Yalnız Mesajı Göster

Doğalgaz Nedir?

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Doğalgaz Nedir?

DOĞALGAZ NEDİR?

Doğalgaz yanıcı,kokusuz,renksiz ve havadan hafif bir gazdırMetan,etan,propan azot ve az miktarda karbondioksit gazlarının birleşiminden meydana gelen bir enerji türüdürDoğalgaz doğada bağımsız yataklarda,petrol yataklarının üstünde yada civarında bulunurDoğalgaz hidrokarbonların karışımından meydana gelen bir gazdırÇoğunlukla metan ihtiva ederÇıktığı yere göre metan dışındaki diğer hidrokarbonlar da az miktarda bulunabilirYine çıktığı yere göre karbondioksit,azot ve kükürtlü hidrojen de içerebilirHavadan hafif olan doğalgaz basınç altında sıvılaştırılabilir,depolanabilirEnerji üretim sektöründe doğalgaz kullanımı ilk olarak ABD’de olmuşturModern üretim ve tüketim teknikleri ile yeryüzünde yakın kaynaklardan elde edilen doğalgaz borularla tüketim yerlerine taşınarak şehir aydınlatmasında kullanılmıştırFakat 1950’lere gelindiğinde doğalgazın toplam enerji sektöründeki payı o/o10’un altında olmuştur

KULLANIM ALANLARI

Doğalgaz,konutlarda ısıtma ve soğutma,sıcak su elde etme ve pişirmede kullanılırken,küçük sanayi atölye ve fırınlarda üretim amaçlı olarak kullanılırCam ve kiremit imalatında da yararlanılan doğalgaz,tekstil sektörü için de önemli bir enerji kaynağıdırAyrıca Türkiye’nin elektrik ihtiyacının küçümsenemeyecek bir kısmı doğalgazla çalışan santrallerden üretilmektedir

DOĞALGAZIN ÜSTÜNLÜKLERİ:

 Doğalgaz her an için kullanıma hazırdırStok yapma,önceden sipariş verme gerektirmez
 Doğalgaz birincil enerji olarak borular ile,taşıma kayıpları,nakliye temin yeri olmadan ve temel taşıma yollarını meşgul etmeden kullanıcıya gelir
 Doğalgaz uzun süreli bir enerji kaynağıdırBüyük rezervlerden,on yıllar ötesine kadar uzanan sağlam anlaşmalarla emniyete alınmıştır
 Doğalgaz depolama yeri gerektirmez,böylece binalarda boş alanlar elde edilir
 Doğalgaz kullanıldıktan sonra ödenir,önceden ödeme gerektirmezBir apartmanda her dairenin ayrı gaz sayacı edinmesi halinde ne kadar gaz sağlandığı kolaylıkla belirlenir
 Doğalgaz ekonomiktirZaman ve işgücü tasarrufu sağlanır
 Doğalgaz çevre dostudurKalıcı atıklar bırakmadan yanar
 Doğalgaz ile cihazlarda ısı geçişi kısa sürede olur
 Doğalgazlı cihazlarda sıcaklık kontrolü çok hassas olarak yapılır,konfor ve enerji tasarrufu sağlanırModern doğalgaz cihazları her türlü ihtiyaca karşılık verir,sizin isteklerinize göre yerleştirilebilir

DOĞALGAZIN HAKKINDA

DOĞALGAZ
COMPRESSED NATURAL GASE
BİLEŞİMİ %90 METAN %5 ETAN %5 DİĞER
ÜRETİM YERALTINDAN DOĞAL OLARAK
TAŞINMA BORULARLA
YETERLİ ISI KAYNAĞI KIVILCIM
YETERLİ OKSİJEN % 12
YANMA ŞEKLİ PATLAMA (C türü)
SÖNDÜRME MADD KKT,CO2, HALON ALTERN
TOKSİDİTE ZEHİRSİZ
KOKU KOKUSUZ [+ THF]