Prof. Dr. Sinsi
|
Başağrısında Ne Yemeli, Ne İçmeli ?
Baş ağrıları en sık görülen ağrı yakınması çeşididir Birkaç saat sürebilen bu ağrı ileri durumlarda bir kaç güne yayılıp hayat rutinleri etkileyecek şekilde olabilir Baş ağrılarının en bilinen nedenleri kötü vücut duruşu, göz yorgunluğu, su eksikliği, uykusuzluk ya da kalitesiz uyku, kafa travmaları, adet düzenindeki dalgalanmalar, sinüzit, stres ve aşırı gerginlik, grip gibi hastalıklar, hava kirliği ve beslenme düzenidir
Beyin tümörleri, anevrizmalar, menenjit ve felç gibi hayatı tehdit eden bir dizi ciddi problem de baş ağrısı nedeni olabilir Alkol tüketimi ve ilaçlar, kırmızı şarap ve yer fıstığı gibi bazı besinleri tüketmek, aşırı kafein kullanım ciddi olmayan diğer baş ağrısı sebepleridir
Ciddi sebeplere dayanmayan başağrıları genellikle aspirin ya da basit ağrı kesiciler ile kolayca geçebilmektedir
Baş ağrısı çeken birinin yemesi ve yememesi gereken besinler şöyledir:
Yasak yiyecekler:
Olgunlaştırılmış peynirler, her türlü alkollü içecek, yapay tatlandırıcılar ve içeren gıdalar, avakado, mayalı besinler, muz, kahve, tavuk ciğeri, çikolata, narenciyeler ve suları, süt ürünleri, yağlı besinler, fast food, incir, monosodyum glutamat içeren tüm besinler, fındık, soğan, fıstık ve ezmesi, turşu, füme balık, şarküteri ürünleri, kırmızı şarap, kırmızı et, tuz, şeker
Başağrısında tüketilmesi yararlı gıdalar:
Badem, balık, keten tohumu, nane, turp
Baş ağrısını giderici bitki çayları :
Kasımpatı, tarçın, çuha çiçeği, zencefil, melisa, nane, portakal kabuğu, meyankökü, gül yaprağı, sarı kantaron, söğüt kabuğu,
|