Konu
:
Ramazan'da Az Susamanın Formulu
Yalnız Mesajı Göster
Ramazan'da Az Susamanın Formulu
10-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ramazan'da Az Susamanın Formulu
Ramazan'da sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve gün içinde daha az susamak istiyorsanızsahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketin
Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 25 litre olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd
Doç
Dr
Mehmet Akman oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi
İnşaat kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti
Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman ''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar tüketmelidir
Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi
Az susamanın formülü: "Sahura kadar azar azar"
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek şunları kaydetti:
"Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse gün içinde o kadar az acıkılır susanır anlayışı yanlış
Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir
Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı vücutta tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur
Yaşanan sindirim güçlüğü vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz
Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli
Bu şekilde düzenli olarak su alımı bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar
''
Kavurma ve kızartmalardan uzak durun
Akman gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini belirtti
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul