelecek yüzüne fırçayla bol zeytinyağı sürün Diliminizi bir kaşık sirkeyle ıslatın ve folyonuzun üstüne oturtun Dilimin üzerine tuz ve karabiber ekin Limonu ince yuvarlak dilimler halinde kesin ve dilimin üzerine oturtun Kalan zeytinyağını dilimin üzerine döktükten sonra kapariyi serpiştirin, en üstüne bir çorba kaşığı domates püresi ekleyin ve folyonuzun kenarını bohça kapatır gibi üst üste getirerek kapatın Folyadaki Kılıçbalığı diliminizi önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin Bu süre sonunda folyadaki balığınızın folyosunu açmadan fırından çıkarın ve tabağa koyun Sıcak sıcak servis yapın

Not: Paketin içine bir domates ve soğan da koymak mümkündür

ELMA SOSLU KILIÇ BALIĞI IZGARASI

1 kalın kılıç balığı dilimi (yaklaşık 750 g, kılçıkları ve derisi temizlenip, 4 parça halinde kesilmiş)
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 çorba kaşığı taze soğan (kıyılmış)
2 tatlı kaşığı tarhun
1/2 su bardağı balık suyu
4 çorba kaşığı elma suyu (taze sıkılmış)
1 1/2 tatlı kaşığı nişasta (1 çorba kaşığı soğuk suda eritilmiş)
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 kırmızı, elma (4'e bölünüp,çekirdekli bölümleri temizlendikten sonra, ince dilimlenmiş)
1 sarı elma (4'e bölünüp çekirdekli bölümleri temizlendikten sonra, ince dilimlenmiş)

Önce fırınınızın ızgarasını yakın (ya da mangalın kömürlerini tutuşturun)
Sosu hazırlamak için, ayçiçek yağının 1 çorba kaşığını bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak yağı ısıtın Isınınca taze soğanları koyup, saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 1 - 2 dakika) pişirin Tarhun, balık suyu, elma suyu, erimiş nişasta, tuzun yarısı ve karabiberin yarısını ekleyip, sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın Kayna-yınca ateşi kısıp, sosu kalınlaşıncaya kadar (2 - 3 dakika) pişirdikten sonra, tavayı ateşten alarak, bir kenara bırakın
Balık parçalarını soğuk su altında yıkayıp, kâğıt mutfak havlusuyla kuruladıktan sonra kalan tuz ve kalan karabiberi üstlerine serpin Kalan çiçekyağını da fırçayla üstlerine sürüp, fırın ızgarasının altında (ya da mangalda) her iki yanlarını saydamlıklarını yitirinceye kadar (yaklaşık 3 - 4 dakika) ızgara edin
Bu arada sosu kısık ateşte ısıtıp, tavayı ateşten alın Balık dilimlerini 4 servis tabağına çıkarıp, sosu üstlerine bölüştürün Her tabağı kırmızı ve sarı elma dilimleriyle süsleyip, bekletmeden servis yapın


Alıntı Yaparak Cevapla