Konu
:
Bisküviyi Çaya Dikey Değil Yatay Batırın!
Yalnız Mesajı Göster
Bisküviyi Çaya Dikey Değil Yatay Batırın!
10-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bisküviyi Çaya Dikey Değil Yatay Batırın!
Bisküvinizi çaya batırınca içine mi düşüyor?
Deneyimsiz bandırıcılar, genelde dibinde süngersi bisküvi parçaları olan bulanık bir bardak çayla baş başa kalırlar
Bunun sebebi, bisküvideki şekerin sıcak sıvıda dağılması ve yağın erimesidir
Bu malzemeler, diğer bileşenleri bir arada tutan zamk gibidir
Bir de bunun üstüne nişasta kırıntıları, nemi sünger gibi emer
Sonuç: Yumuşamış olan bisküvi kendi ağırlığına yenik düşüp parçalanır
Bristol Üniversitesi'nden İngiliz fizikçi Len Fischer bu sorunu ebediyen çözmeye karar verdi
Bandırmaya bilimsel hassasiyetle yaklaşmak için, bir bisküviyi mikroskobun altına yatırdı
Araştırmacı bandırdı, hesapladı ve sonunda ideal bandırma tekniğini buldu
Basit olduğu kadar da dahiyane bir numaraydı:
Bisküviyi mümkün olduğu kadar yatay tutun, tıpkı nehirdeki sal gibi
Böylece alt sıvıyı emerken üstü kuru kalır
Bisküvi gücünü bu şekilde daha uzun süre muhafaza eder
Fisher, bisküvisini bu yöntemle eskisine kıyasla dört kat daha uzun bir süre boyunca bandırabildiğini hesapladı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul