Konu
:
Nutuk...Tamamı..
Yalnız Mesajı Göster
Nutuk...Tamamı..
10-10-2012
#
13
Prof. Dr. Sinsi
Nutuk...Tamamı..
YUNAN ORDUSUNUN MANİSA VE AYDIN ÇEVRESİNİ İŞGALİ
Bu tarihe kadar Yunan ordusunun Manisa ve Aydın çevrelerini de işgal etmiş olduklarını öğrendim
Fakat, İzmir'de ve Aydın'da bulunduklarını bildiğim kuvvetlerin ne durumda olduklarına dair daha hiçbir yerden açık bir bilgi elde edemiyordum
Doğrudan doğruya bu kuvvet komutanlarına da bazı emirler yazmıştım
Nihayet 29 Haziran'da, 56' ncı Tümen Komutanı Bekir Sami Bey'in iki gün önceki tarihli bir şifreli telgrafını aldım
56'ncı Tümen'e İzmir'de Hurrem Bey adında biri komuta ediyormuş
Bu zat ve İzmir'deki iki alayın kılıç artığı subaylarıyla birlikte hemen hepsi esir olmuşlar
Yunanlılar bunları gemilerle Mudanya'ya götürmüşler
Bekir Sami Bey, bu kılıç artıklarının komutasını ele almak üzere gönderilmiş
Bekir Sami Bey, 27 Haziran 1919 tarihli telgrafında, 22 Haziran 1919 tarihli iki emrimi, ancak 27 Haziran'da Bursa'ya vardığında alabildiğini söylüyor
Verdiği bilgi ve yaptığı açıklamada: Millî gayeleri gerçekleştirecek yeterli vasıtaları bulamadığımdan ve tümenimi yeniden düzenleyip yoluna koyabilirsem daha iyi hizmetlerin yapılmasını mümküng ördüğümden 21 Haziran sabahı Kula'dan Bursa'ya doğru harekete mecbur oldum
Bununla birlikte ve birçok engele rağmen, millî bir mücadelenin memleketin kurtarılması için kaçınılmaz olduğu düşüncesini her tarafa yaymayı başardım diyor
Düşündüklerime ve yaptıklarıma sarsılmaz inancı olduğunu bildiriyor
Bu konuda hemen temaslara başladığını, Çine'de bulunan 57'nci Tümen'e de emir vermemi, kendisine de emir vermekte devam etmemi istiyordu
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul