Konu
:
Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler
Yalnız Mesajı Göster
Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler
10-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler
• Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17
000 adet küçük delik (por) bulunur
• Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir
• Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır
• Sebzelerin protein miktarı düşüktür
Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar
• Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb
) protein kalitesini arttırmış oluruz
• Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir
Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz
• Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır
• Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır
Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirne karışmaz
Yumurta sarısı yüksek görünümdedir
• Yumurta hazırladığımız yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanabiliriz
• Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır
Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir
• Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır
• Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir
• Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul