10-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Samandağ Biberi Zayıflatıyor Mu?
Ünlüler başta olmak üzere kilo vermek isteyenleri yeni gözdesi 'Samandağ Biberi'  

Herkesin yiyemeyeceği kadar acı olmasıyla dikkati çeken Samandağ biberine, metabolizmayı hızlandırarak zayıflattığı gerekçesiyle kilo vermek isteyenlerin ilgisinin her geçen gün arttığı bildirildi
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 18 bin dekar alanda ekimi yapılan biberin serada ve açıkta yetiştirilebildiğini söyledi
Serada yetiştirilen ürünlerin hasadını yapmaya başladıklarını ifade eden Kamacı, dekara ortalama 600 ile bin ton arasında verim aldıklarını kaydetti
Samandağ biberinin en büyük özelliğinin kendi tohumundan ekiminin gerçekleştirilmesi olduğunu vurgulayan Kamacı, ''Üreticilerimiz bin bir emek vererek ekimini yaptığı biberlerin en iyi ürün verenini seçip tohumunu saklıyor Bu şekilde ilçemizin biberinin kalitesi hiç değişmiyor Hep aynı acılıkta, lezzette ve irilikte oluyor Bölgemizin uygun iklim özelliği nedeniyle de biberlerimiz, piyasadakilerden farklı irilikte ve acılıkta oluyor'' diye konuştu
Biberin yeşil olarak tüketimi yapılabildiği gibi ağustos ayında güneşin de etkisiyle kırmızı renge de büründüğünü ifade eden Kamacı, son günlerde antibiyotik özelliğinin yanı sıra zayıflatıcı yönü olduğuna inanılan Samandağ biberlerine ilginin inanılmaz derecede arttığını kaydetti
BİBERİN ÜNÜ ÜLKEYE YAYILDI
Tanınmış kişilerin televizyon ve gazetelerde Samandağ biberini yiyerek zayıfladığını açıklamasının ardından ilçenin adını bir anda biberle anılır hale geldiğini vurgulayan Kamacı, şöyle devam etti:
''Samandağ'da yetişen biberi başka kentlerde yaşayanların yemesi biraz zor Çünkü inanılmaz acı Bu yöredeki insanlar için bunu tüketmek çok zor değil Her öğün sofralarında bu biberi görmek mümkün Ancak, bu kadar acı olmasının yanı sıra zayıflamak isteyenler tarafından büyük ilgi gören biberimizin ünü bir anda Türkiye'ye yayıldı Artık ülkenin dört bir yanından her gün yüzlerce sipariş alıyoruz ''
Samandağ biberinin ekim alanının çok az olduğunu ve bu nedenle sadece bölgeye yetebilecek miktarda bulunduğunu ifade eden Kamacı, biberlerinin ekim alanının, zayıflatıcı özelliği konusunda ilgi görmesinin ardından artmasını beklediklerini kaydetti
Kamacı, üreticinin tercih edilir hale gelen biberin ekim alanını arttırmasıyla ihracat konusunda da çalışma yapılabileceğini, bu şekilde ilçe ekonomisinin Samandağ biberiyle hareketlenebileceğini söyledi
Biberin taze olarak sofralarda tüketilmesinin yanı sıra salçasının yapıldığını, toz haliyle de kullanıldığını vurgulayan Kamacı, ''Zayıflamak için Samandağ biberi yemek isteyenlerin acısına katlanabilmesi gerekiyor Acı yemeyi başaramayanların Samandağı biberini, zeytinyağı ve kekikle karıştırarak tüketmesi de mümkün Şimdi biberin yeşilinin yanı sıra tohumunu almak isteyenler de ilçeye akın ediyor'' diye konuştu
Kamacı, Samandağı biberinin kilosunun 3 TL'den piyasada alıcı bulduğunu, zayıflamak isteyenleri Samandağı'na beklediklerini ifade etti
UZMAN GÖRÜŞÜ
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Samandağ Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Dr Gülsüm Sayılıkan, Samandağ biberinin zayıflatıcı özelliğiyle ilgili bir araştırmalarının bulunmadığını, geçen yıl üretimini yaptıkları bu biber için çok sayıda kişinin kendilerini arayarak sipariş verdiğini kaydetti
Ağustos ayında güneşin etkisiyle rengi kırmızıya dönüşen Samandağ biberinin antioksidan özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Sayılıkan, ilçede yetiştiriciliği yapılan biberin en büyük özelliğinin etli, acı ve iri olması olduğunu söyledi
Metabolizmayı hızlandırarak zayıflattığı söylenen bu biberi acılığı nedeniyle herkesin yiyemeyeceğini vurgulayan Sayılıkan, kilo verdirici özelliği konusunda da net bir şey söyleyebilmek için araştırma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi
|
|
|