Yalnız Mesajı Göster

Yılmaz Özdil Kaleminden Makalaler

Eski 10-10-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Yılmaz Özdil Kaleminden Makalaler

Okurlar

İstisnasız, okur yazar

*

Yazarlar?

Adı üstünde, yazarlar

Pek okumazlar

*

Halbuki, vaziyeti en iyi anlatan makaleleri okurlar, yazar Bir tanesi yazmış bana mesela, okuyayım diye

*

"Çantacıyım

Yapıp, satıyorum

Geçen sene 55 bin çanta yapıp, sattım; bu sene henüz 10 bindeyim Peki o 10 bin çantayı nasıl sattım? Şöyle Sürekli mal verdiğim firmaya gidiyorum, konsinye alıyor Yani? Sen ürünü yığıyorsun, o sattıkça parasını veriyor Ama hemen vermiyor O ay kaç tane çanta satarsa, yüzde 30’unu 6 aylık çek olarak veriyor, geriye kalanı 6 ay sonra peşin ödeyeceğini söylüyor Bu, şu demek oluyor 100 bin liralık mal verdin, o ay 10 bin liralık sattı, 3 bin lirasını 6 aylık çek veriyor, geri kalan 7 bin lirayı 6 ay sonra ödeyeceğini söylüyor Yani? 100 bin liralık malımın tamamı satılsa bile, en erken 6 ay sonra para almaya başlıyorum, 100 bin liramın tamamını toparlayabilmem, en erken bir sene sürüyor Tabii satılırsa Ya satılmazsa? Satılmayan, deposunda bekleyen mallarımı, 6 ay sonra, alarmı takılmış, poşeti açılmış halde, ne halim varsa görmem için, adeta çöp halinde bana iade ediyor Peki, şartlar sadece bu mu? Değil Onun vitrini var, o olmazsa ben malımı satamam, mecburum, dolayısıyla benim kárdan yüzde 2 pay istiyor; parayı 6 aylık çek olarak ödüyor ama, kár payını anında kesiyor Üstüne, genel tutar üzerinden yüzde 15 iskonto istiyor Verdim mi? Verdim İş bitmiyor Mesela, bu şartlarda çalışmak zorunda olduğum bir firmanın bana 80 bin lira borcu var Bu ayın 9’unda ödemesi gereken 14 bin liralık çeki vardı Ödemedi 30 kere filan konuştuk telefonda, 14’ünde yatıracağını söyledi, 14’ünde baktım ki, sadece 4 bin lira yatırmış Aradım, ’hayırdır?’ diye, ’Bana mı güvenip ticarete atıldın, bunu aldığına şükret’ dedi Bu durumda, iki seçeneğim var; ya sineye çekeceğim, ya da mahkemeye vereceğim Mahkemeye verirsem, bitmesi en az 6 ay Üstelik dava açarsan adın çıkıyor, ’sorunlu’ muamelesi görüyorsun, bu gittiği gibi, öbür firmalar da seninle çalışmıyor! Ne yapıyorsun? Ayakta durabilmek için, bankaya gidip, evini ipotek verip, kredi alıyorsun Netice? Geçen sene 70 kişi çalışıyordu yanımda, şu anda 5 kişi çalışıyor"

*

Son cümlesini yazmıyorum Çünkü son cümlesinde, "küçülme durdu, işsizlik hafifledi" diyen arkadaşlara "taaaa saygılarını" iletiyor!

Yılmaz ÖZDİL kaleminden

Alıntı Yaparak Cevapla