Yalnız Mesajı Göster

Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler



• Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17000 adet küçük delik (por) bulunur

• Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir

• Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır

• Sebzelerin protein miktarı düşüktür Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar

• Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb) protein kalitesini arttırmış oluruz

• Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz

• Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır

• Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirne karışmaz Yumurta sarısı yüksek görünümdedir

• Yumurta hazırladığımız yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanabiliriz

• Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir

• Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır

• Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir

• Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla