Yalnız Mesajı Göster

Atatürk'ten Öğretmenlere

Eski 10-10-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

Atatürk'ten Öğretmenlere

Konya’da Öğretmenlerle Bir Konuşma 18 Ekim 1925

(Öğretmenler Birliğinde Öğretmen Hayriye’nin söylevi üzerine)

''Saygıdeğer Bey ve Hanımefendiler;

Öncelikle izin veriniz Öğretmen Hanımefendiye özellikle teşekkür edeyim Beni buraya davetlerinden, gelmeme öncülüğünden dolayı Bu sebeple çok nurlu bir huzurun, çok verimli beyinlerin karşısında bulunmakla mutluyum Öğretmen Hanımefendiye de teşekkür edeceğim ki, benim seçkin heyetinizle zaten var olan ilişki ve ilgimi, heyetinizin göğüslerinizde taşıdığınız işaretten birini kendisi göğsüme takarak burada tesbit ve ilâna neden olmuştur Öğretmen Hayriye Hanımın konuşmasını çok derin ilgiyle dinledim

Öğretmen ordusunun, nur ordusunun kararlılık ve imanını ne güzel anlattılar Kendilerini tebrik ederim Açıklamaları sırasında bana ait güzel sözlere özellikle teşekkür ederim Bu noktada her yerde söylediğim bir gerçeği tekrar etmeme izninizi rica ederim Memleket ve millet hizmetlerinde öncü olmak isteyenlerin esin kaynağı, milletin gerçek duyguları ve amaçlarıdır Bizim söylemeye değer bir hareketimiz varsa, o da milletin duygu ve beklentilerinde sevgilerinde varlığına dokunmağa çalışmaktan ibarettir Her türlü başarı sırrının, her türlü kuvvetin, kudretin gerçek kaynağının, milletin kendisi olduğuna inancımız tamdır

Şimdiye kadar bu hareketimizden asla aldanmadık Bundan sonra da aynı şekilde harekete devam edeceğimize şüphe yoktur

Saygıdeğer arkadaşlar; yürümekte olduğumuz yenilenme, gelişme ve medeniyet yolunda sizlerden oluşan bir Türk ordusunun mutlaka başarılı olacağına inancım kesindir Şimdiye kadar olduğu gibi, birbirimize dayanarak ve hep beraber milletin iradesine dayanarak yürümekte devam edeceğiz Milletimizin bitirmeye mecburi olduğu aşamalar büyüktür Ulaşılması mecbur olan hedefler çoktur Mutlaka bu aşamalar geçilecek, en nurlu hedeflere varılacaktır Onun için birbirimize vereceğimiz işaret ileri! İleri! Daima ileridir''

MKemal ATATÜRK

Hâkimiyet-i Milliye: 20101925

Konya’da Öğretmenlerle İkinci Bir Konuşma 19 Ekim 1925

(Öğretmenler Birliği Gece Toplantısında söylenmiştir)

''Hanımlar, Efendiler!

Bu dakikada dinlediğim duygusallıkla karışık sözleri çok içten, çok yüce buldum Teşekkür ederim Kız Öğretmen Okulu, Kız Orta Okulu; Erkek Lisesi ve Erkek Öğretmen Okulu tarafından ortaklaşa düzenlenen bu gece toplantısında bulunmaktan çok mutlu oldum ve fazlasıyla faydalandım

Müdürler, öğretmenler, öğrenciler! Mutlulukla görüyorum ki, çok güzel çalışıyorsunuz Girdiğim her yerde bütün milletin aynı şekilde çalıştığına tanık oldum Millet, aynı noktaya aynı şekilde hızlı ve ekararlı adımlarla yürümektedir Bu gözlemde bulunanlar elbette hükmeder ki, Türk milleti programını kesinlikle belirlemiştir Bu programda kesin hedefe ulaştıran yollar açık ve bellidir Bütün millet elele vererek programını uygulamaktadır Bizim programımız yoktur diyenlere söylemeliyim ki, bizim programımızı bütün ayrıntılarıyla laflardan oluşmuş yazılarda arayanlar, beklediklerini bulamayabilirler Gerçekten bizim programımızın içerdiği amaçlar bakkal kâğıtları üzerindeki belirlenmiş programlardan büsbütün başkadır, yüksektir Bizim programımızın olup olmadığından şüphesi olanlara, onun sonuçları olan işlere ve eserlere dikkatle bakmalarını öneririm Her geçecek gün, milletin ortak çalışmasının yeni ve hayırlı sonuçlarıyla taçlanacaktır Sonuçlar programımızı doğrulama nedeni olacaktır Kudretsiz beyinler, zayıf bakışlar gerçeği kolaylıkla göremezler O gibiler büyük Türk milletinin yüce seviyesine göre geri adamlardır Fakat zaman bütün gerçeklikleri en geri olanlara bile anlatacaktır

Arkadaşlar, ilim ve irfan heyetisiniz, huzurunuzda bulunmaktan faydalanarak bir noktaya dikkat ve çabalarınızı yönlendireceğim: milletimizin nefsini kuruntulardan kurtarmaya gücü yetecek duruma getirmeye çok çalışalım''

MKemal ATATÜRK

Hâkimiyet-i Milliye: 22101925

Alıntı Yaparak Cevapla