10-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dişlerimizi Tanıyalım
Dişlerimizi Tanıyalım
Dişlerimiz Hakkında Kısa Bilgi
Vücudumuzdaki en sert maddedir Dişi en dışından koruyucu bir katman olarak sarar Duyarlı değildir, çünkü içinde sinir hücreleri yoktur % 97'si kalsiyum tuzlarından oluşur
Minenin yapısına giren kalsiyum tuzları, organik diş maketi üzerinde yavaş yavaş çökelerek birikir ve kristalleşir Bu birikme, anne rahminde başlar
Diş, dolgu veya kaplama yapılmak için oyulur veya küçültülürse bu kanalcıklar açığa çıkar ve o zaman soğuk, sıcak, tatlı ve ekşiden ağrı duyulur
Dişlerimizi Tanıyalım
Düzenli olarak fazla miktarda alınan "flor" yarar yerine, dişlerde leke yaparak zarar verir
Bebeğiniz diş hekimi ile oturmaya başlar başlamaz tanışmalı
En önemli antiseptik olan tükürük, kalsiyum da içerir Ayrıca dişleri, çürümelere karşı koruyan tükürük salgısı, sakız çiğneyerek daha da artar Özellikle tükürük salgısının yavaşladığı yaşlıların sakız çiğnemesi faydalıdır
Dişlerin, tükürük salgısının en az olduğu gece vaktinden önce mutlaka fırçalanması gerekir
Ağrıyan dişin üzerine "Aspirin" uygulamak, asidik yapısı nedeniyle, dişeti üzerine son derece zararlıdır
Düşen sabit protezlerin, kuron veya köprülerin yapıştırılmasında asla Japon yapıştırıcı kullanmayın
Düzenli olarak fazla miktarda alınan "flor" yarar yerine, dişlerde leke yaparak zarar verir
Geceleri diş sıkmak ağırlıklı olarak psikolojik kökenli bir alışkanlıktır Ayrıca uzun zaman diliminde geri dönüşü zor hasarlara yol açar
Dişleri az fırçalamak kadar, gereğinden fazla ve bastırarak fırçalamak, dişleri aşındırarak soğuk hassasiyetine yol açar
Portakal gibi asitli yiyecek ve içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamamak gerekir Fırçalama işleminin en az 30 Dakika sonra gerçekleşmesi gerekir
sigaranın yanısıra çay, kahve, kırmızı şarap ve çikolata da dişleri boyar
Dişeti kanaması bir hastalık belirtisidir ve fırçalama sırasında dişetini kanatmak zararlıdır
Çikolatalı süt, çocuklar için Protein, kalsiyum ve vitamin açısından iyi bir besin kaynağı olup, dişler için de hiçbir zararı yoktur
İyi temizlenmeyen dişlerde oluşan plak tabakası, diş çürüğüne yol açar
Yalnız ve hemen yemeklerden sonra yenilen peynir, çürük riskini azaltır Ayrıca çedar, mozarella gibi peynirler, tükürük salgısını artırıp, ağızda tamponlama etkisi yapar
Ne yenildiği değil, ne kadar sıklıkla yendiği önemlidir Çünkü Günde 2 kereden fazla atıştırma, diş çürüklerine neden olur
Kola gibi şekerli içecekleri günde bir bardaktan fazla tüketen çocukların diş çürüğü riski diğerlerinden daha fazladır
10 yaşına kadar her çocuğun kalsiyum açısından günde 3 bardak süt içmesi gerekir
Şekerli ve nişastalı gıdalar, yemek aralarında değil, yemeklerle birlikte yenirse diş çürüğüne yol açmaz
Sakız, bonbon, çikolata ve şekerler; süt, havuç şekeri, şeker kamışı gibi hamMaddelerden elde edilen tamamen doğal tatlandırıcılarla yapılabiliyor
Diş Dostu ambleminin bulunduğu ürünler, bilimsel testlerden geçerek, ağız ve diş sağlığına zararlı olmadığı kanıtlanıyor
Diş Dostu ürünleri, şekerli olan benzer ürünleri gibi tatlı ama diş çürüğünü önleyici etkiye sahip
Özellikle yemek aralarında yenilen "Diş Dostu" şekerlemeleri, günlük şeker alımını kontrol ediyor
|
|
|