Yalnız Mesajı Göster

Gıda Mühendisliği.

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıda Mühendisliği.



Tanımı

Gıdahammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar Tarım, Orman, Sağlık, Maliye , Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında belediyelerde ve özel sektördeproje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir

Gıda Mühendisi Ne Yapar

Gıda Mühendisi,gıdaların üretiminden tüketimine kadar bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimlerini kullanarak,ürünlerin kaliteli,sağlığa uygun şekilde üretilmesi ve tüketilmesi için sorumluluk alır

Gıda Mühendisi,gıda üretim teknolojisinin geliştirilmesinde çalışır

Gıda Mühendisi,yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesi için uğraş verir

Gıda Mühendisi,gıdaların fiziksel/kimyasal/mikrobiyolojik kalite kontrolünü yapar

Gıda Mühendisi,gıdalar ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasında ve uygulanmasında çalışır

Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular

Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb konularla ilgilidir

Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir

Belli Başlı Dersler

Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 veya 5 yıldır Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadırBir mühendislik bölümü için aşırı sayılabilecek sözel derslere sahiptirÖğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır

Gereken Nitelikler

Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir

Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirlerpeynir mühendisligi yapan totpikleride vardır

Gıda Mühendisleri Odasının Amacı

_Ülke,toplum ve üyelerin yararları doğrultusunda,yurdun doğal kaynaklarının işletilmesini;üretimin ve kalitenin artırılmasını,Gıda Sanayinin ulusal çıkarlara uygun yönde gelişmesini sağlamak amacıyla gerekli inceleme ve araştırmalar yapmak ve önerilerde bulunmak;

_Meslek;ülke ve üye çıkarlarını korumak üzere gerekli faaliyetlerde bulunmak;

_Tüketicinin bilinçlenmesine yardımcı olmak,bu amaçla üniversiteler,kamu kuruluşları,özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalarda bulunmak;

_Meslek ile ilgili standartların,normların,yönetmelik ve benzeri tüm düzenlemelerin oluşturulması ve geliştirilmesi yolunda çalışmalar yapmak vb

amaçlarla kurulmuş;Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı;kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur

Alıntı Yaparak Cevapla