|  10-10-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Ekmek Üstadesinden Fundaya Mektup. 
 
             Nette dolaşırken gördüğüm çok neşeli aynı zamanda bilgilendirici bir mektubu alıntı yaparak paylaşıyorum Üstade ve Funda bana umarım bu konuda kızmazlar  Ama çok hoş bir mektup yapabileceğim birşey yoktu paylaşmaktan başka  
 Fundacığım,
 
 Bendeniz ekmek üstadesinden "yardım" isteyen mektubun geldikten sonra, bugünkü blog yazını gördüm
  
 Yazını gülümseyerek okudum, çünkü bana ilk ekmek yapmaya başladığım zamanlardaki aceleciliğimi, telaşımı hatırlattı
  Kaç defa, taş gibi çökmüş ekmekler yapmıştım, bilsen! 
 "Hah, oldu artık! Bundan sonra şahane ekmek yapıyorum ben" dediğim, her defasında yaptığım yeni ekmek, bir şekilde kontrolümün dışına çıkmıştı
  
 Şimdi sana önerim, önce her gün yediğiniz temel ekmeği yapmakta ustalaşman
  İki günde bir veya ekmeğiniz bittikçe mayala ve yeni ekmeği yap  Bir süre sonra, bu rutin sana hangi malzeme ile nasıl sonuç alacağını, hamurun iyi kabarması için ne kadar sabretmen gerektiğini öğretecek  
 Ekmeğin içine başka malzeme ve çeşni katmakta acele etme
  Her yenilik, hamurun kıvamı, kabarma süresi, pişme şekliyle ilgili bir farklılığa neden oluyor, bunları sindire sindire dene  
 Bunu böyle yazıyorum diye, sanma ki her yaptığım ekmek mükemmel oluyor
  Ekmek yapmaya başlayalı nerede ise üç sene olmasına ve artık hamurun kıvamını ölçüsüz ayarlayabilmeme rağmen, şimdi bile falso verdiğim oluyor  
 Neden mi?
 
 Maya canlı
  Yani, maya su ve un ile birleşince bir yaşam başlıyor  
 Bu yaşam havadan, nemden, ısısıdan etkileniyor, bir gün hamuru yoğurup mayalanmaya bıraktığın koşulla ertesi günkü aynı olmuyor
  
 Üstelik, rahatça şunu söyleyeyim ki, ekmek pişirmek, o gün bulunduğun ruh durumundan bile etkileniyor
  Kaldı ki, zaman geçip senin elin de alıştıkça, ölçüleri ve mayalanma sürelerini kendin ayarlayabileceksin  
 Gelelim şu sert kabuk/yumuşak kabuk sorunsalına!
 
 Evde, elektrikli fırınlar kullanmamız kabukla ilgili sertlik ayarlamalarını yapmak bakımından esnek olmayı engelliyor
  Bu iş için yapılmış fırın taşlarının işe yaradığını okudum, ama burada onlardan yok, bildiğim  Ya da, ekmek pişerken fırının içine bir tas içinde su koyup, buhar oluşmasını sağlamak kabuğun yumuşak olmasını sağlıyormuş  Baştan denemiştim bu buharlama işini, sonra çok faydasını görmediğimi düşündüm ve vazgeçtim  
 Şimdilerde, tava emeği yaptığımda kabuğu kalın oluyor, ama sert olmuyor
  Bunun sırrı, ekmeğin uzunca bir süre tavanın kapağı kapalı olarak pişiyor olmasında, sanırım  Üzerinde hiç plastik malzeme olmayan bir tenceren varsa, mutlaka denemeni öneririm  
 Bir de, ekmeği kek kalıbına benzeyen ekmek kalıplarında pişirmeni öneririm; en azından şekli garantili oluyor
  
 Kırk Fırın Ekmek Kitabını tarif ve ölçüleri bakımından beğeniyorum
  Oradan çok faydalanacağını söyleyebilirim  
 Ekmek yapmak sana iyi gelecek, Fundacığım
  Hem de çok  Vazgeçme! 
 Sevgilerimle
  
 | 
	|  |   |