Prof. Dr. Sinsi
|
Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği
Program geliştirme çalışmalarından sorumlu müdür yardımcısı
Madde 26 - Program geliştirme çalışmalarından sorumlu müdür yardımcısının görevleri şunlardır;
a) Kurulacak komisyonlar ile birlikte merkezlerce uygulanacak programların amaçlarını belirler ya da başka yerlerde geliştirilmiş olan programları bulunduğu çevreye göre düzenler, denenmek ve geliştirilmek üzere hazırlanan programların uygulamaya konulmasını ve sonuçların değerlendirilmesini sağlar
b) Yerel düzeyde hazırlanacak eğitim programları ile ilgili kurulacak komisyona başkanlık eder, başka merkezlerde geliştirilmiş programları araştırır bulunduğu çevreye göre uygulamasını yapar Araştırma ve geliştirme çalışmalarını etkin şekilde yürütür
c) Eğitim- öğretim süresince kullanılacak değerlendirme formlarını, belgelerini, kayıtlarını hazırlar ve takip eder
d) Öğretmenin, programın uygulanmasında kullanacağı göze ve kulağa hitap eden eğitim araçlarının kullanılmasına yardımcı olur
e) Çevredeki yüksek öğretim kurumları ve diğer kurumlarla yapılacak program geliştirme çalışmalarını planlar
f) Halk eğitimi merkezi planlama komisyonu toplantılarına katılır, görev alanı ile ilgili alınan kararlar doğrultusunda verilen görevleri yapar
g) Uygulamada birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla öğretmen ve usta öğreticiler arasındaki eş güdümü sağlar ve seminerler düzenler
h) Bakanlıkça veya yerel düzeyde hazırlanan programların gerektirdiği ders araç- gereç ile diğer öğretim materyallerinin geliştirilmesini sağlar
ı) Yararlanılacak ders kitaplarının seçimi ile ihtiyaca göre ders notları ve benzeri kaynakları hazırlayacak komisyonlar oluşturur, çalışmaların etkin şekilde yürütülmesini sağlar
j) Programlarla ilgili öğretim metotlarının geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapar
k) Çalışma saatleri dışında nöbet görevi yapar, bu görevinin karşılığında merkez müdürlüğünce uygun görülecek günlerde izin kullanır
l) İl Proje/Program rehberinin çalışma programının uygulamaya konulmasını sağlar
m) Müdürün vereceği diğer görevleri yapar
Yönetim ve bütçe işlerinden sorumlu müdür yardımcısı
Madde 27 - Merkezin yönetim ve bütçe işlerinden sorumlu müdür yardımcısının görevleri şunlardır;
a) Kursiyer kayıt ve kabul, eğitim- öğretim, devam, izin, disiplin işleri ile diğer yönetim konularını ve bunlarla ilgili defter, dosya ve belgeleri gereğince düzenler, takip eder ve sonuçlarını denetler
b) Merkezin bina, tesis araç- gerecinin düzen, temizlik, bakımı ve korunması ile ilgilenir ve onların her an kullanılır durumda bulundurulmasını sağlar
c) Satın alma işlerinde müdürün vereceği görevleri yapar
d) Merkezin muayene, teslim alma ve sayım komisyonuna başkanlık eder, bu konudaki işlemleri yürütür
e) Toplantı, gezi, tören ve benzeri sosyal etkinliklerin düzenlenmesinde kendisine verilen görevleri yerine getirir
f) Sivil savunma hizmetlerini mevzuatına uygun bir biçimde yürütür, ilgili kuruluşlarla iş birliği yapar ve her türlü tehlikelere karşı gerekli güvenlik önlemlerini alır
g) İç hizmetlere dair görevlerin uyum içinde yürütülmesini sağlar
h) Merkezde açılacak hizmet içi kurs, seminer ve benzeri çalışmalarla kamp ve dinlenme gibi etkinliklerin düzenlenip yürütülmesinde görev alır
ı) Çalışma saatleri dışında nöbet görevi yapar, bu görevinin karşılığında merkez müdürlüğünce uygun görülecek günlerde izin kullanır
j) Halk eğitimi merkezi planlama komisyonu toplantılarına katılır ve alınan kararlar doğrultusunda verilen görevleri yapar
k) Kulüp faaliyetlerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlar, çalışmalarını takip eder ve denetler
l) Müdürün vereceği diğer görevleri yapar
Yönetim ve bütçe işlerinden sorumlu müdür yardımcısı
Madde 27 - Merkezin yönetim ve bütçe işlerinden sorumlu müdür yardımcısının görevleri şunlardır;
a) Kursiyer kayıt ve kabul, eğitim- öğretim, devam, izin, disiplin işleri ile diğer yönetim konularını ve bunlarla ilgili defter, dosya ve belgeleri gereğince düzenler, takip eder ve sonuçlarını denetler
b) Merkezin bina, tesis araç- gerecinin düzen, temizlik, bakımı ve korunması ile ilgilenir ve onların her an kullanılır durumda bulundurulmasını sağlar
c) Satın alma işlerinde müdürün vereceği görevleri yapar
d) Merkezin muayene, teslim alma ve sayım komisyonuna başkanlık eder, bu konudaki işlemleri yürütür
e) Toplantı, gezi, tören ve benzeri sosyal etkinliklerin düzenlenmesinde kendisine verilen görevleri yerine getirir
f) Sivil savunma hizmetlerini mevzuatına uygun bir biçimde yürütür, ilgili kuruluşlarla iş birliği yapar ve her türlü tehlikelere karşı gerekli güvenlik önlemlerini alır
g) İç hizmetlere dair görevlerin uyum içinde yürütülmesini sağlar
h) Merkezde açılacak hizmet içi kurs, seminer ve benzeri çalışmalarla kamp ve dinlenme gibi etkinliklerin düzenlenip yürütülmesinde görev alır
ı) Çalışma saatleri dışında nöbet görevi yapar, bu görevinin karşılığında merkez müdürlüğünce uygun görülecek günlerde izin kullanır
j) Halk eğitimi merkezi planlama komisyonu toplantılarına katılır ve alınan kararlar doğrultusunda verilen görevleri yapar
k) Kulüp faaliyetlerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlar, çalışmalarını takip eder ve denetler
l) Müdürün vereceği diğer görevleri yapar
Diğer Personel
Madde 28 - Merkezde görevli rehber öğretmen, atölye şefi, öğretmen, sosyal hizmet uzmanı, kadrolu usta öğretici, uzman ve usta öğretici, gönüllü öğretici, teknisyen, memur, kütüphane memuru, ambar memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, ayniyat mutemedi, şoför, aşçı, kaloriferci, bahçıvan, hizmetli ve bekçinin görev ve sorumlulukları Bakanlıkça çıkarılacak yönerge ile belirlenir Yönerge, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üc ay içersinde çıkarılır
DÖRDÜNCÜ KISIM : Bina, Tesis ve Konutlar
BİRİNCİ BÖLÜM:Merkez Binası ve Düzenlenmesi
Merkez binası
Madde 29 - Programların özellikleri, kursiyerlerin durumu ve çevrenin ihtiyaçları dikkate alınarak uygun binalar yapılır Binalarda; derslik, atölye, laboratuvar, yönetim, araç- gereç, resim ve müzik odaları, konferans salonu, öğretmenler odası, kütüphane gibi yerler bulunur Spor salonu, çok amaçlı salon, spor ve oyun alanları kurumun amaçlarına göre düzenlenir Bina ve eklentilerinin yeterli olması durumunda, ihtiyaca göre çağın gerektirdiği hobi alanları, internet evi ve sosyal etkinlik ortamları düzenlenir, bilimsel ve teknolojik araç- gereçle donatılır
Koridorlarda, Bakanlıkça tavsiye edilmiş Türk büyüklerine ait resimler ile Türk tarihi ve kültürüne ait levhalar, eğitici ve sanat değeri olan resimler, duvar gazetesi ile kursiyerlerin diğer etkinliklerinin sergilenebileceği panolar bulundurulur
Türk Bayrağı ve Atatürk Köşesi
Madde 30 - Türk Bayrağının bulundurulması, temizliği, korunması ve kullanılmasında 22/9/1983 tarihli ve 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu hükümlerine uyulur
Kurumlarda, yönetimin bulunduğu binanın girişinde kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur Atatürk köşesine zeminden belli yükseklikte hazırlanan bir kaide üzerine Atatürk'ün büstü konulur Atatürk'ün fotoğrafı, ayaklı kaidede Türk Bayrağı, İstiklâl Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi uygun biçimde asılır Atatürk köşesinde madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk'ün eğitimle ilgili özdeyişleri ile kitap, tablo ve levhalara da yer verilebilir
Derslikler
Madde 31 - Derslikler, derslerin özelliklerine göre düzenlenebilir Kursiyer sayısı, yaş ve gelişim durumları dikkate alınarak donatılır
Derslikler, laboratuvar ve atölyelerde yazı tahtasının üst kısmına çerçeveli Atatürk resmî, Atatürk resmînin sağına İstiklâl Marşı, soluna Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi asılır Türkiye haritası ile demirbaş eşya listesi de bulundurulur
Hizmet odaları
Madde 32 - Kurumda; müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcıları, bölüm, atölye, laboratuar şefleri, öğretmen, memur ve diğer personel için uygun odalar ayrılır Bu odalar, hizmetin gerektirdiği şekilde aşırılığa kaçılmadan ve standardına göre donatılır
Atölye ve laboratuvarlar
Madde 33 - Alan/dal ve derslerin özelliklerine göre merkezlerde, atölye ve laboratuvar kurulur ve eğitim- öğretime hazır hâlde bulundurulur Bu birimler, özel eğitimi gerektiren kursiyerlerin de yararlanabilecekleri şekilde düzenlenir Atölyelerde bulunması gerekli araç- gereç ile makine ve teçhizata ait donatım listeleri Bakanlıkça belirlenir
Kütüphane
Madde 34 - Kitaplık ve kütüphane ile ilgili iş ve işlemler 22/8/2001 tarihli ve 24501 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür
Uygulama sınıfı ve çocuk kulübü
Madde 35 - Merkezlerin bünyesinde ihtiyaç duyulması durumunda, ilgili programın uygulama yeri olarak 3- 6 yaş grubu için uygulama sınıfları, 6- 14 yaş grubu için de çocuk kulüpleri mülkî amir onayı ile oluşturulabilir Bu birimlerin çalışmasında 8/6/2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanır
Spor alanları, araç- gereci ve spor tesislerinin kullanımı
Madde 36 - Spor alanı, spor salonu ve çok amaçlı salonu bulunan merkezde bu yerler her tür sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler için kullanıma hazır durumda bulundurulur
Spor salonu, çok sayıda kursiyerin aynı anda değişik spor etkinliklerini yapabilecekleri şekilde planlanır Spor salonu bulunmayan merkezlerin bahçeleri de aynı amaçla düzenlenebilir
Sportif etkinliklerin gerektirdiği spor malzemesiyle bu konudaki kitap ve dokümanlar, yönetimce sağlanarak spor odasında hazır bulundurulur Spor alanı, spor salonu ve soyunma odalarının temizliği, korunması, bakım ve onarımı için gerekli önlemler alınır
Spor alanları ve spor salonlarının çevrenin spor ihtiyaçlarını da karşılayabilecek şekilde kullanılması için gerekli çalışmalar yapılır
Spor tesislerinin kullanımıyla ilgili açıklamalar, görülebilecek yerlere asılır Tesislerin korunması ile ilgili güvenlik önlemleri alınır, işletilmesinde Döner Sermaye bulunan merkezlerde 3423 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Öğretim Okulları Döner Sermayesi Hakkında Kanun, döner sermayesi olmayan merkezlerde 31/5/2005 tarihli ve 24831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği hükümlerine uyulur
Çok amaçlı salonlar
Madde 37 - Merkezlerin bünyesinde; yarışma, konser, toplantı, tiyatro, panel, sergi ve benzeri etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla çok amaçlı salonlar kurulur Bu salonların kuruluş, yönetim, işleyiş ve tahsis işlemleri Bakanlıkça düzenlenir
Resim ve müzik derslikleri
Madde 38 - İmkânları elverişli merkezlerde resim ve müzik derslikleri oluşturulur
Resim dersliğinin, binanın kuzey veya kuzey batı yönünde düzenlenmesine ve bir kursiyere 2 m2 alan düşmesine özen gösterilir
Müzik dersliği diğer dersliklerden daha uzak bir yerde ve anfi şeklinde planlanır, müzik aletleri için oda veya bir bölüm ayrılır
Dersliklerde standartlara uygun araç- gereç bulundurulur
Arşiv
Madde 39 - Arşiv hizmetleri 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür
Misafirhane
Madde 40 - Merkez binalarında uygun yer bulunduğu takdirde misafirhane düzenlenebilir Misafirhanenin kullanılması ile ilgili işlemler, merkezlerce hazırlanacak esaslara göre yürütülür Merkezin hazırladığı esaslar, halk eğitimi merkezi planlama komisyonunun onayından sonra uygulanır
Aynı şekilde, şartların elverişli olması ve ihtiyaç bulunması durumunda genel ve yerel imkânlarla kursiyer misafirhanesi yapılabilir veya oluşturulabilir Kursiyer misafirhanesi, merkezlere uzak yerleşim birimlerinde ikamet eden kişilerin kurs süresince konaklayabilmelerine imkân sağlayacak şekilde düzenlenir
Kantin
Madde 41 - Kantinin kurulması, işletme ve denetimi ile ilgili işlemler Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür
Gıda üretimi, beslenme, ticaret, turizm ve benzeri bölüm ve atölyeleri bulunan merkezlerde döner sermaye bulunması durumunda kantin, merkezin uygulama birimi olarak değerlendirilir Bu durumdaki merkezlerde birinci fıkra hükmü uygulanmaz
Kooperatif
Madde 42 - Merkezlerde, ihtiyaç duyulması hâlinde Sınırlı Sorumlu Okul Kooperatifleri Ana Sözleşmesi hükümlerine göre kooperatif kurulur ve işletilir
Danışma ve halkla ilişkiler bürosu
Madde 43 - Merkezler bünyesinde veya mülkî amirliklerce uygun görülecek merkez dışındaki yerlerde danışma ve halkla ilişkiler bürosu kurulur Bu büroda başka kişi, kurum ve kuruluşların görev ve yetki alanına girmeden vatandaşlara ihtiyaç duydukları rehberlik hizmetleri verilir Hizmetin yürütülmesinde diğer resmî ve özel kurum, kuruluşlar ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapılır
Konutlar
Madde 44 - Merkez konutlarıyla ilgili iş ve işlemler, Kamu Konutları Yönetmeliği ve "Memur Konutları Yönetmeliği" hükümlerine göre yürütülür
BEŞİNCİ KISIM : Eğitim- Öğretim Etkinlikleri
BİRİNCİ BÖLÜM:Kurslar
Kurslar
Madde 45 - Kısa süreli programlara dayalı eğitim etkinliği yoluyla yaş, eğitim seviyesi ve cinsiyet farkı gözetmeksizin, örgün eğitim sistemine hiç girmemiş ya da bu sistemin herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden çıkmış kişileri, iyi ahlâklı insan, özgür düşünceli birey, meslek sahibi, ortak kültürün gönüllü temsilcisi, katılımcı, paylaşımcı ve üretken vatandaş, olarak yetiştirmek amacıyla yer ve zamana bağlı olmaksızın her fırsatta kurslar düzenlenebilir
Kurs türleri
Madde 46 - Kurslar, okuma- yazma, meslekî ve teknik ile sosyal ve kültürel olmak üzere üç ana bölümde düzenlenir
Okuma- yazma kursları; zorunlu ilköğretim çağı dışına çıkmış okuma- yazma bilmeyen ve okur- yazar olup ilköğretimini tamamlayamamış vatandaşların okuma- yazma öğrenmelerini, okur- yazar olanların ilköğretimde temel beceri kazanmalarını ve eksik eğitimlerini tamamlamalarını desteklemek amacıyla kurslar düzenlenir Bu kurslar, okuma- yazma öğrenme ve eksik eğitim tamamlamaya yönelik programlardan oluşur
Meslekî ve teknik kurslar; kişilere meslekî bilgi ve beceri kazandırmak ve onların bu yönlerini geliştirmek, boş zamanlarını değerlendirmek, kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak amacıyla beceri geliştirme kursları; iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikte meslek elemanı yetiştirmeye yönelik meslek kazandırma kursları olmak üzere iki şekilde düzenlenir Meslek kazandırma kurslarında, mesleğin gerektirdiği temel bilgi ve beceri konuları, isteğe bırakılmadan zorunlu olarak işlenir Aynı şekilde teknoloji bilgisi, iş güvenliği, verimlilik, girişimcilik ve benzeri derslere de kurs süresince yer verilir
Sosyal ve kültürel kurslar; toplumun kültür seviyesini yükseltmek, kişilere sosyal, kültürel ve sportif nitelikli bilgi ve beceriler kazandırmak, onları bir üst öğrenim sınavlarına hazırlamak, millî kültür değerlerimizi korumak, yaşatmak, yaygınlaştırmak ve yeni nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla düzenlenir
Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları
Madde 47 - Kurslar, çevrede yapılacak kapsamlı eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları sonucuna göre planlanır ve düzenlenir Bu çalışmalar yıl boyunca aralıksız devam eder Ancak ağustos, eylül ve ekim aylarında yoğunlaştırılır Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları; kursların yanı sıra kurs dışı eğitsel etkinlikler için de yapılır
Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarında uygulanacak yöntem
Madde 48 - Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları toplantı, görüşme, anket, gözlem ve benzeri bilimsel yöntemlerden uygun olanları ile gerçekleştirilir
Bilişim teknolojisi başta olmak üzere çevredeki iletişim araçlarından olabildiğince yararlanılır Yorum ve demeç içermeyen ve sadece merkez, bağlı birimler ile faaliyetleri tanıtım ile sınırlı olmak kaydıyla kitle iletişim kuruluşlarına bilgi verecek görevliler Bakanlıkça belirlenir
Kursların düzenleneceği yerler
Madde 49 - Kurslar;
a) Merkez binalarında,
b) Eğitim odalarında,
c) Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde,
d) İl, ilçe, belde, köy ve mahallelerde eğitim için sağlanan yerlerde,
e) Rehabilitasyon gerektiren hastanelerde,
f) Kamu veya özel kuruluşlara ait yerlerde,
g) Örgün eğitim- öğretim kurumlarına ait binalarda,
h) Uygun görülen diğer yerlerde açılır
5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu hükümleri gereğince, merkezler ile sabit ve süresiz olarak tahsis edilmiş eğitim odası ve kurs merkezlerinin 100 metre yakınında içkili ticarethane kurulamaz
İKİNCİ BÖLÜM : Kursların Düzenlenme Şekilleri
Kursların doğrudan merkezlerce düzenlenmesi
Madde 50 - Kurs açılması ile ilgili yapılan eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarından sonra; açılması talep edilen kurs, merkezin imkânlarıyla açılır Gerekli olan araç- gereç, teçhizat, bina, bütçe, personel ihtiyaçları merkezlerce karşılanır Kursa katılanlardan durumu uygun olanlar, kendi istekleriyle etkinlik giderlerine katkıda bulunabilirler
Kursların iş birliği ile düzenlenmesi
Madde 51 - Meslekî teknik ve sosyal kültürel alanlarda meydana gelen gelişmeler doğrultusunda; hizmet tekrarını önlemek, kaynakları birleştirmek, eğitimde kaliteyi yükseltmek, istihdam kolaylığı ve katılımcılara sosyal yararlar sağlamak amacıyla gerektiğinde çeşitli özel ve resmî kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak da kurslar düzenlenebilir
Diğer kurum ve kuruluşlarla Bakanlık düzeyinde iş birliği protokolleri hazırlanabileceği gibi yerel düzeyde de protokoller hazırlanıp uygulanabilir Ancak, merkez müdürleri tarafından imzalanan protokoller mülkî amirin onayı ile geçerlilik kazanır
İş birliği protokolleri çerçevesinde düzenlenebilecek kurslarla ilgili alınacak onayda, tarafların kursa katkıları ve kursun iş birliği hâlinde açıldığı açıkça belirtilir Bu şekilde açılan kurslarda, kursun programı, rehberlik ve denetim işlemleri ve kurs bitirme belgesi düzenlenmesi merkezlerce yapılır Bu yetki diğer kuruluşlara devredilemez
Kursların döner sermaye bünyesinde düzenlenmesi
Madde 52 - Bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunan merkezlerde işletmeye bağlı olarak kurslar düzenlenir Döner sermaye kapsamında açılacak kurs türleri, halk eğitimi merkezi planlama komisyonunca belirlenir Kursların bu şekilde düzenlenmesinde verilen eğitimde mal ve hizmet üretiminin gerçekleştirilmesi de sağlanır
Üretime yönelik açılacak kurs türleri belirlendikten sonra onaya sunulur Kursun döner sermaye kapsamında açıldığı bu onayda belirtilir ve işlemler, döner sermaye mevzuatına göre yürütülür
Kursların meslek kursları statüsünde düzenlenmesi
Madde 53 - Açılan kurslarda işlemler; 3/7/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin meslek kurslarının düzenlenme ve yürütülme esasları hükümleri doğrultusunda yürütülür Kurslara devam eden kursiyerler, kurs süresince çırak öğrencilerin hak ve imkânlarından yararlandırılır
Merkezlerce, meslek kursları ile ilgili gerekli eğitim- öğretim ortamı oluşturulamadığı durumlarda bölgedeki meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarıyla iş birliği yapılarak meslek kursları açılır
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM:Kursa Kayıt- Kabul, Devam ve Disiplin İşleri
Kursa kayıt- kabul
Madde 54 - Kursa devam edeceklerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şartı aranır Haymatlos (ülkesi belli olmayan) veya mülteci durumundaki yabancılar, Türkiye'de çalışma izni verilen yabancılar, yabancı misyon şefliklerinde veya uluslararası kuruluş temsilciliklerindeki görevliler ile Türk vatandaşlığını kazanmış olup sonradan Bakanlar Kurulundan Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak yabancı bir devlet vatandaşlığı hakkını kazanan kişiler ve bunların yakınları kurslara devam edebilirler Bunlarla ilgili işlemlerde Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği ile Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin mevzuat hükümlerine uyulur Yukarıda belirtilenlerin dışındakiler için mülkî amirin izni gerekir
Kursa kayıt olmak üzere başvuranlardan, dilekçe ile birlikte nüfus cüzdanı sureti ve açılacak kursun özelliğine göre gerektiğinde öğrenim belgesi istenir
Başvurular, merkezlere bireysel ve toplu olarak yapılabileceği gibi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir Ayrıca merkezlerden uzak yerleşim birimlerinde ikamet edenler, bulundukları yerdeki muhtarlıklar ve Bakanlığa bağlı okul/kurum müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler Muhtarlık ve okul/kurum müdürlükleri, yapılan başvuruları belirli aralıklarla merkez müdürlüğüne ulaştırır
Kursların açılması ve kursa katılacakların sayısı
Madde 55 - Merkezlerce düzenlenecek kurslar, okuma- yazma ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları alanlarıyla ile ilgili kurslar hariç, genel olarak en az 12 kursiyerin katılması ile düzenlenir Kurslar; program, aday kursiyer sayısı, öğretmen, uzman ve usta öğretici, çalışma saatleri ve benzeri bilgileri içeren teklifin mülkî amir tarafından onaylanmasıyla açılır Kurs açma teklifi tek olarak yapılabileceği gibi belirli dönemlerde toplu olarak da yapılır
Kursiyer sayısının 8'in altına düşmesi durumunda, millî eğitim müdürünün teklifi, mülkî amirin onayı ile eğitime devam edilebilir
Ancak engelliler, koruma altındaki çocuklar, sokakta çalışan çocuklar, hastanede yatan kişiler, tutuklu ve hükümlülere yönelik kurslar ile unutulmaya yüz tutmuş sanatların yaşatılmasına yönelik açılacak kurslarda kursiyer sayısı dikkate alınmaz
Merkezlerin döner sermaye işletmelerine bağlı olarak ücretle açabilecekleri kurslarda grup oluşturma zorunluluğu aranmaz
Kurslarda; programın özelliği ve katılımcının isteği, mevcut imkânlar ve benzeri hususlar dikkate alınarak eğitimin bireyselleştirilmesi yoluna da gidilebilir
Kursların herhangi bir nedenle kapatılması durumunda kursiyerler, istemeleri hâlinde aynı programı yürüten en yakın kurs merkezine nakledilebilir
İstenmesi ve merkez imkânlarının elverişli olması durumunda kişiler aynı kursa birden çok dönem devam edebilirler Bu durumda olanların kurslara kabul edilmesi için o alanda en az 10 yeni kursiyerin kayıtlı olması şartı aranır Aynı kursa birden çok dönem devam edenlere tekrar kurs bitirme belgesi verilmez Ancak daha önce almış oldukları kurs bitirme belgesinin uygun bir bölümüne pratik/uygulamalı eğitime kendi isteğiyle belirli bir süre daha devam ettiği merkez müdürlüğünce yazılır ve onaylanır
Döner sermaye bünyesinde üretime dönük etkinliklere katılanlar için de aynı işlem yapılır
Kursa devam
Madde 56 - Kursiyerler düzenli olarak kursa devam etmek zorundadır Kurs süresinin 1/5'i kadar özürlü- özürsüz devamsızlık yapanların kaydı silinir ve bunlara belge verilmez Geç kalmayı alışkanlık hâline getirenler hakkında devamsızlık işlemi yapılır
Disiplin
Madde 57 - Kurslara geç kalmayı alışkanlık hâline getiren, eğitim- öğretimi aksatan, kursun düzenini bozan, öğretmen ve kursiyerlerin huzurunu kaçıran tutum ve davranışlarda bulunan kursiyerlerin, yapılan uyarılara rağmen davranışlarını düzeltmedikleri takdirde kursla ilişikleri kesilir
Kurs araç- gerecinin korunması
Madde 58 - Kurs için gerekli araç- gereç, merkezlerce sağlandığı gibi iş birliği yapılan kurum/kuruluşlar ile kursiyerlere ait araç- gereç de kurs süresince kullanılabilir Kursa katılanlar, demirbaş eşyanın bakımı ve korunmasından sorumludur
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM:Kursların Çalışma Süresi
Yıllık çalışma süresi
Madde 59 - Merkezlerdeki etkinlikler, tam gün tam yıl kapsamında yılın on iki ayında sürdürülür Kursların açılış ve kapanış tarihleri, kutlanacak/anılacak belirli gün, haftalar ve tatil zamanları ile ilgili olarak il halk eğitimi planlama komisyonunca ön hazırlık çalışması yapılır Etkinlikler, il millî eğitim müdürlüğünce hazırlanan öğretim yılı çalışma takviminde belirtilir
Haftalık çalışma süresi
Madde 60 - Öğretim programlarının süresi, kurs yeri ve kursiyerlerin durumları dikkate alınarak belirlenir Öğretmenlerin aylık ve ek ders ücreti karşılığında yapacakları görevler, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar hükümlerine göre belirlenir ve uygulanır
Günlük çalışma süresi
Madde 61 - Günlük çalışma süresi tam gün tam yıl esasına göre sabah 07 00 ile akşam 24 00 saatleri arasında bölgesel istek ve ihtiyaçlara göre belirlenir ve mülkî amirin onayından sonra uygulanır Etkinlikler, gerektiğinde hafta sonu tatil günlerinde de devam eder Öğretmen, uzman ve usta öğreticilerin günlük çalışma programları buna göre düzenlenir ve uygulanır
Ders saatleri
Madde 62 - Bir ders saati süresi 40 dakikadır Kursta blok ders yapılabilir Blok ders süresi 80 dakikadır Dinlenme süresi en az 5, en fazla 15 dakikadır
BEŞİNCİ BÖLÜM:Eğitim- Öğretimle İlgili Diğer Hususlar
Haftalık ders dağılımı
Madde 63 - Yönetici ve öğretmenlerin aylık karşılığı ve ücretli okutacakları dersleri gösteren haftalık ders dağılım çizelgesi yönetimce hazırlanır ve ilgililere tebliğ edilir
Haftalık ders dağılım programı düzenlenirken;
a) Kurumun fizikî şartları ile pedagojik esaslar göz önünde bulundurulur
b) Dersler, özellikleri dikkate alınarak üst üste veya haftanın belirli günlerinde işlenecek şekilde planlanır
c) Teorik ve uygulamalı derslerin aynı güne konulması durumunda, teorik derslerin öğleden önceye, uygulamalı derslerin ise öğleden sonraya konulmasına özen gösterilir
d) Uygulamalı meslek dersleri, imkânlar ölçüsünde birbirini izleyecek şekilde planlanır
Yıllık/dönem kurs planı
Madde 64 - Branş öğretmenleri, uzman ve usta öğreticiler öğretim yılı başında ünitelendirilmiş yıllık/dönem planı hazırlayarak müdüre onaylatırlar Gerektiğinde ünitelendirilmiş yıllık/dönem planında zümre öğretmenlerinin önerileriyle yapılacak değişiklikler de müdürün onayına sunularak uygulanır
Ünitelendirilmiş yıllık/dönem kurs planı ile ilgili olarak dikkat edilecek esaslar şunlardır:
a) Ünitelendirilmiş yıllık/dönem kurs planının hazırlanmasında ilgili kursun öğretim programı esas alınır
b) Ünitelendirilmiş yıllık/dönem kurs planında yıllık çalışma takvimi, konular, amaçlar, uygulama, gezi, gözlem, eğitim aracı, eğitim ortamı, kaynak, yöntem, yazılı yoklama, tören, belirli gün ve haftalar, ödev ve projeler gibi hususlar göz önünde tutularak konular aylar ve haftalara bölünür
c) Onaylanan ünitelendirilmiş yıllık/dönem kurs planının aslı öğretmen, uzman ve usta öğreticiye verilir Bir örneği de yönetimce öğretim yılı boyunca saklanır Öğretmen, uzman ve usta öğretici yıllık/dönem kurs planını yanında bulundurur
Günlük ders planı
Madde 65 - Öğretmen, uzman ve usta öğreticiler, derse girmeden önce ünitelendirilmiş yıllık/dönem kurs planını dikkate alarak günlük ders planı yaparlar
Günlük ders planı ile ilgili olarak göz önünde bulundurulacak esaslar şunlardır:
a) Plan kısa, öz ve amaca uygun olacak şekilde hazırlanır Konu, süre ve uygulamada gerektiğinde değişiklikler yapılabilir Günlük plan istendiğinde, okul müdürü ve denetime yetkili kişilerce görülebilir
b) Planın belli formlara göre hazırlanması zorunlu değildir Deftere veya dosya kâğıdına yapılması yeterlidir Konu, amaçlar, işleneceği gün, saat ve süre, uygulanacak yöntem ve teknikler, ders süresince kazandırılacak davranışlar, içerik, başvurulacak kaynaklar ile kullanılacak araç- gereç, varsa konu ile ilgili deney, proje, gezi, gözlem, uygulama ve benzeri çalışmalar ve değerlendirme yöntemi planda belirtilir
c) Aynı branşta birden fazla kursta görevli öğretmen, uzman ve usta öğreticiler, yaptıkları planı diğer kurslarda da kullanabilirler Ancak planı uygularken kursların seviyelerini göz önünde bulundururlar ve gerektiğinde plan üzerinde bazı değişiklikler yapabilirler
ALTINCI BÖLÜM:Kurs Sonu Başarı Değerlendirilmesi, Ödüllendirme
Başarının değerlendirilmesi
Madde 66 - Yaygın eğitimde başarı, ya bir bütün olarak ya da her dersin özelliğine göre ayrı ayrı değerlendirilerek belirlenir Değerlendirme; yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve varsa ödev/projelere göre yapılır
Okuma- yazma öğrenme kursu ile ilköğretimde temel becerileri kazanma kursu sonundaki sınavlar, kursu veren öğretmen tarafından yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak yapılır Eksik eğitimlerini tamamlamaya destek sağlayıcı kurslar sonunda ise merkezi sistem sınav uygulaması ile başarı durumu belirlenir Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir Sınav soruları dersin öğretmeni, uzman ve usta öğreticileri ya da varsa sınav komisyonu tarafından çok sorulu, kısa cevaplı olarak hazırlanır Her sorunun not değeri belirlenir
Kursiyerlerin, sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun düşen sınav yöntemiyle yapılır
Yetişkinler Eğitimi II Kademe Başarı Belgesi alanlar, Açık İlköğretim Okulunun 6 ncı sınıfına kayıt olurlar Açık İlköğretim Okulunu bitirenlere Açık İlköğretim Okulu Diploması verilir
Kursiyerlere verilecek notlar ve puanlar şöyle değerlendirilir
Puanlama Rakam ile Derece
85- 100 arası 5 Çokiyi
70- 84 arası 4 İyi
55- 69 arası 3 Orta
45- 54 arası 2 Geçer
0- 44 arası 1 Başarısız
Kursiyerlerin sınav kâğıtları, en az bir yıl saklanır
Kurs süresince uygulanan programın özelliğine göre; her öğretmen, uzman ve usta öğreticinin kurs dönemi içerisinde kursiyerlere vereceği notlar not çizelgesine yazılır Bu çizelge, denetleme yetkisi olanlardan başkasına gösterilmez ve kurs sonunda yönetime teslim edilir
Kurslarda başarılı olanlara, programın özelliğine göre belge, sertifika ve benzeri belgeler verilir
Sınavlara hazırlık kurslarının sonunda, seminerler ve kulüp çalışmalarında başarı değerlendirmesi yapılmaz
Kursa düzenli olarak devam edip başarısız olanlar ile geçerli mazeretinden dolayı kurs dönemi sonunda yapılan sınava katılamayanlara, kursa tekrar devam etmeksizin üç defa sınava girme hakkı tanınır
|