|
Prof. Dr. Sinsi
|
Astsubay Meslek Yüksek Okullari Kanunu
ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU KOMUTANI
Madde 8 - Astsubay meslek yüksek okulu komutanı, astsubay meslek yüksek okulu ve bağlı birimlerinin bütün faaliyetlerinin yönetim, gözetim ve denetiminden sorumlu asker kişidir
YÜKSEK OKUL KURULU
Madde 9 - Yüksek okul kurulu, astsubay meslek yüksek okulu komutanının başkanlığında; öğretim başkanı, öğrenci alay veya tabur komutanı ve bölüm başkanlarından oluşur Astsubay meslek yüksek okulu komutanının bulunmadığı hallerde en kıdemli üye, kurula başkanlık eder Yüksek okul kurulu, her eğitim ve öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır Ayrıca, astsubay meslek yüksek okulu komutanı, gerekli gördüğü hallerde de yüksek okul kurulunu toplantıya çağırabilir
Yüksek okul kurulu; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen temel esaslar doğrultusunda astsubay meslek yüksek okulunun eğitim ve öğretimi ile ilgili uygulama ve geliştirmeye yönelik usul ve esasları tespit eden, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri hakkında kararlar alan, astsubay meslek yüksek okullarının bütününü ilgilendiren kanun, tüzük, yönetmelik ve yönerge ihtiyaçları ile mevcut mevzuatın uygulanmasından doğan hususları inceleyip bağlı olduğu komutanlığa görüş bildiren, yıllık eğitim ve öğretim programının uygunluğu hususunu ve eğitim ve öğretim programlarında ortaya çıkabilecek sorunları görüşüp karara bağlayan en yüksek eğitim ve öğretim organıdır
ÖĞRETİM BAŞKANI
Madde 10 - Öğretim başkanı, astsubay meslek yüksek okullarındaki ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretimin yürütülmesinden sorumlu asker kişidir
BİLİMSEL DENETLEME KURULU
Madde 11 - Astsubay meslek yüksek okullarının öğretim faaliyetlerinin bilimsel yönden denetlenmesini sağlamak üzere ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bilimsel denetleme kurulu oluşturulur
ÖĞRENCİ ALAY VEYA TABUR KOMUTANI
Madde 12 - Öğrenci alay veya tabur komutanı; ilgili mevzuat doğrultusunda öğrencilerin eğitim, disiplin, yönetim ve diğer hizmetlerini yürütmekten sorumlu asker kişidir
YÜKSEK DİSİPLİN KURULU
Madde 13 - Yüksek disiplin kurulu, astsubay meslek yüksek okulu komutanının başkanlığında; öğretim başkanı, öğrenci alay veya tabur komutanı ve disiplin subayından oluşur
Yüksek disiplin kurulu; kurula sevk edilen öğrencilerin disiplini ile ilgili safahatını ve yapılan işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu inceleyerek, okuldan ilişiklerinin kesilmesine veya kesilmemesine karar verir Okulla ilişiğin kesilmesi hakkındaki karar; ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanı yahut yetki verecekleri makamların onayı ile yürürlüğe girer Sağlık astsubay meslek yüksek okulu için onay makamı, Genelkurmay İkinci Başkanı veya yetki vereceği makamdır
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : ÖĞRETİM ELEMANLARI
ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖREVLERİ
Madde 14 - Öğretim elemanlarının görevleri aşağıda belirtilmiştir :
a) Astsubay meslek yüksek okullarında, bu Kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde ön lisans düzeyinde eğitim, öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak, proje hazırlıklarını ve seminerleri yönetmek
b) Projeleri yürütmek
c) Bilimsel çalışmalara katılmak, bilimsel araştırma ve yayın yapmak
d) Akademik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini yürütmek
e) Yetkili organlarca ve amirlerce verilecek diğer görevleri yerine getirmek
YARDIMCI DOÇENTLİĞE ATANMA
Madde 15 - Astsubay meslek yüksek okulları komutanlıklarınca tespit edilen açık yardımcı doçentlik kadroları, isteklileri tespit etmek amacıyla her yıl ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ilan edilir Yardımcı doçentliğe yükselme ve atanma işlemleri, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa aykırı olmamak üzere, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı; sağlık astsubay meslek yüksek okulu için Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülür Yardımcı doçentliğe önermede ve atamada askeri personele öncelik verilir Yardımcı doçentler, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından uygun görülmesi halinde, ilk üç yılı müteakip, birer yıllık sürelerle uzatılmak kaydıyla en fazla altı yıla kadar bu kadrolarda kalabilirler
Yardımcı doçentliğe atamada aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:
a) İlgili bilim dalında doktora yapmış olmak
b) Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli personel için hakkında müspet nitelik belgesi doldurulmuş olmak
c) Merkezi sistemle yapılacak yabancı dil sınavında yüz üzerinden altmış veya daha yukarısında not almış olmak
DOÇENTLİĞE ATANMA
Madde 16 - Doçentliğe atanmak için; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunundaki doçentliğe yükseltilme şartlarını yerine getirmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli personel için hakkında müspet nitelik belgesi doldurulmuş olmak gereklidir
Astsubay meslek yüksek okulları komutanlıklarınca tespit edilen açık doçentlik kadroları, isteklileri tespit etmek amacıyla her yıl; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ilan edilir Anılan komutanlıklarca adaylığı uygun görülen istekliler, astsubay meslek yüksek okulu komutanlığına bildirilir Astsubay meslek yüksek okulu komutanı başkanlığında, ilgili bölüm başkanı ile okul içinden veya dışından ilgili ana bilim veya yan bilim dalından üç profesörden oluşan bir kurul teşkil edilir Astsubay meslek yüksek okulu komutanı, bu kuruldan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa ister ve kendi görüşünü de belirterek atanmanın sağlanması için ilgili kuvvet komutanlıklarına, Jandarma Genel Komutanlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına; sağlık astsubay meslek yüksek okulu için Genelkurmay Başkanlığına öneride bulunur Genelkurmay Başkanlığı tarafından da atanması uygun bulunanların atanmaları, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılır Doçentlik kadrosuna önermede ve atamada askeri personele öncelik verilir
PROFESÖRLÜĞE YÜKSELME VE ATANMA
Madde 17 - Profesörlüğe yükselebilmek için; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunundaki profesörlüğe yükseltilme şartlarını yerine getirmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli personel için hakkında müspet nitelik belgesi doldurulmuş olmak gereklidir
Astsubay meslek yüksek okulları komutanlıklarınca tespit edilen açık profesörlük kadroları, isteklileri tespit etmek amacıyla her yıl; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ilan edilir Anılan komutanlıklarca adaylığı uygun görülen istekliler, astsubay meslek yüksek okulu komutanlığına bildirilir Astsubay meslek yüksek okulu komutanı ile beş profesörden oluşan bir kurul teşkil edilir Astsubay meslek yüksek okulu komutanı, oy hakkı bulunmaksızın bu kurula başkanlık eder Profesörlerden üçü, üniversitelerden; ikisi ise, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki yüksek öğretim kurumlarından ilgili komutanlıklarca seçilir Üniversitelerden seçilen profesörlerden birinin profesör kadrosunun açık olduğu bölümden, diğerinin o bölümün dışından, üçüncüsünün ise ilgili bilim dalından olması şartı aranır
Bu kurulun değerlendirme neticesi, ilgili Kuvvet Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından görüşü alınmak üzere, Yüksek Öğretim Kuruluna gönderilir Atama; Yüksek Öğretim Kurulunun olumlu görüş bildirdiği ve Genelkurmay Başkanlığının da uygun bulduğu adaylar arasından, ilgili kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılır Profesörlük kadrosuna önermede ve atamada askeri personele öncelik verilir
EMEKLİLİK YAŞ HADDİ
Madde 18 - Asker öğretim üyelerinin emeklilik yaş haddi, 08/06/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinde belirtilen rütbelerin yaş haddidir Sivil öğretim üyelerinin yaş haddi, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 30 uncu maddesinde belirtilen yaş haddidir
ÖĞRETİM ELEMANLARININ ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU DIŞINA ATANMALARI VE GÖREVLENDİRİLMELERİ
Madde 19 - Astsubay meslek yüksek okullarında görevli öğretim elemanları, görev ve unvanlarına bakılmaksızın, disiplin, kıdem, kadro, kadrosuzluk veya diğer askeri ihtiyaçlar nedeniyle; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca astsubay meslek yüksek okulu komutanının teklifi üzerine veya doğrudan, astsubay meslek yüksek okulları dışındaki kıt'a, karargah ve kurumlara atanabilirler
Astsubay meslek yüksek okulu dışına atanan asker öğretim üyeleri için, bu Kanunun emeklilik yaş haddi ile ilgili hükümleri uygulanmaz
Astsubay meslek yüksek okullarında görevli öğretim elemanları; idarece uygun görülen hallerde, olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca özlük hakları saklı kalmak kaydıyla astsubay meslek yüksek okulları dışında da görevlendirilebilirler
ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ
Madde 20 - Astsubay meslek yüksek okullarında bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim, öğretim ve uygulamaları için kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleriyle tanınmış asker veya sivil kişiler görevlendirilebilirler Asker öğretim görevlileri tayinle veya geçici görevle, sivil öğretim görevlileri ise atanacakları ilgili bölüm başkanlıklarının görüşü alınarak, astsubay meslek yüksek okulu komutanının önerisi üzerine; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının izni ile boş öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya sözleşmeli olarak çalıştırılabilirler
OKUTMANLAR
Madde 21 - Askeri okutmanlar tayinle veya geçici görevle, sivil okutmanlar ise süreli veya sürekli olarak atanacakları ilgili bölüm başkanlıklarının görüşü alınarak astsubay meslek yüksek okulu komutanının önerisi üzerine; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının onayı ile atanırlar Süreli olarak atanan sivil okutmanların atama süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer Bunların aynı yöntemle yeniden atanmaları mümkündür
ÖĞRETİM YARDIMCILARI
Madde 22 - Astsubay meslek yüksek okullarının, uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacısı olarak ihtiyaç duyacağı öğretim yardımcılarından asker olanlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin atanmaya ilişkin esas ve usullerine uygun olarak atanırlar Sivil olanlar ise, çalışacakları bölüm başkanlıklarının görüşü alınarak astsubay meslek yüksek okulu komutanının önerisi üzerine; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının onayı ile en çok üç yıl süre ile atanırlar Atama süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer Bunlar, aynı usulle yeniden atanabilirler
ÖĞRETİM ELEMANI YETİŞTİRME
Madde 23 - Astsubay meslek yüksek okullarının ihtiyacı olan öğretim elemanları; Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının uzman personel temin ve yetiştirme planları esaslarına göre yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilir
BEŞİNCİ BÖLÜM : ÇALIŞMA VE DENETİM
ÇALIŞMA ESASLARI
Madde 24 - Astsubay meslek yüksek okullarındaki öğretim elemanlarının haftalık ve günlük çalışma şekli ve süresi konusunda; 27/07/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 04/01/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu hükümleri uygulanır
Öğretim üyelerinin haftalık ders yükü, en az on saattir Öğretim üyelerinin yaptıkları ve yaptırdıkları uygulama, yönettikleri seminer çalışmalarının, ne ölçüde ders yükünden sayılacağı, yönetmelikte gösterilir Astsubay meslek yüksek okullarında kadrolu öğretim görevlileri ile okutmanlar için haftalık ders yükü, on iki saatten az olamaz Bölüm başkanları için haftalık ders yükü, öğretim üyeleri ders yükünün yarısı kadardır Öğretim başkanı ile astsubay meslek yüksek okulundaki öğretim elemanı kadrosu dışındaki görevlerde çalışanlardan ders yükü verilenler için, haftalık ders yükü zorunluluğu aranmaz
KAMU KURULUŞLARINDA GÖREVLENDİRME
Madde 25 - İlgili kurumların isteği, astsubay meslek yüksek okulu komutanlığının olumlu görüşü üzerine ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının izni ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile ihtiyaç duyulan konularda, öğretim elemanları, diğer yüksek öğretim kurumlarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilebilirler Bu konuda 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 124 üncü maddesi hükümleri saklıdır
YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRME
Madde 26 - Öğretim elemanlarının yolluklu veya yolluk almaksızın yurt içinde
kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılar ile bilim ve meslekleriyle ilgili diğer toplantılara katılmaları, araştırma ve inceleme görevleri yapmaları, astsubay meslek yüksek okulu komutanının teklifine ve ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya yetki verecekleri makamın onayına tabidir Sağlık astsubay meslek yüksek okulu için onay makamı, Genelkurmay İkinci Başkanı veya yetki vereceği makamdır
Yurt dışında yapılacak benzer çalışmalara katılma ve görevlendirme ile ilgili onay yetkisi, Genelkurmay Başkanlığına aittir
Yurt içi ve yurt dışında görevlendirilecek öğretim üyelerine verilecek yolluklar, yol masrafları ve gündelikler genel hükümler çerçevesinde ödenir
KURUMLARARASI YARDIMLAŞMA
Madde 27 - Türk Silahlı Kuvvetlerine ait yüksek öğretim kurumlarında görevli öğretim elemanları, talep halinde; bağlı olduğu yüksek öğretim kurumu komutanlığının olumlu görüşü ve Genelkurmay Başkanlığı, ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya yetki verecekleri makamların onayı ile Türk Silahlı Kuvvetlerine ait diğer yüksek öğretim kurumlarında görevlendirilebilirler
Astsubay meslek yüksek okullarında görevli öğretim elemanları, talep halinde; astsubay meslek yüksek okulu komutanlığının olumlu görüşü ve ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya yetki verecekleri makamların onayı ile diğer astsubay meslek yüksek okullarında, harp okullarında veya yüksek öğretim kurumlarında ek ders vermek üzere görevlendirilebilirler
Astsubay meslek yüksek okulları; ihtiyacı olan öğretim elemanlarını ilgili yüksek öğretim kurumlarından, bir kurumda çalışmayanları ise kendileri ile koordine ederek talep edebilir Yüksek öğretim kurumları dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak ilave öğretim elemanı talepleri; ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya yetki verecekleri makamlar kanalı ile yapılır
Astsubay meslek yüksek okullarında ek dersle görevlendirilecek öğretim elemanlarının sözleşmeleri; ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veya yetki verecekleri makamlar tarafından onaylanır Sağlık astsubay meslek yüksek okulu için onay makamı, Genelkurmay İkinci Başkanı veya yetki vereceği makamdır
Astsubay meslek yüksek okulu ile diğer yüksek öğretim kurumları arasında karşılıklı olarak ek ders vermekle görevlendirilen öğretim elemanlarına, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine göre ek ödeme yapılır Yüksek öğretim kurumları dışından ek ders vermek üzere temin edilecek öğretim elemanlarına yapılacak ek ders ücreti ödemesi için ders yükü zorunluluğu aranmaz
|