|  10-10-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Kaya Tuzu, Kaya Tuzu Çeşitleri 
 
             
 
  
 
  
 Kaya tuzu, sodyum klorürün mineral formudur
  İzometrik kristalleri oluşturur  Mineral tipik olarak renksiz ya da sarıdır; ancak yabancı maddelerin miktarı ve türüne bağlı olarak açık mavi, koyu mavi ya da pembe de olabilir  Genellikle sülfat, halojen tuzu ya da boraks asidi tuzu gibi diğer evaporit minerallerle birlikte oluşur  
 Yeraltında az veya çok derinlerden katı halde elde edilen tuzlar kaya tuzu olarak tanımlanır
  Kaya tuzları Deniz  tuzlarının aksine kompozisyonlarına giren maddelerin oranları bakımından büyük değişiklikler gösterirler  Özellikle saflık oranları her maden için ayrı olabileceği gibi aynı madenden alınan çeşitli numuneler de çok büyük farklılık gösterebilir  Kaya tuzlarındaki yabancı maddeler ve kil tuza değişik renkler verir  Genellikle gri, siyaha yakın kil renginde olan kaya tuzları, nadiren beyaz, şeffaf beyaz olarak bulunur  Tuz kristallerindeki boşluklar da bazen tuza mavi renk verir  Yurdumuzda kaya tuzu madenleri genellikle gri renkte olup, bir kısmı da siyaha yakın renktedir  
 Ülkemizde işletilmiş olan Kaya tuzlalarına örnek vermek istesek Çankırı, Tuzluca (Kars), Kağızman  (Iğdır), Tepesidelik (Kırşehir), Sekili (Yozgat), Gülşehir (Nevşehir), Oltu kaya (Erzurum-Oltu),  Çiçekli (Kırşehir-Akçakent), Çankırı (Melikağılları) tuzlalarıdır
   
 
  
 KAYA TUZU ÜRETİM YÖNTEMLERİ
 
 Yerkabuğu içerisinde birikim yapmış tuz yataklarından üretim bazı klasik madencilik yöntemleriyle yapılır
  Bu yöntemler iki ana başlık altında toplanabilir  Bunlardan biri yeraltına inilerek tuzu yer üstüne çıkarmak için uygulanan oda-topuk yöntemi  Diğeri ise yeri ve hacmi kesinlikle belirlenen tuz yataklarına tatlı su enjekte edilerek, suda eriyen tuzun yeryüzüne çıkarılması olan çözelti madenciliği (suda eritme) yöntemidir  
 Bir çok durumda çok daha ekonomik bir sistem çözelti madenciliği bilgi, deneyim ve teknik isteyen, ilk yatırım maliyetleri fazla olan bir yöntemdir
  Kaya Tuzlarının yeryüzüne yakın kısımlarında açık işletme rasyonel bir şekil olarak görülebilirse de bu yöntem özellikle bölgenin iklim koşullarına göre olumlu ya da olumsuz olabilir  Özellikle bol yağmurlu yerlerde açıkta olan çalışma cephesinin erimesi, üretimi aksatıp durdurabilir  Kar ve soğuğu fazla olan bölgelerde ise açıkta çalışmanın, çalışanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğu gibi üretimde kullanılan makine ve aletlerde tuzlu suyun verdiği tahribat fazla olmaktadır  
 Kaya tuzlarından tuz üretiminin esasını oluşturan söz konusu yöntemler aşağıda kısaca özetlenmiştir
  
 
  
 ODA TOPUK METODU
 
 Dünyada tüm yer altı Kaya Tuzu Ocakları bu metotla işletilmektedir
  Bilinen en eski bir metot olmasına rağmen halen çok yaygın olarak kullanılmaktadır  Tuz gibi, kalınlıkları 500 metreyi aşan ve süreklilik arz eden, dolayısıyla yüksek rezervlere sahip madenlerde uygulanmaktadır  Bu üretim yöntemleriyle tuz yatağının ancak % 50-70’i kazanılmasına rağmen son derece emniyetli bir metottur  
 Yeraltındaki tuz yatakları düzenli bir şekilde oda ve topuklara ayrılmaktadır
  Oda kısmında yer alan tuz kütlesi ise tavan göçmelerini önlemek için yerinde bırakılır  Tuzun alınmasıyla ortaya çıkan yeni galerilere (Tünellere) sistem uygulanır  Tavanı tutmak üzere yerinde bırakılan kare sütunlar (topuklar) tam bir yer altı emniyeti sağlar  Sütunların büyüklüğü ve yüksekliği tuz yatağının ve madenin üst tabakasının durumuna göre değişir  Tuz ne kadar derinden üretiliyorsa üstten gelecek basınç o kadar fazla olacağından topuk sütunlarını daha da geniş tutmak gerekebilir  
 Türkiye’de bulunan kaya tuzlalarında oda ve topuk boyutları yer yer farklılıklar göstermekle birlikte Topuk boyutları 10,00 m
  x 10,00 m  ve 8,00 m  x 8,00 m  arasında değişmekte, yükseklikleri ise 6,00 m  ile 10,00 m  arasında olmaktadır   | 
	|  |   |