Konu
:
Şeker Üretimi - Şeker Nasıl Üretilir ?
Yalnız Mesajı Göster
Şeker Üretimi - Şeker Nasıl Üretilir ?
10-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şeker Üretimi - Şeker Nasıl Üretilir ?
Şeker nasıl üretilir ?
Beyaz şeker iki işlemde elde edilen kamış şekerinin aksine pancardan tek işlemde elde edilir
Hasat
Pancarlar hasat zamanı olan sonbaharda ve kış başlarında topraktan sökülür
Pancarlar genellikle büyük yük kamyonlarıyla taşınır
Çünkü gerekli olan nakil mesafesi kamış endüstrisindeki nakil mesafesinden fazladır
Pancar toprakta olduğu için şeker kamışından daha kirlidir bundan dolayı ise şeker pancarı işlenmeden önce yıkanmalı ve kalan pancar yaprakları taş ve kalan çalı çırpı ayrıştırılmalıdır
Ekstraksiyon
Pancarın ince dilimler halinde kesilmesiyle işlem başlar
Bu işlemle pancarların yüzey alanı artırılır buda şeker çıkarılmasını kolaylaştırır
Ekstraksiyon işlemi difüzörde pancarların sıcak suyla birkaç saatlik temas ettirilmesi ile sağlanır
Difüzyon işlemi çayın kokusunun ve tadının demlikte çıkması işlemine benzer fakat tipik şeker pancarı difüzörü şeker ve suyla birlikte birkaç yüz ton ağırlığındadır
Difüzör tankı yatay veya dikey olarak çalkalama yapan bir tanktır tanktaki pancar dilimleri yavaşça bir uçtan diğer uca hareket ederken su ters yönden hareket eder
Buna zıt yönlü akış denir ve tanktaki su gittikçe yoğunlaşan şeker çözeltisi olur bu çözeltiye şerbet denir
Şerbet oluşurken su şeker pancarından şekerin yanı sıra diğer maddeleri de toplar
Difüzyondan elde edilen tipik şerbette muhtemelen % 14 şeker ve geriye kalan pulp ise yaklaşık % 1-2 şeker ve toplam % 8-12 katı madde içerir
Presleme
Difüzördeki pancar dilimleri hala ıslak ve hala içerisinde kullanılabilir şeker bulunmaktadır
Bu yüzden ıslak pancarlar vidalı presler ile sıkılarak olabildiğince şerbet çıkartılır
Bu şerbet difüzöre beslenen suyun bir bölümü olarak kullanılır
Sıkılmış pancar kurutma tesisine gönderilir burada küçük topaklar haline getirilir ve sonra hayvan yemi olarak kullanılır
Karbonatlama
Bir sonraki safhadaki işlemde katı maddeler şerbeti bulanık yaptığı için amacımız şeker şerbetindeki katı maddeleri ayırmaktır bu işlemin aynı zamanda rengin açılmasına da katkısı vardır
En genel işleme tekniklerinden birisi karbonatlama olarak bilinir
Karbonatlama kireç sütü (kalsiyum hidroksit Ca(OH2)) nün eklenmesiyle ve karbondioksit baloncuklarının çözeltinin içinden geçirilmesiyle yapılır
Gaz kireçle reaksiyona girerek kalsiyum karbonatın ince kristaller şeklini almasını sağlar buda katı maddeleri absorbe eder ve katı parçacıkların bir araya gelip çökmesini sağlar
Reaksiyon koşullarının dikkatlice kontrol edilmesi gerekir
Şeker dışında tüm maddelerin birleşmesiyle oluşan katı çökeltiler filtrelenerek uzaklaştırılır
Kireç taşı bu maddelerden bir tanesidir
Bu işlemleri yaptıktan sonra şeker şerbeti ağartma işlemi için hazır duruma gelir
Şeker kamışı üretiminden farklı olarak başka bir işlem (fosfotlama) kullanılmaz
Benzer şekilde ayrı ağartma evresi normalde kullanılmaz
Kaynatma
Son işlemde şerbet büyük bir tava içine yerleştirilir (genellikle 60 tonluk veya daha fazla şeker şerbeti alır)
Tavada su kaynatılarak buharlaştırılır ve şeker kristalleşir
Kristalleşmenin başlaması için biraz şeker tozu çözeltiye eklenir
Kristal miktarının artmasıyla sonuçta oluşan kristal ve ana şerbet santrifüjle ayrılır
Daha sonra sıcak hava ile kurutulan şeker kristalleri paketlenir
Şeker kamışı işleminde santrifüjle ayrılan çözelti hala kayda değer miktarda şeker içermektedir bu yüzden kristalleştirme işlemi bir kaç defa gerçekleştirilir
Fakat şeker olmayan maddeler kristalleşmeye engel olurlar
Bu durum özellikle sakkarozun parçalanma ürünü olan glikoz ve früktoz için önemlidir
Bu nedenle her takip eden kristallenme işlemi zorlaşır
Bu genellikle üç defadan sonra olur
Ürün
En son oluşan beyaz renkteki şeker mutfaklarda veya alkolsüz içki üretimi gibi sektörlerde kullanılmaya hazır olur
Şeker üretimi esnasında tüm şeker alınamadığı için bir yan ürün olan tatlı melas'da elde edilir
Bu ürün genellikle büyükbaş hayvanlar için yem olarak kullanılır veya alkol üretimi amacıyla içki fabrikalarında fermantasyonda kullanılmak için gönderilir
Fakat koku ve tat olarak şeker kamışı kadar kaliteli olmadığı için rom üretiminde kullanılmaz
Ham Fabrika
Rafineri
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul