Konu
:
Öğretimin Birleştirilmesi-&Quot;Tevhid-İ Tedrisat Yasasi&Quot;
Yalnız Mesajı Göster
10-10-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
”Bir ülkede, iki çeşit eğitim, iki çeşit insan yaratır
Bu da Ulusal Birliğin sağ-lanmasına en büyük engeldir”
Tevhid-i Tedrisat Yasası gerekçesi…
Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Kabulü (3 Mart 1924) -
Eğitim ve Öğretimin Birleştirilmesi ve Tek Elde Toplanması Osmanlı Devleti’nin eğitim sisteminde birlik yoktu
Dini eğitim veren medreselerin dışında batı tarzında açılmış olan okullar da bulunmaktaydı
Eğitim programları ve kuruluş amaçları birbirinden çok farklı olan bu eğitim kurumlarından mezun olan insanlar, birbirlerinden farklı, hatta zıt dünya görüşlerine sahip oluyorlardı
Ayrıca azınlıkların (gayrimüslimlerin) yabancı devletlerin ve misyonerlerin okulları da durumu daha karışık hale getiriyordu
Müslüman olmayan Osmanlı vatandaşları istedikleri gibi okullar açıyor ve istedikleri şekilde öğretim yapıyorlardı
Bu karışık durum ülkede kültür ikiliğinin yaşanmasına yol açmış, düşünce ve bilgi birikimi yönünden farklı kuşaklar yetişmiştir
Bu durumun düzeltilmesi gerektiğini düşünen Mustafa Kemal’e göre önce Osmanlı Dönemindeki bu eğitim kargaşasına son verilmeliydi
İki tip öğretim sistemi ortadan kaldırılarak toplumdaki eğitim ve kültür konularındaki bölünmüşlük sona erdirilmeliydi
Halifeliğin kaldırıldığı 3 Mart 1924 günü kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu (eğitim ve öğretimin birleştirilmesi kanunu) ile bu yönde büyük adım atıldı
Bu kanunla:
- Eğitim ve öğretim birleştirilmiştir
Böylece farklı okullarda yetişen genç kuşaklar arasındaki kültürel çatışma ortadan kaldırılmıştır
- Ülkedeki her çeşit eğitim ve öğretim kurumları devlet denetimine alınarak Millî Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır
Millî Eğitim Bakanlığı, tüm eğitim ve öğretim işlerinden sorumlu tek kurum olmuş ve öğretim tek elde birleştirilmiştir
- Medreseler kapatılmış çağdaş, laik ve millî eğitim sistemine geçilmiştir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul