Yalnız Mesajı Göster

Osmanlı'dan Günümüze Kalan ... Tarihi Fıkralar

Eski 10-10-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı'dan Günümüze Kalan ... Tarihi Fıkralar

Cehennemin dibi

Pinti denecek kadar hasis olan Erzincanlı İzzet Paşa'nın,bir gün pek sevdiği av köpeği kayboldu Paşa kahyasını çağırıp sordu:

-Bizim köpek acaba nereye kaçmış olabilir?

Ne zamandan beri aylığını almamış olan kahya, suratını asarak cevap verdi:

-Vallahi paşam dedi, cehennemin dibine kaçmış olsa buradan daha iyi karnı doyar!

Dinlediğini anlamak

Ahmet Vefik Paşa Bursa alisi iken Mudanya kaymakamına falan yere kadar Bursa yolunun iki tarafına ağaç diktir diye emretti Elde mevcut olan fidanlar fazla geldiğinden kaymakam gösterilen yeri geçirtti Ahmet Vefik Paşa tayin ettiği noktadan ileriye dikilen ağaçların hepsini söktürdü Hikmetin soranlara şu cevabı verdi: “Mudanya kaymakamı verdiğim emri bu kere fazla icra etti, yarın da eksik yapabilir, tamamını yapmaya alışmalıdır

Menfaat dünyası

Süleyman Nazif’in yanında, Abdullah Cevdet'in para hırsından bahsolunurken biri: “ Meteliğe kurşun atar” dedi

Nazif şu cevabı verdi:

- Hayır kurşun atmaz, göbek atar!

Cimriliğin sonu

Kazaskerliğe kadar yükselen hasisliği ile meşhur Edirne Müftüsü Fevzi Efendi, şeyhülislamlığa pek özenirdi Bir gün, Fatih Camii'nden çıkarken ihtiyar ve fakir bir adam yanına sokularak “İnşallah şeyhülislam olursun!” diye dua etti Fevzi Efendi çıkarıp on para verdi, Fakir, efendinin yüzüne hiddetli hiddetli baktıktan sonra

-Sende, bu cimrilik varken ‘nah’ şeyhülislam olursun

Ben de gelmedim

Recai Zade Ekrem Bey, nezaket ve terbiyesi ile beraber kibir ve azametiyle de meşhurdu Şurayı devlette genç bir muavin iken , bir gün Cevdet Paşayı ziyarete gitti Günlerden Cuma, vakit de erkendi Paşanın evde bulunduğu muhakkaktı Arabasının da orada oluşu da buna delildi Böyle olduğu halde kapıyı açan uşak, içeriye gidip geldikten sonra:

-Paşa evde yok!

Cevabını getirince, bu yalana canı sıkılan Recai Zade, uşağa:

-Öyleyse, dedi, paşaya benim gelmediğimi söylersin

Alıntı Yaparak Cevapla