10-10-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hızlı Ve Etkin Okuma
Okumanın Ne Anlama Geldiğini İyi Bilin:
Okumak, yalnızca sözcük ve cümleleri görmek demek değildir Okumak yazarlarla aktif bir söyleşi şeklinde sürdürülen zihinsel bir süreçtir Bu anlamda okuyabilmek için görmenin ötesinde zihinsel beceriler gereklidir Bu zihinsel beceriler de öğrenme yolu ile gerçekleştirilebilir Örneğin bir metne bir bakışta en fazla iki-üç sözcük algılayabilen bir okuyucu, belirli bir eğitim programı sonucunda bir bakışta cümlenin ya da paragrafın tümünü algılayabilir hale gelebilir Yine öğrenme sonucunda, sürekli olarak her okuma çabasında yazarla aktif bir söyleşi içinde yazarın görüşlerini açığa çıkarmayı öğrenerek etkin bir okuyucu olabilir
Okumanın gerçek amacı, anlamı çabuk ve doğru kavramaktır Bu okumanın geliştirilmesi için, etkili okumanın temeli olan hız kavrama ve bellek arasında bağ kurulmasını gerektirir Okumada kavrama ile hız arasında yakın bir ilişkinin varlığı kabul edilmekte, kavramaya ilişkin becerilerin artması hızlı okuma ile olasılı görülmektedir Ancak Kee(1956)’nın de önemle vurguladığı gibi hız, yeterli bir şekilde kavrama hızı olarak düşünülmeli, kavrama ile birlikte ele alınmalıdır
Hızlı Okuma
Hızlı okuma için, okuma yanlışlarımızı düzelterek kendimizi hazırladık Şimdi de hızlı okuma yöntemlerine geçmeden önce, düşünce olarak atmamız gereken adımlar var
1 Adım : Gözlerimizle aklımızı birlikte çalışmaya alıştırmak
2 Adım : Bir metinde her sözcüğü okumak zorunda olmadığımıza inanmaktır
3 Adım : Her metnin ya da kitabın aynı değerde olmadığını kabul etmek Yani, bazı metinlerin daha kolay, bazılarının daha zor, kitapların da ayrı olduğunu bilmektir
4 Adım : Okuyacağınız her metin ve kitapta amaçlarınızın farklı olduğunu kabul etmek, okuma hızınızı da buna göre ayarlamak gerektiğini bilmek
|
|
|
|