10-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Yangınlarına Dikkat
Mutfak yangınları genellikle tüp gaz patlaması, kızartma esnasında tava ve tencerede yağ parlaması, aspiratör ve bacalarda biriken is ve kurumların tutuşması ve kibrit çöpünün tam söndürülmeden çöpe atılmasından kaynaklanmaktadır
Yangın olayında önce önlem, sonra söndürme gelir
Önlem olarak:
LPG (tüp gaz) tüpünü daima dik tutunuz
Bağlantı hortumlarını sürekli kontrol ediniz, eskimiş hortumları derhal değiştiriniz ve 1 25 m'den daha uzun bağlantı hortumunu kullanmayınız
Arızalı detandörünüzü hemen değiştiriniz ve her tüp değişiminde contaları da mutlaka yenileyiniz
Piknik tüplerinin üzerine geniş tabanlı tencereler koymayınız, mecbur kalındığında kontrolü elden bırakmayınız
Doğalgaz ve LPG kaçakları için Gaz Alarm Dedektörü kullanınız
Gaz kaçağı hissettiğiniz ortamda kıvılcım çıkarabilecek tüm hareketlerden uzak durunuz Ateş yakmayınız, buzdolabının kapağını açmayınız, elektrik anahtarlarına dokunmayınız ve ortamı havalandırınız
Kaçak LPG ise zeminden, doğalgaz ise tavandan süpürge veya yelpaze ile havalandırma yapınız
Kaçak tespiti için kesinlikle kibrit veya çakmak alevi değil, sabun köpüğü kullanınız
Her yangın küçük olarak başlar kimsesiz bir ortamda sinsice gelişir
Tavada yağ kızartırken yağın taşmamasına dikkat ediniz
Telefon ve kapı zili çaldığında ocağı minimum konuma getiriniz, konuşmanız veya görüşmeniz uzun sürecekse ocağı kapatınız
Taşması olası yemekleri pişirirken daima kısık ateş kullanınız, aceleniz varsa yüksek ateşte başında bekleyiniz Ocakta bir şey pişirirken kesinlikle yatmayınız
Yemek pişirmenize çocuklarınız yardımcı oluyorsa, onları da yangın tehlikesine karşı uyarınız
Kazara oluşacak kaymalara karşı tavanın kulpunu ocağın ortasına doğru yönlendiriniz, sıcak kulpları bir bez veya tutacakla kontrollü bir şekilde tutunuz
Elbezi, havlu ve peçete gibi tutuşabilir eşyaları ocaktan uzak tutunuz,
Kızartma yaparken kolu uzun ve geniş elbise giymeyiniz
Tava yangınlarında kesinlikle su kullanılmamalıdır Zita su yangının büyümesine ve kontrolden çıkmasına neden olur
Kızartma esnasında küçük yağ parlamalarını boğmak (söndürmek) için, tava kapağını daima yanınızda bulundurunuz ve olay anında üzerine kapatınız
Bir yağ parlamasında tavayı sağa sola taşımayınız, bu durumda yangının sizin de üzerinize sıçrayabileceğini unutmayınız
Tüm gayretlerinize rağmen yangın sönmeyip büyük boyutlara yükseliyor veya büyük bir yangınla karşıkarşıya kalıyor iseniz,((alo 110'dan) derhal itfaiye'yi arayınız Unutmayın ki; itfaiye hizmetleri sürekli ve ücretsizdir
Mutfağınızda, kolay ulaşabileceğiniz bir yerde, mutlaka en az bir adet 2 kg'lık ABC sınıfı yangın söndürücü tüp bulundurunuz ve kullanılmasını önceden öğreniniz
Bütün bu önlemlere rağmen bir yangınla karşılaştığınızda, panik yapmayınız ve sükunetinizi muhafaza ediniz
Parlayan tüpleri kesinlikle pencereden veya balkondan dışarı atmayınız, alevin üzerini, varsa yangın battaniyesi ile, yoksa ıslak bir bezle sarıp vanasını kapatınız, veya yangın söndürücüyü kullanarak yangını söndürünüz
Tava ve tencerelerde küçük bir parlama olduğunda, bir avuç soda (bikarbonat sodası) serperek de yangını söndürebilirsiniz Ancak bu işlem için sakın un ve nişasta ihtiva eden "Baking Powder" tozu kullanmayınız
Baca temizliği:
Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşur ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar
Oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınlarıda bina yangınlarına dönüşür
Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemekhane bacaları ise 15 günde bir defa yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir
Çatlak bacalar tamit ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmalıdır
Biriken kurumlar, baca yangını şeklinde ortaya çıkmasa dahi, baca çekişini engelleyerek, yanma verimini düşürmekte, tütme ve dumanın geri tepmesi ile karbon monoksit zehirlenmeleri nedeniyle ölüm getirmektedir
|
|
|