Prof. Dr. Sinsi
|
Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği
Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği
Milli Eğitim Bakanlığından:
Resmi Gazete Tarihi : 14/02/2006
Resmi Gazete Sayısı : 26080
BİRİNCİ KISIM : Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM:Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı yaygın eğitim kurumlarının kuruluş, görev ve işleyişi hakkındaki yöntem ve ilkeler ile halk eğitimi merkezlerinin gözetiminde veya iş birliğinde özel öğretim kurumları mevzuatı dışında açılacak kurslarla ilgili yönetim, eğitim- öğretim, üretim, rehberlik ve denetime ilişkin usul ve esasları düzenlemektir
Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik, halk eğitimi merkezleri ve eğitim odalarının kuruluş, görev, yönetim, eğitim- öğretim, üretim, rehberlik, denetim ve eş güdüm iş ve işlemleri ile halk eğitimi merkezlerinin gözetiminde veya iş birliğinde diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlar, belediyeler, meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ve gönüllü kuruluşlarca özel öğretim kurumları mevzuatı dışında açılacak kurslarla ilgili izin, onay, eğitim- öğretim, denetim ve rehberliğe ilişkin usul ve esasları kapsar
Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik; 12/5/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 17, 18, 40, 41, 42, 47 ve 56 ncı maddeleri, 12/5/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 18, 57 ve 60 ıncı maddeleri, 19/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35, 37 ve 38 inci maddeleri, 12/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 11, 13, 78 ve 81 inci maddeleri, 18/6/1983 tarihli ve 2841 sayılı Zorunlu İlköğrenim Çağı Dışında Kalmış Okuma- Yazma Bilmeyen Vatandaşların Okur- Yazar Duruma Getirilmesi veya Bunlara İlkokul Düzeyinde Eğitim- Öğretim Yaptırılması Hakkında Kanun ile 2/12/1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'a dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
Genel Müdürlük: Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünü,
Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş ya da her hangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden çıkmış bireylere; ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmelerini sağlayıcı nitelikte, çeşitli süre ve düzeylerde hayat boyu yapılan eğitim- öğretim, üretim, rehberlik ve uygulama etkinliklerinin tümünü,
Millî Eğitim Müdürlüğü: İl/İlçe millî eğitim müdürlüklerini,
Yaygın Eğitimden Sorumlu Müdür Yardımcısı/Şube Müdürü: Yaygın eğitim hizmetlerini yürütmekle görevli il millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürünü,
Merkez: Yaygın eğitim etkinliklerini yürüten halk eğitimi merkezlerini,
Eğitim Odası: Merkezlere bağlı olarak belde, köy ve mahallelerde açılan sabit eğitim yerlerini,
Kurs Merkezi: Merkezlere bağlı olarak sabit veya geçici binalarda komisyonun ve bünyesinde birden fazla kursun açıldığı kurs merkezlerini,
Kurs Yeri: Merkezlere bağlı olarak mahalle, köy, belde, ilçe/il merkezlerinde herhangi bir alan/dalda kurs faaliyeti yapılan sabit veya geçici bina, salon ve benzeri yerleri,
Kurs: Halk eğitimi merkezleri ve eğitim odaları ile halk eğitimi merkezlerinin denetim ve gözetiminde diğer kurum ve kuruluşlar tarafından halka açık ücretsiz olarak açılan okuma- yazma, meslekî ve teknik, sosyal ve kültürel amaçlı kursları,
Meslek Kursları: 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununa dayalı olarak açılan ve kurs süresince kursiyerlerin, çırak öğrencilerin haklarından yararlandırıldığı meslek kurslarını,
Meslekî ve Teknik Kurslar: Meslekî ve teknik eğitim görme imkânı bulamayan kişileri; hayata ve mesleğe hazırlamak, iş alışkanlıkları kazandırmak, aktif bir üretici duruma getirmek, bir iş yerinde çalışacak veya kendi iş yerini kuracak bilgi, beceri sahibi yapmak, bir meslek dalında çalışanları ise yeniliklere hazırlamak için meslek kursları statüsü dışında düzenlenen kursları,
Kurs Dışı Eğitsel Etkinlik: Merkez, eğitim odası, kurs merkezi ve kurs yerlerinde kurslara kayıtlı ve kayıtsız tüm kişilerin katılımına açık olarak düzenlenen toplantı, yarışma, sergi, panel, gezi, sempozyum, festival, fuar ve benzeri kurs dışı eğitsel etkinlikleri,
Müdür: Halk eğitimi merkezi müdürünü,
Müdür Başyardımcısı: Merkezde görevli müdür başyardımcısını,
Teknik Müdür Yardımcısı: Bünyesindeki döner sermaye işletmesinden dolayı halk eğitimi merkezi ve akşam sanat okulu niteliği kazanan merkezlerdeki döner sermaye iş ve işlemlerinden sorumlu müdür yardımcısını,
Müdür Yardımcısı: Merkezde görevli müdür yardımcısını,
Diğer Personel: Merkezlerde görevli atölye şefi, sosyal hizmet uzmanı, öğretmen, proje eğitim sorumlusu, kadrolu usta öğretici, uzman ve usta öğretici, gönüllü öğretici ile teknik ve genel idare hizmetleri sınıfındaki personel ile yardımcı hizmetler sınıfındaki personeli,
Kulüp: Merkez hizmetlerinin verimini artırmak için hizmetin önemine inanmış, bilgi ve becerisinden yararlanılabilecek, kurslara kayıtlı olan ve olmayan gönüllü kişilerden oluşturulmuş çalışma gruplarını,
Okul- Aile Birliği: Merkez ile aile arasındaki bütünleşmeyi ve iş birliğini sağlamak amacıyla yönetici, öğretmen, uzman ve usta öğretici ile 18 yaşından küçük kursiyerlerin velileri ile halk eğitimi konusunda deneyimli ve gönüllü kişilerden oluşan birliği,
Belge/Sertifika: Kursları başarı ile tamamlayanlara verilen belge veya sertifikayı,
ifade eder
İKİNCİ BÖLÜM:Yaygın Eğitim
Amaç ve işlevler
Madde 5 - Yaygın eğitimin amaç ve işlevinin; Anayasa, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun ve bir bütünlük içinde yerine getirilmesi için planlı kalkınma hedefleri doğrultusunda toplumun özellikleri ve ihtiyaçlarına göre bireylere;
a) Millî bütünleşmeyi güçlendirici ve yurttaşlık görevini bilinçli olarak yapmalarını sağlayıcı, demokrasiyi güçlendirici, kişilerin düşüncelerini, kişiliklerini ve yeteneklerini geliştirici biçimde eğitim çalışmaları yapmak,
b) Okuma- yazma öğretmek, eksik eğitimlerini tamamlamaları için sürekli eğitim imkânları hazırlamak,
c) Çağımızın bilimsel, teknolojik, ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmelerine uyumlarını sağlayıcı eğitim imkânları hazırlamak,
d) İmkânların elverişli olması durumunda bilişim teknolojisi kullanılarak yaygın eğitimi yurt dışında ve ikili anlaşmalar çerçevesinde yaygınlaştırmak, diğer ülkeler ile Türk Cumhuriyetleri ve Türk topluluklarına yönelik programlar hazırlayıp uygulamak,
e) Türkçe'nin doğru, güzel, etkili ve kurallarına uygun olarak öğretilmesi, kullanılması ve yaygınlaştırılması yönünde yurt içi ve ikili anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı için öğretim programları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak,
f) Toplumun kalkınmasında kamu, özel ve yerel kaynaklar harekete geçirilerek kalkınma projelerine halkın katılımını sağlayıcı önlemler almak,
g) Millî kalkınmayı destekleyici, toplumsal projelerin başarıya ulaşması için eğitim etkinliklerini düzenlemek ve bu tür çalışmalara katılmak,
h) Millî kültür değerlerinin korunması, dünya kültürüne açık olarak geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak,
ı) Toplu yaşama, dayanışma, yardımlaşma, birlikte çalışmaya yönelik alışkanlıklar kazandırmak,
j) Tarım, endüstri ve hizmet sektöründeki yeni teknolojilerin tanıtılmasına, yeni hizmet alanlarının geliştirilmesine, işsiz ya da farklı bir iş kolunda çalışmak isteyenlerin istihdamını sağlayıcı ve çalışanların hayat seviyelerini yükseltici beceriler kazanmalarına yardımcı olmak,
k) Yöresel özelliklere ve ihtiyaçlara göre eğitim- öğretim, üretim, istihdam, pazarlama ve örgütlenmeye yönelik çalışmalar yapmak,
l) Kırsal kesimden göç edenlerin kent kültürüne uyum sağlamalarına yönelik eğitim çalışmaları yapmak,
m) Kısa süreli ve kademeli eğitim uygulayarak sanayinin ihtiyacı olan iş gücünün yetiştirilmesine yardımcı olmak için meslekî ve teknik içerikli eğitim çalışmaları yapmak,
n) Mesleklerinde hizmet içi eğitim vermek ve çeşitli mesleklerde gelişmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırma imkânı sağlamak,
o) Sağlık kuruluşları ve alan uzmanlarının iş birliğinde halk sağlığının korunması, aile planlaması, sivil savunma, sağlıklı beslenme ve barınma, iyi bir üretici ve bilinçli bir tüketici olma niteliğini kazandırıcı çalışmalar yapmak,
p) Serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirme ve kullanma alışkanlıkları kazandırmak, yeteneklerini sergileme ve geliştirme imkânları sağlamak,
r) Özel eğitim gerektiren, gelişim özelliklerine dayalı bireysel yeterlilikleri doğrultusunda okuma- yazma öğretmek, eğitimlerini tamamlatmak, bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır
İlkeler
Madde 6 - Millî eğitimin genel amaçları ve temel ilkeleri ile bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda yaygın eğitim hizmetlerinin ilkeleri şunlardır:
a) Herkese açıklık: Herkesin yararlanabileceği biçimde yürütülür ve özel eğitim gerektiren bireyler için özel önlemler alınır
b) İhtiyaca uygunluk: Bireysel ve toplumsal ihtiyaçlara uygun olarak gerçekleştirilir
c) Süreklilik: Bireylerin hayat boyu yararlanabilecekleri biçimde düzenlenir
d) Bilimsellik: Her derece ve türdeki program ve uygulamalar, bilimsel araştırmalara dayalı olarak sürekli geliştirilir ve yenilenir
e) Planlılık: Kalkınma planları hedeflerine uygun şekilde; eğitim- öğretim, üretim, insan gücü, istihdam ilişkileri dikkate alınarak üretkenliğe ağırlık verilecek biçimde planlanır
f) Yenilik ve gelişmeye açıklık: Programlar; öğrenme ve öğretme yöntemleri ile ders araç- gereç, bilimsel ve teknolojik gelişmelere, çevrenin ve ülkenin ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirilir
g) Gönüllülük: Bireyin ve toplumun çalışmalara isteyerek katılımları esas alınır Sivil toplum kuruluşlarının yaygın eğitim etkinliklerine katılımlarının desteklenmesi ve özendirilmesi, yetki ve sorumluluklarının paylaşılması, merkez ile ailenin iş birliği, kulüpler, gönüllü çalışma grupları ve benzeri oluşumlara çalışma imkânı verilir
h) Malî destek: Döner sermaye kapsamı dışındaki kurs ve etkinlikler ücretsizdir Gerçek ve tüzel kişiler, etkinliklere gönüllü olmak şartıyla aynî ve nakdî katkıda bulunabilirler Aynî katkılar tamamıyla bağış şeklinde olabileceği gibi karşılıksız olarak belli bir etkinlik dönemi içinde kullanım şeklinde de olabilir
ı) Her yerde eğitim: Amaçlar, düzenli ve programlı olarak yalnız kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda değil aynı zamanda evde, çevrede, iş yerlerinde, her yerde ve her fırsatta gerçekleştirilir
j) Bütünlük: Örgün eğitim ile birbirlerini tamamlayacak ve destekleyecek, gerektiğinde aynı nitelikleri kazandırabilecek biçimde, her türlü imkânlarından yararlanabilecek bir bütünlük içerisinde düzenlenir
k) Eş güdüm: Aynı alanda hizmet yürüten çeşitli kamu, özel ve gönüllü kurumlar arasında eş güdüm ve iş birliği sağlanarak hizmetlerde etkililik ve verimlilik artırılır Bu etkinlikler, millî eğitimin amaçlarına uygunluk yönünden denetlenir
İKİNCİ KISIM : Merkezlerin Kuruluş ve Görevleri
BİRİNCİ BÖLÜM:Kuruluş ve Yönetim
Amaç ve kuruluş
Madde 7 - Kurs, seminer, toplantı, sempozyum, kulüp ve benzeri etkinliklerle yaş, eğitim düzeyi, cinsiyet, din ve dil farkı gözetmeksizin, örgün eğitim sistemine hiç girmemiş ya da herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden çıkmış kişilere; okuma- yazma öğretimi ve diğer eksik eğitimlerini tamamlamasına destek sağlayıcı eğitim vermek, tamamlama programları uygulamak, meslekî, sosyal ve kültürel bilgi ve beceriler kazandırmak ya da mevcut bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla il/ilçelerde merkezler kurulur
İhtiyaç ve şartlar doğrultusunda belde, köy ve mahallelerde merkezlere bağlı olarak eğitim odaları, kurs merkezleri veya kurs yerleri oluşturulur
Eğitim sürecinde üretimi gerçekleştirmek, kapasite fazlasını değerlendirmek, destek hizmeti vermek, bu yolla ekonomik ve toplumsal yarar sağlamak için bünyesinde döner sermaye işletmesi kurulan merkezler, halk eğitimi merkezi ve akşam sanat okulu niteliği kazanır
Merkezlerde yapılacak çalışmalar
Madde 8 - Merkezlerde yaygın eğitimin ilke ve amaçları doğrultusunda aşağıda belirtilen görevler yürütülür:
a) Millî kültür, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum, yurttaşlık eğitimi, güzel sanatlar, sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler ile benzeri konuları içeren eğitim çalışmaları yapmak
b) Okuma- yazma öğretimi ve diğer eksik eğitimlerin tamamlanmasına destek sağlayıcı sürekli eğitim yapmak, şartlar ve ihtiyaçlara göre ilgili eğitim kurumları ile iş birliği içinde programlar hazırlamak ve uygulamak
c) Meslek öncesi eğitimi, yeni bir meslek edinmeyi, çok yönlü iş eğitimi, endüstri içinde eğitim ve sürekli eğitim konularını kapsayan meslekî ve teknik eğitim programları uygulamak, yerel düzeyde iş gücü piyasası ile ilgili araştırmalar yaparak istihdam edilebilir meslek alanlarında kurslar düzenlemek ve nitelikli ara insan gücü yetiştirmek
d) Turizm, halk sağlığı, tarım, ev ekonomisi, kooperatifçilik, toplum kalkınması, sürdürülebilir çevre bilinci, doğal hayatı koruma, kazalara karşı önlem, doğal afetden korunma, girişimcilik, tüketici eğitimi, sivil savunma, ilkyardım, halk sağlığı, uyuşturucu ile mücadele, bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınması, doğabilecek özürlülüğün önlenmesi gibi konularda kurs, seminer, konferans, yarışma, açık oturum, sergi, panel, sempozyum ve benzeri etkinlikleri düzenlemek
e) İmkânlar ölçüsünde kitaplıklar oluşturmak, belli aralıklarla yayınlar yapmak, yörenin tarihî ve kültürel değerlerini gelişme sürecinde derleme ve yayın yoluyla tanıtmak, yörede yetişmiş ünlü kişilerin biyografilerini hazırlama ya da hazırlanmasını özendirmek ve desteklemek gibi çalışmalar yapmak
f) Millî ve mahallî bayramlar, belirli gün ve haftalar, çevreye ait gelenek ve görenekler ile millî kültür değerlerinin tanıtılması, korunup yaşatılması yönünde çalışmalar yapmak
g) Kurs dışı eğitsel etkinlikler çerçevesinde yarışma, sergi, gezi, panel, toplantı, kampanya ve benzeri etkinlikler düzenlemek, bu etkinliklerin süreklilik kazanmasını sağlamak, gerekli şartların oluşturulması kaydıyla yöresel, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirmek, ihtiyaç duyulan kulüpleri oluşturup etkin şekilde çalıştırmak
h) Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları iş birliğinde ulusal meslek standartlarına uygun meslekî ve teknik eğitim programları hazırlamak ve bu programlara göre kurslar açmak
ı) Döner sermaye işletmesine bağlı olarak meslekî, sosyal ve kültürel amaçlı kurslar düzenleyip eğitim içerisinde üretimi gerçekleştirmek, atıl kapasiteyi değerlendirmek, ekonomik ve toplumsal yarar sağlayıcı çalışmalar yapmak
j) Etkinliklerle ilgili hazırlanmış yazılı, görsel ve işitsel araçlardan belli bir program çerçevesinde kursiyerlerin yararlanmasını sağlayıcı çalışmalar yapmak
k) Diğer resmî kurum ve kuruluşlar, belediyeler, dernekler, meslek odaları, vakıflar ve gönüllü kuruluşlarca halka açık ücretsiz düzenlenecek yaygın eğitim amaçlı kurslarla ilgili kurs açma, öğretime başlama, denetim, rehberlik, gözetim, sınav ve benzeri konulara ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, gerekli eş güdümü sağlamak
l) İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde özel eğitim gerektiren kişilere yönelik kurs ve etkinlikler düzenlemek
m) İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak; koruma altındaki çocuklar ve kadınlar, sokakta çalışan çocuklar, tedavi altındaki madde bağımlıları, tutuklu ve hükümlüler ile hastanede yatan kişilere kurs ve etkinlikler düzenlemek, emekliliğe uyum ve yaşlılara yönelik etkinlikler gerçekleştirmek
n) Aileyi geliştirmeye yönelik çocuk psikolojisi, çocuk bakımı, çocuk gelişimi, ev yönetimi, aile iletişimi ve benzeri konularda eğitim etkinlikleri düzenlemek; anne- baba ve çocuk eğitimiyle ilgili uygulamalı kurslar düzenlemek, kursiyer çocuklarının yararlanabileceği çocuk bakım ve eğitim odaları oluşturmak
Merkez personeli
Madde 9 - Merkez personeli, Müdür, Müdür başyardımcısı, Müdür yardımcısı ile Diğer Personelden oluşur Bünyesinde döner sermaye işletmesi olan merkezlerde ek olarak; Teknik Müdür Yardımcısı ve Sayman görevlendirilmesi yapılır
İKİNCİ BÖLÜM:Eğitim Odaları
Kuruluş
Madde 10 - Eğitim odaları; belde, köy ve mahallenin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere yerel yöneticilerin başvurusu, merkez müdürlüğünün yerinde yapacağı araştırma ve inceleme sonunda hazırlayacağı rapora göre, il/ilçe millî eğitim müdürünün teklifi üzerine köy tüzel kişiliğine, belediyeye, hazineye, özel idareye, kamu kurum ve kuruluşları ile vakıflara, benzeri diğer kurumlara ve kişilere ait yapılarda mülkî amirin onayı ile açılır
Eğitim odası açılacak yerin, ait olduğu kurum, kuruluş ve kişilerce kirasız olarak tahsisi zorunludur
Amaç ve işlevler
Madde 11 - Eğitim odalarının görevi, yaygın eğitimin amaç ve işlevleri doğrultusunda;
a) Kırsal alan veya yörenin sosyo- ekonomik gelişmesi ve kalkınması için eğitim desteği sağlamak
b) Toplu yaşamanın gereği olarak dayanışma, yardımlaşma, birlikte çalışma, örgütlenme, anlayış ve alışkanlıklarını kazandırmak
c) Serbest zamanların iyi bir biçimde değerlendirilmesi için sosyal, kültürel ve diğer konularda hizmet götürülen kesime imkân hazırlamak
d) Halkın hayat seviyesini yükseltici nitelikte eğitim etkinlikleri yapmak
e) Toplumsal kalkınma projelerine katılımı sağlamak, sosyal değişme ve gelişme sürecini hızlandırmaktır
Eğitim odası yönetim komisyonu
Madde 12 - Eğitim odası yönetim komisyonu;
a) Belediyesi olan yerlerde belediye başkanı, olmayan yerlerde muhtar,
b) Her dereceli okul müdürleri, aynı tür okulun birden fazla olması hâlinde aralarından seçecekleri bir müdür,
c) Okul müdürleri tarafından seçilecek en az bir öğretmen,
d) Varsa kamu görevlilerinin aralarından seçecekleri en az iki temsilci, olmak üzere en az üç üyeden oluşur
Komisyon; eğitim odasının açılmasına mülkî amirin izin vermesinden sonra en geç bir ay içinde oluşturulur Merkez müdürü ya da eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarından sorumlu müdür yardımcısının gözetiminde yapılacak ilk toplantıda yönetim komisyonu üyeleri arasından başkan ve yazman seçilerek iş bölümü yapılır
Çeşitli nedenlerle boşalan üyelerin yerine aynı usulle yenileri seçilir
Bu çalışmalar için gerekli eş güdüm ve iş birliği merkez müdürlüğünce sağlanır
Eğitim odası yönetim komisyonunun görevleri
Madde 13 - Eğitim odası yönetim komisyonunun başlıca görevleri şunlardır;
a) Yörenin sorunlarını tespit eder, önem sırasına koyar, bu sorunların çözümüne yardımcı olacak eğitim etkinliklerini belirler, ihtiyaca göre imkânları bu alanda kullanır, dönem çalışma plan ve programlarını hazırlar
b) Çalışma programı için gerekli giderler ile bina, donatım ve işletme giderlerinin karşılanması için köy ihtiyar heyetine veya belediye meclisine önerilerde bulunur
c) Sağlanan bütçe imkânları ile uygulanacak çalışma programını onaylanmak üzere merkez müdürlüğüne sunar, çalışma yılı sonunda da yıllık çalışma raporunu merkez müdürlüğüne gönderir
d) Yöredeki örgün eğitim kurumlarında devamsızlık gösteren öğrencilerin, eğitime devamını sağlamaya yönelik özendirici çalışmalar yapar Bu çalışmalarda okul yöneticileri ve aileler ile iş birliği içinde bulunur
e) Toplumun kalkınması ve gelişmesi için çevre ile iş birliği yaparak çeşitli etkinlikler düzenler, yöredeki kuruluşların imkânlarından yararlanılması yoluna da çalışır
f) Çevre halkının eğitim odasından yeterince yararlanması için gerekli şartları hazırlar,
g) Eğitim odasında yapılacak çalışmaların etkinliğini artırmak, yaymak ve geliştirmek için merkez müdürlüğü ile sürekli iş birliği içinde bulunur
h) Çalışma programındaki etkinlikleri uygular, takip eder ve sonuçlandırır
Yapılacak çalışmalar
Madde 14 - Eğitim odalarında;
a) Temel bilgi, okuma- yazma öğretimi, meslekî ve teknik, sosyal ve kültürel alanda bilgi ve beceri kazandırmak için kısa ve uzun süreli kurslar düzenlenir
b) Üretim, sağlık, aile eğitimi, koruyucu hekimlik, temizlik, çevre, tarım, bilişim teknolojisi, insan hakları ve demokrasi, ekonomi, hukuk ve benzeri konularda toplantı, seminer, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenlenir
c) İletişim ve bilişim kulüpleri kurularak, yerel gelişmeye yönelik sosyo- kültürel ve sosyo- ekonomik etkinlikler düzenlenir
d) Etkinliklerin duyurulması ve yayılması için çevrede gerekli çalışmalar yapılır
e) Türkçe'yi doğru, güzel ve etkili kullanma bilincini geliştirme ve kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılır
f) Yörenin tarihî ve kültürel değerleri, gelişme süreci içinde derlenir ve yayımlanır
g) Çevreye özgü folklorik değerler araştırılır, korunur, tanıtılır ve yaşatılır
h) Millî kültür değerlerinin tanıtılması ve yaşatılmasına çalışılır, millî bayramlar, belirli gün ve haftalar amacına uygun olarak anılır ve kutlanır
ı) Çevrenin ihtiyaç duyduğu; kooperatif kurma, yol yapımı, gübreleme, fidan dikimi, aşılama, su getirme, çevre temizliği ve benzeri toplumsal çalışmaların yardımlaşma ve dayanışma yöntemi ile gerçekleştirilmesi özendirilir
j) Çevrede bulunan fabrikalar, üretim çiftlikleri, tarihî eserler, ören yerleri, müzeler ve benzeri yerlere geziler düzenlenir
k) Merkezin etkinliklerine imkânlar ölçüsünde katılım sağlanır
l) Mülkî amirlik, üniversite, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, özel kurumlar, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılarak etkinliklerin bir bütünlük içerisinde yürütülmesi sağlanır
Bütçe
Madde 15 - Eğitim odasının bütçesi;
a) Köy ya da belediye bütçelerine konulan ödenekler,
b) Özel İdare bütçelerinden sağlanacak yardımlar,
c) Gerçek ve tüzel kişiler ile kurumların yapacağı yardımlar,
d) Bağışlar ve diğer gelirlerden oluşur
Bağış ve yardımlar Okul Aile Birliğinin belirleyeceği ayrı bir hesaba yatırılır
Harcamalar, fatura veya diğer yasal belgeler karşılığında yapılır Harcama belgeleri usulüne göre saklanır
Tutulacak defter ve dosyalar
Madde 16 - Eğitim odalarında;
a) Yönetim komisyonu karar defteri,
b) Demirbaş eşya kayıt defteri,
c) Kitaplık kayıt defteri,
d) Ödünç kitap verme defteri,
e) Gelir- gider kayıt defteri,
f) Gelen- giden evrak defteri,
g) İhtiyaç duyulacak diğer defter ve dosyalar gerektiğinde elektronik ortamda da tutulur
Sorumluluk ve idarî işlemlerin yürütülmesi
Madde 17 - Eğitim odası yönetim komisyonunda görev alan yerel yöneticiler, eğitim görevlisi, kurumun en verimli şekilde çalışma ve işleyişi ile bina ve demirbaş eşyaların korunmasında birinci derecede sorumludurlar
İdarî işlemler, kursta görevli öğretmen ya da uzman ve usta öğreticilerden biri tarafından yürütülür Görevlendirilen öğretmen ve usta öğreticilere bu alanda hizmet içi eğitim kursu verilir
ÜÇÜNCÜ KISIM : Görev, Yetki ve Sorumluluklar
BİRİNCİ BÖLÜM:Yöneticiler ve Görevleri
Yönetim
Madde 18 - Yöneticiler; öğretmen, kursiyer ve çevreye eğitim ve öğretim liderliği yapar, verimliliğin artırılmasına, çalışanların iş doyumlarının sağlanmasına, uyumsuzlukların giderilmesine ve ekip ruhunun geliştirilmesine, merkezin çevreyle bütünleşmesine, kurum kültürünün geliştirilmesine yönelik önlemleri alır Merkezi, hizmete hazır durumda bulundurur
Yönetim, bilimsel gelişmeler doğrultusunda merkezi sürekli yeniler ve geliştirir Zamanı ve tüm imkânları merkezin amaçlarını gerçekleştirmek için kullanır
Yönetim;
a) Araştırma ve planlama,
b) Organizasyon,
c) Yürütme,
d) Kontrol ve denetim,
e) İletişim ve eş güdüm,
görevlerini yerine getirir
İl millî eğitim müdürü
Madde 19 - İl millî eğitim müdürünün yaygın eğitim alanındaki görevlerinden başlıcaları şunlardır;
İl millî eğitim müdürü;
a) Yaygın eğitim etkinliklerinin planlanması, programlanması, yönlendirilmesi, yürütülmesi, denetlenmesi ve eş güdümünden birinci derecede yetkili ve sorumludur,
b) Millî eğitim müdürlüğü bünyesinde yaygın eğitim hizmetleri bölümünü kurar ve kurum adına iş ve işlemleri yürütmek üzere bir müdür yardımcısı veya şube müdürünü görevlendirir,
c) İldeki yaygın eğitim faaliyetlerini yürütmek üzere görevlendirdiği müdür yardımcısı veya şube müdürünün bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini etkili ve verimli bir biçimde yürütmesini sağlar, gerekli konularda yazılı olarak yetki devri yapar,
d) Yaygın eğitim etkinliklerinin yürütülmesinde örgün eğitimin her türlü imkânlarından yararlanılması yönünde gerekli önlemi alır,
e) İl seviyesindeki örgün eğitim kurumları ile diğer yaygın eğitim kurumları arasındaki eş güdümü sağlar ve bu esaslar doğrultusunda yapılacak çalışmalardaki iş bölümünü ilgili kurumlara bildirir,
f) Yaygın eğitim hizmeti yapan Bakanlık dışı diğer kurumlar ile halk eğitimi faaliyetlerini yürüten müdür yardımcısı/şube müdürü arasında kurulması gereken iş birliğinin başlatılması, eş güdüm hâlinde yürütülmesi ve başarı ile sonuçlanması için gerekli önlemleri alır, sonuçları takip eder ve değerlendirir, diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği protokollerini hazırlatır, imzalar ve valilik onayı ile uygulamaya koyar,
g) Kırsal alana götürülmesi gereken yaygın eğitim hizmetlerinin etkin olabilmesi için köylerde görevli öğretmenlerin konuya gereken önemi vermeleri ve özendirilmeleri yönünde ilköğretim müfettişleri başkanlığı ile yaygın eğitimden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü arasındaki eş güdümü sağlar,
h) İl yaygın eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere yerel yönetim bütçelerinden yeterli ödenek ayrılması için tüm önlemleri alır, takip eder ve sonuçlandırır,
ı) Bakanlıkça talep edilen bilgi, belge, rapor ve benzeri verilerin zamanında hazırlanması ve ulaştırılması yönünde gerekli önlemi alır,
j) İl halk eğitimi planlama komisyonuna başkanlık eder, bu komisyonda alınan kararlar ile vali başkanlığında toplanan il halk eğitimi planlama ve iş birliği komisyonunda alınan kararları onaya sunar ve uygulanmasını sağlar,
k) İlçe millî eğitim müdürlerinin, ilçe seviyesindeki yaygın eğitim etkinliklerini planlama, yürütme, yaygınlaştırma, denetleme ve diğer kurum- kuruluşlarla eş güdüm konularında birlikte çalışma yapmalarını sağlar
Yaygın eğitimden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü
Madde 20 - Yaygın eğitimden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü; bu Yönetmelikte belirtilen görevleri ile il düzeyindeki tüm merkezlerce yürütülen yaygın eğitim etkinliklerinin bir bütünlük içinde planlanması, programlanması, yürütülmesi, denetlenmesi ve eş güdümünden millî eğitim müdürü adına yetkili ve sorumludur
Yaygın eğitimden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürünün başlıca görevleri şunlardır;
Yaygın eğitimden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü;
a) Bakanlıktan gelen mevzuatı merkezlere ve ilgili kurum- kuruluşlara ulaştırır,
b) Merkezlerin öğretmen, uzman ve usta öğretici ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli çalışmaları yapar,
c) Bakanlık ile diğer kurumlar arasındaki iletişim ve iş birliğinin düzenli yürütülmesini sağlar Kurs ve kurs dışı eğitsel etkinliklerle ilgili olarak il düzeyinde eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarının yıl boyunca devam etmesi ve bu işlemlerin düzenli ve verimli olarak gerçekleştirilmesi yönünde önlem alır,
d) Merkezlerde görevli personelin özlük işlemleri ile ilgili iş ve işlemlerinin düzenli yürütülmesi yönünde ilgili birimlerle iş birliği yapar,
e) Merkezlerin eğitim- öğretim, üretim, yönetim ve bütçe etkinlikleri ile ilgili öneri, istek, rapor gibi bilgi ve belgelerin süresi içinde Bakanlığa ulaştırılmasını sağlar,
f) Eğitim odaları ve kurs yerlerinin ihtiyaç duyduğu görsel, işitsel ve yazılı materyalin sağlanması ve dağıtımı yönünde gerekli önlemi alır,
g) Bakanlığın denetim ve gözetiminde diğer resmî ve özel kurum- kuruluşlar ile gönüllü kuruluşlarca düzenlenecek kurslarla ilgili onay, izin, denetim ve benzeri iş ve işlemlerin düzenli yürütülmesini sağlar,
h) Merkezler ile eğitim odaları, kurs yerleri ve kurs merkezlerinin rehberlik ve denetim çalışmasını belirli aralıklarla yapar, buna dair aylık programını hazırlar, millî eğitim müdürünün onayına sunarak her ay en az bir ilçede bu çalışmalarını yürütür Aylık çalışma raporunu ay sonunda veya çalışmanın bitiminde millî eğitim müdürünün bilgi ve görüşlerine sunar,
ı) Türk millî eğitiminin genel amaçları ile yaygın eğitimin amaç ve işlevlerinde gösterilen ve merkezlerce yürütülen hizmetlerin il seviyesinde bir bütünlük içinde yürütülmesinde eş güdüm ve iş birliği sağlar,
j) İlin yaygın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması, programa bağlanması, değerlendirilmesi çalışmalarını yapar, sorunların çözümü için gerekli önlemleri alır,
k) İlçe halk eğitimi planlama ve iş birliği komisyonu toplantılarına katılır ve çalışmaları takip eder,
l) İhtiyaç hâlinde iş birliği protokollerinin hazırlanması, onaya sunulması ve işlemlerin yürütülmesine dair görevleri yerine getirir,
m) İl halk eğitimi planlama ve iş birliği komisyonu toplantılarına katılır, komisyonun sekretarya hizmetlerini yürütür ve ilçelerden gelen hizmete yönelik önerileri komisyona sunar,
n) Ulusal ve ikili anlaşmalar çerçevesinde yürütülecek proje/projelerin il genelinde uygulaması için gerekli önlemleri alır, projede görevli personel arasındaki eş güdümü sağlar,
o) Merkez yöneticilikleri atama işlemlerinde komisyon üyesi olarak görev alır
İlçe millî eğitim müdürü
Madde 21 - İlçe millî eğitim müdürü; ilçe seviyesindeki yaygın eğitim etkinliklerinin planlanması, uygulanması, yaygınlaştırılması, denetlenmesi kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği ve eş güdüm çalışmalarını yürütür
İlçe halk eğitimi planlama ve iş birliği komisyonu çalışmalarının düzenli şekilde gerçekleştirilmesini sağlar, alınan kararları mülkî amirin onayı ile uygulamaya koyar İl halk eğitimi planlama ve iş birliği komisyonuna götürülecek önerileri hazırlar ve il millî eğitim müdürüne sunar
Merkez müdürü
Madde 22 - Müdür, millî eğitimin temel ilkelerine bağlı kalarak, millî eğitimin genel amaçları ile kurumun amaçlarını gerçekleştirmek üzere tüm kaynakların etkili ve verimli kullanımından, ekip çalışması anlayışı ile yönetiminden ve temsilinden birinci derecede sorumlu eğitim- öğretim lideridir Müdür; kurumu bünyesindeki komisyon ve ekiplerle iş birliği içinde yönetir, mevzuatın kendisine verdiği yetkileri kullanır
Merkez müdürünün başlıca görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
Merkez müdürü;
a) Eğitim- öğretim, üretim ve yönetimin verimliliğinin artırılması, sürekli gelişme için gerekli
araştırmaların yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesini sağlar
b) Eğitim alanına giren yöredeki insan gücü ihtiyacını ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak araştırır, belirler ve merkezin bu doğrultuda gelişmesini ve yönlenmesini sağlayıcı önlemleri alır
c) İhtiyaç duyulan rehber öğretmen, öğretmen, uzman ve usta öğretici gibi öğretim elemanlarının görevlendirilmesi için ilgili birimlere öneride bulunur
ç) Merkezin gelişmesi için yöre imkânlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak uzun dönemli bir plan hazırlar ve her öğretim yılı başında bu planı gözden geçirir, gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirir ve yeni hedefleri belirler, araştırma ve geliştirme çalışmalarının etkin şekilde yürütülmesi yönünde önlem alır
d) Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları, program geliştirme, yönetim ve bütçe konuları ile gerekli diğer konularda planlama ve düzenleme yapılmasını sağlar
e) Günlük çalışma çizelgesi ile öğretmenlerin nöbet çizelgelerinin düzenlenmesini sağlar ve onaylayarak yürürlüğe koyar Mücavir alan dışındaki rehberlik, denetleme ve eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarını yürütecek personelin yıllık görevlendirme onaylarını alır
f) Merkezin harcama yetkilisi olup kurumun satın alma işlemlerini 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yürütür
g) Görevini, eğitim- öğretimin etkinliğini artırıcı, görevlilerin meslekî gelişmelerini sağlayıcı, onlara yol gösterici, özendirici bir tutum ve anlayış içinde yerine getirir
ğ) Öğretmen ve diğer personelden görevlerini üstün başarı ile yürütenlerin, yönetim, eğitim- öğretimin etkinliğini artırmak için büyük çaba gösterenlerin ödüllendirilmesini önerir, personelin sicil raporlarını düzenler Görevini gereği gibi yapmayan personeli uyarır, bu davranışın sürdürülmesi durumunda yetkisini kullanır Yetkisi dışındaki durumları ilgili makama bildirir
h) Bina, tesis ve her türlü eğitim araç- gereç ihtiyacını belirler, onarıma, değişikliğe ve eklere gerek olup olmadığını dikkate alarak gerekli girişimleri yapar, binayı hazır hâle getirir
ı) Kursiyerlerin hayata ve iş alanlarına uyumları için eğitim ile üretim arasında sıkı bir ilişkiyi dikkate alarak kurumun gerçek eğitim- öğretim, üretim ortamı durumuna gelmesini sağlar Özel sektör kuruluşları ile diğer resmî ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapar, yeni ihtiyaçlara göre istihdamı kolaylaştırıcı kurslar açılmasını sağlar
i) Merkezin, çevre ihtiyaçlarına göre amaçlarına ulaşabilmesi için çevre ile etkili bir iletişim kurar; bu amaçla yöresel ihtiyaçlara göre eğitim programlarının hazırlanması, uygulanması ve geliştirilmesinde çevredeki ilgililerin görüşlerini alır, bunlardan program sınırları içinde yararlanır, gerekli durumlarda üst makamlara öneride bulunur
j) Halk eğitimi merkezi planlama komisyonuna başkanlık eder, çalışmaları yönlendirir, sonuçları takip eder, alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarını yönlendirir, il halk eğitimi planlama komisyonu toplantılarına katılır, yıllık çalışma programı ve raporu ile hizmete yönelik önerilerini komisyonda savunur, alınan kararların uygulanması için gerekli önlemleri alır Gerektiğinde il meslekî eğitim komisyonu çalışmalarına katılır, eğitim sırasında belirlediği hususlarla ilgili olarak komisyona bilgi verir
k) Millî kültür değerlerimizin yaşatılması, yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve tanıtılması çalışmalarını planlar ve özendirir, kulüplerin oluşturularak etkin şekilde çalıştırılması için önlem alır Aynı şekilde okul- aile birliğinin kurularak çalışmalarını "Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği" çerçevesinde yürütmesi yönünde gerekli çalışmaları gerçekleştirir
l) Halk eğitimi etkinliklerini kurs dönemi içinde en az bir defa denetler, denetim sonuçlarını değerlendirerek rapor eder
m) Aday öğretmen, aday kadrolu usta öğretici, diğer personel ile ücretli uzman ve usta öğreticilerin iş başında yetiştirilmelerini sağlar Uygulamalı eğitimin yapıldığı iş yerlerindeki görevli usta öğretici/eğitici personelin hizmet içi eğitiminde, merkezin personel ve diğer imkânlarıyla yardımcı olur
n) Müdür yardımcıları arasında görev bölümünü belirler, çalışmalarını denetler, hizmetin özelliğine göre çalışma saatleri dışında müdür yardımcılarına idarî nöbet görevleri verir, nöbet görevlerinin karşılığındaki hafta içi izinlerinin aynı hafta içinde kullanımını planlar
o) Döner sermayesi olan merkezlerde döner sermaye işletmesi harcama yetkilisi görevi ile birlikte, çalışmaları döner sermaye mevzuatına göre yürütür
ö) Öğretim yılı başlamadan önce personelin iş bölümünü yapar ve yazılı olarak bildirir Yetkili komisyon, komisyon ve ekipleri oluşturur Öğretim programları ile eğitim- öğretimle ilgili kaynakların kurumda bulundurulmasını sağlar
p) Ünitelendirilmiş yıllık/dönem planlarının hazırlanması amacıyla öğretmen, usta öğretici, ücretli uzman ve usta öğreticilerle toplantı yapılmasını sağlar Öğretmenlerden sorumlu oldukları derslerle atölye ve laboratuvar etkinliklerini; bölüm, atölye, laboratuvar, üretim ve hizmete yönelik ünitelendirilmiş yıllık plan veya dönem planlarını kurs başlamadan önce alır, inceler, gerekli değişiklikleri yaptırarak onaylar ve bir örneğini öğretmen/usta öğreticiye iade eder
r) Merkezin derslik, laboratuvar, atölye, kütüphane, makine, araç- gereci ile diğer tesisleri eğitim- öğretime hazır bulundurur Bunların kurulmasını, geliştirilmesini, zenginleştirilmesini ve imkânlar ölçüsünde diğer öğretim kurumları ile çevrenin de yararlanmasını sağlar
s) Programların uygulanmasında ve geliştirilmesinde ilgililerin görüşlerini de alarak merkez gelişim yönetim ekibi çalışmalarının planlamasını ve yürütülmesini sağlar Gerektiğinde bu konularda üst makama öneride bulunur
ş) Merkezin düzen ve disipliniyle ilgili her türlü önlemi alır, alınan kararları zamanında ve etkili bir şekilde uygular, kursiyerlere istenilen davranışların kazandırılmasını sağlar Kursiyer ödül ve disiplin işlerini yürütür
t) Özel eğitim gerektiren kursiyerlerin yetiştirilmesi ve kaynaştırma eğitimiyle ilgili gerekli önlemleri alır
u) İzinli veya görevli olarak merkezden ayrılırken müdür başyardımcısını, bulunmadığı takdirde bir müdür yardımcısını, müdür yardımcısının da bulunmaması durumunda bir atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmenini müdür vekili olarak önerir Özürleri nedeniyle görevine gelemeyen yönetici, öğretmen ve diğer çalışanların yerine personel görevlendirilmesi için gerekli önlemleri alır
ü) Kurumun ihtiyaçlarını belirler, bütçe imkânlarına göre satın alma, bağış ve benzeri yollarla karşılanması için gerekli işlemleri yaptırır Eğitim araç- gereci ve donatım ihtiyaçlarını zamanında ilgili birime bildirir
v) Merkezde yapılan her türlü üretime ilişkin iş ve işlemleri mevzuatına göre yürütür Bu görevi yürütebilecek yeterlikte gördüğü atölye ve meslek dersleri öğretmenleri arasından atanmış bir müdür yardımcısını teknik müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere ilgili birime önerir
y) Merkez bina, tesis, laboratuvar, atölye ve benzeri bölümleri ile araç- gerecinin diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte kullanılması veya eğitimin birlikte yürütülmesi durumunda, mülkî amirin onayını da alarak ilgili kurumla bir protokol imzalar ve bir örneğini üst makamlara gönderir
z) Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge ve benzeri emirlerle verilen diğer görevleri yapar
Müdür başyardımcısı
Madde 23 - Müdür başyardımcısı, eğitim- öğretim, yönetim, rehberlik ve denetim işlerinin planlı, düzenli ve amaçlara uygun olarak yürütülmesinden müdüre karşı sorumludur Müdürün bulunmadığı zamanlarda müdüre vekâlet eder Müdür başyardımcısı bulunmadığı durumlarda bu görevi müdür yardımcılarından birisi yürütür
Müdür başyardımcısı, merkezin işleyişi ile ilgili olarak;
a) Müdürle birlikte halk eğitimi merkezi planlama komisyonunun gündemini hazırlar, komisyonun sekreterya iş ve işlemlerini yürütür Tutanakların düzenlenmesi, dosyalanması ve kararların uygulanmasında müdüre yardımcı olur
b) Alan öğretmenler komisyonu ve öğretmen toplantıları ile sosyal etkinlikler ve benzeri çalışmaları düzenler, alınan kararları müdürün onayına sunar
c) Diğer resmî, özel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantılara katılır, bunlarla ilgili müdürün vereceği görevleri yapar
d) Merkezin ödül ve disiplinle ilgili iş ve işlemlerini yürütür
e) Tören, yarışma, gezi, inceleme ve benzeri etkinliklerde müdürün vereceği görevleri yapar
f) Kayıt- kabul ve gerektiğinde nakil ve geçiş işlemlerinin yapılmasını, kursiyer kayıt ve belge defterlerinin tutulmasını, bunlarla ilgili iş ve işlemlerin düzenli olarak yürütülmesini takip eder
g) Müdür yardımcılarının kursiyer devam- devamsızlıklarıyla ilgili çalışmalarını takip eder Devamsızlık yapan kursiyerlerle ve on sekiz yaşından küçük kursiyerlerin velileri ile iletişim sağlar ve gerektiğinde rehber öğretmenle iş birliği yapar
h) Kursiyerlerle ilgili izin işlemlerini yürütür
ı) Öğretmenlerden not çizelgelerini alır, inceler ve müdürün onayına sunar
j) Gerektiğinde belge ve diğer evrakı müdür adına onaylar
k) Belge, sertifika ve benzeri belgeleri inceler ve müdürün onayına sunar
l) Merkezde düzenlenebilecek sınavlarla ilgili işlerin yürütülmesini sağlar
m) Derslerin öğretmenlere dağıtımı ile ilgili çizelgelerin hazırlanmasını sağlar, her öğretim yılı başında rehber öğretmenlerin çalışma bölgelerini belirler ve bunun için mülkî amirden yıllık onay alınması işlemini yürütür Mülkî amirden onay alındıktan sonra aylık çalışma planını belirli aralıklarla müdürünün onayına sunar
n) Müdür yardımcılarının görevlerini uyumlu bir şekilde yürütmelerini sağlar, aksayan konularda önlem alır ve durumu müdüre bildirir
o) Nöbet çizelgelerini hazırlar, müdüre onaylatır ve müdür yardımcıları ve diğer görevlilerin nöbet görevlerini kontrol eder Çalışma saati dışında nöbet görevi verilen müdür yardımcısına, müdürlükçe uygun görülen günlerde kullandırılacak izinlerle ilgili işlemleri yürütür ve idarî nöbet tutar
p) Öğretmen ve diğer personelin görevlerine devamlarını yakından takip eder ve çalışmaları hakkında müdüre bilgi verir
r) Memurların ve diğer personelin iş bölümünü düzenler, müdürün onayına sunar ve yürütülmesini sağlar Ödül veya cezayı gerektiren durumlarda müdürü bilgilendirir
s) Aylık, ücret ve sosyal yardımlarla ilgili iş ve işlemleri yapar veya yapılmasını sağlar
ş) Müdürün harcama yetkilisi görevini yapması durumunda, görevlendirildiğinde tahakkuk memurluğu görevini yapar
t) Döner sermaye işletmesince çalıştırılanların dışındaki personelin göreve başlama, görevden ayrılma, izin ve hastalık durumlarını müdüre bildirir Bunlarla ilgili iş ve işlemleri yapar
u) Muayene ve kabul komisyonu ile sayım komisyonuna başkanlık eder, bu konulardaki işlemleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yürütür
v) Yazışma, evrak kayıt ve havale işlemlerinin kurallarına uygun olarak yürütülmesini, istatistik ve diğer cetvellerin hazırlanmasını, gerekli defter, dosya ve çizelgelerin tutulmasını sağlar, bilişim teknolojisinden ve çağdaş iletişim araçlarından da yararlanır
y) Her türlü tebligat işlemini "Tebligat Kanunu" hükümlerine göre gerçekleştirir, adlî ve idarî yargı ile ilgili işlemleri yürütür
Ayrıca, görev tanımında belirtilen diğer görevler ile müdür tarafından verilen görevleri de yapar
Teknik müdür yardımcısı
Madde 24 - Teknik müdür yardımcısı, işletme ile ilgili etkinliklerin yürütülmesinden müdüre karşı sorumludur Bu göreve atanmada, branşı atölye ve meslek dersleri öğretmenliği olanlar tercih edilir
Teknik müdür yardımcısının görevleri şunlardır;
a) Döner sermaye mevzuatında belirtilen görevleri yerine getirir
b) Çalışma saatleri dışında idarî nöbet tutar ve bu görevinin karşılığında merkez müdürlüğünce uygun görülecek günlerde izin kullanır
c) Müdürün vereceği diğer görevleri yapar
Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarından sorumlu müdür yardımcısı
Madde 25 - Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarını yürütecek müdür yardımcısının görevleri şunlardır;
a) Çevrede yapılacak alan araştırmalarına dair planlamayı yapar Bu çalışmada görev yapan rehber öğretmen, öğretmen, usta öğretici ve gönüllü kişileri belirler, görevlendirme onayını müdüre sunar ve alan çalışmalarını bir plan çerçevesinde yıl boyunca gerçekleştirir
b) Önceliklere göre yöredeki eğitim- öğretim ve üretim ihtiyaçlarını belirler, buna göre yıllık çalışma programı taslağını hazırlar
c) Kurs ve kurs dışı eğitsel etkinlikler düzenlenmesi için yapılan başvurular üzerine gerek duyulduğunda merkez müdürü onayı ile inceleme ve araştırma yapar, teklifleri müdüre bildirir
d) Uygulanan programların çevrede bıraktığı sosyo- ekonomik etkisini tespit etmek için araştırmalar yapar
e) Müdürün önerileri doğrultusunda, kurumun yıllık çalışma planını hazırlar
f) Gerekli bina, ekipman, araç- gerecin kullanılmasını planlar, ihtiyaç duyulduğunda teknoloji kullanımına yönelik kurs ve seminerler düzenlenmesi için önlem alır
g) Etkinlikler için gerekli özendirme kampanyaları planlar ve müdürün onayı ile yürütür
h) Uygulanacak programlara göre öğretmen ve öğretim elemanı ihtiyacını belirler, müdüre öneride bulunur
ı) Eğitim çalışmalarını düzenli bir biçimde takip eder, denetler, rehberlik çalışmalarını yürütür ve bu çalışmalarla ilgili olarak hazırladığı raporları müdüre sunar
j) Çalışmalarda hedef alınan toplum kesimi ile iletişim kurar, bu kesimden gelen bilgileri değerlendirir ve duyurur
k) Çevredeki yaygın eğitim hizmeti yapan kuruluşları belirler ve onlarla iş birliği içinde çalışmak için ortam hazırlar
l) Çalışma saatleri dışında nöbet görevi yapar, bu görevinin karşılığında merkez müdürlüğünce uygun görülecek günlerde izin kullanır
m) Halk eğitimi merkezi planlama komisyonu toplantılarına katılır, alınan kararlar doğrultusunda verilen görevleri yapar
n) Müdürün vereceği diğer görevleri yapar
|