Yalnız Mesajı Göster

Milli Eğitim Bakanlığı Zihinsel Özürlü Çocuklarınn Eğitimi Hakkında Yönetmelik

Eski 10-09-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Milli Eğitim Bakanlığı Zihinsel Özürlü Çocuklarınn Eğitimi Hakkında Yönetmelik

Özel Sınıflar Açma-Kapama

Madde 62 - Özel sınıflar Rehberlik ve Araştırma Müdürlüğünün araştırma ve inceleme sonucuna bağlı olarak yapacağı teklife göre, Valilik Makamının Onayı ile açılır ve kapatılır, Sonuçtan Bakanlığa bilgi verilir

Öğrenci Tespiti ve Yerleştirme

Madde 63 - Eğitilebilir Çocukların tespiti ve bu sınıflara yerleştirilmesi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce yapılır

Öğretmen Atama

Madde 64 - Bu alanda çalışacak öğretmenler, öncelikle fakültelerin özel eğitim bölümlerinden mezun olanlardan veya Özel Eğitim Okulları Yönetmeliğinin ilgili maddelerindeki nitelikleri taşıyanlardan atanır Özel eğitim öğretmeni bulunmaması halinde, hizmet içi eğitim yolu ile yetiştirilmiş normal ilkokul öğretmenleri atanabilir

Sınıf Mevcudu

Madde 65 - En az 10 öğrenci ile açılan bu sınıfların mevcutları 8'den aşağı, 15'den yukarı olamaz Özel sınıflar, müstakil sınıf olarak açılacağı gibi, öğrenci sayısının müstakil sınıf oluşturmadığı takdirde birleştirilmiş sınıf olarak açılır

Okul Öncesi Eğitimleri

Madde 66 - Zihinsel özürlü en az 8 çocuk için başvuru olduğu takdirde, resmi ve özel anaokullarında "Özel Eğitim Grupları" teşekkül ettirilir, ilkokullarda da "Özel Anasınıflar" açılır

Madde 67 - İstenilen sayıda çocuk bulunmaması halinde, yapılan başvuruya göre, resmi veya özel anaokulları ile ilkokullardaki ana sınıflarında 1/10 oranında, kaynaştırma yoluyla eğitimleri, sağlanır

Madde 68 - Özel ana sınıflarına, normal anaokulu ve ana sınıflarına atanan öğretmenler atanır ve Rehberlik ve Araştırma Merkezince düzenlenecek hizmet içi eğitim kurslarında yetiştirilir

Madde 69 - Bu çocukların, gerek kaynaştırma, gerekse özel ana sınıflarındaki eğitimlerinde resmi ve özel anaokulları ile ilkokullara Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve Zihinsel özürlülerin eğitimi için açılmış özel Eğitim Okullarınca gereken yardım ve rehberlik yapılır

Kaynaştırma

Madde 70 - Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüklerince yapılan inceleme neticesinde, eğitilebilir seviyede olduğu tespit edilen çocukların eğitimleri, yeterli sayıda öğrenci bulunamaması halinde ilkokullarda normal sınıflar içinde kaynaştırmalarıyla sürdürülür

Madde 71 - Bu öğrencilerin eğitim-öğretimlerinde, "Eğitilebilir Çocuklar İlkokul Programı" esas alınır

Madde 72 - Kaynaştırma için okulda, bir sınıfa bir öğrenci verilir Bu sayı, çok zorunlu durumlarda 2'ye çıkarılabilir

Madde 73 - Bu öğrencilerin bulundukları sınıflarda öğrenci sayısı, diğer kaynaştırma öğrencisi olmayan sınıflara göre, en az beş öğrenci eksik olacak şekilde düzenlenir

Madde 74 - Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlükleri, "Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği"nin 16 maddesindeki çalışmalarını, kaynaştırma programı için de sürdürürler

Madde 75 - Okul idarecileri, bu çocukların bulundukları sınıfta kaynaştırma yoluyla eğitim ve öğretimleri için, özürlerinin gerektirdiği eğitim ortamını sağlayacak tedbirleri almakla yükümlüdürler

Madde 76 - Okulun Rehberlik Hizmetleri Büroları ve buralarda görevli Rehber Öğretmenler, gerek kaynaştırma, gerekse özel sınıf öğrencileri için gerekli rehberlik çalışmalarını yaparlar

Madde 77 - Okulda bu öğrencilerin, kapasite ve yetenekleri oranında sosyal faaliyetlere katılmaları ve söz konusu faaliyetlere ilişkin becerileri kazanmaya çalışmaları sağlanır

Madde 78 - Zihinsel özürlü öğrencilerin, kaynaştırma yoluyla eğitim-öğretim gördükleri okulun idarecileri tarafından, denetim esnasında müfettişlere, bu öğrencilerin özellikleri ve öğretmenlerinin faaliyetleri konusunda bilgi verilir ve denetimde bu bilgiler dikkate alınır

Sınıf Geçme

Madde 79 - Gerek kaynaştırma gerekse özel sınıf öğrencilerine;

a) Sınıf tekrarı yaptırılmaz,

b) Mecburi öğrenim çağını dolduran veya 5 sınıfı okuduğu halde henüz diploma alabilecek seviyeye gelmemiş eğitilebilir zihinsel özürlü çocuklar, velisinin isteği ve okul idaresinin uygun görmesi halinde 16 yaşının sonuna kadar öğrenimlerine devam ederler, Tüm tedbirlere rağmen okuma-yazma öğrenemeyen öğrencilere durumlarını belirtir bir belge verilir

Okul Bitirme

Madde 80 - Eğitilebilir çocukların diplomalarına, özel sınıfta okuduğu kaynaştırma programından faydalandığı ibaresi yazılamaz

BEŞİNCİ BÖLÜM : Çeşitli Hükümler ve Yürürlük Hükümleri

Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile İlişkiler

Madde 81 - Rehberlik ve Araştırma Merkezi elemanları, okul idaresi ve uzmanlarla iş birliği yapmak suretiyle, işverenlere, ana-babalara, eğitilebilir ve öğretilebilir çocukların genel özelliklerinin tanıtılmasında ve bu çocuklara karşı sağlıklı ve olumlu tavır geliştirilmesinde yardımcı olurlar

Okulda, Rehberlik Hizmetleri Bürosu, özel eğitim okullarının ihtiyaçları doğrultusunda kurulur

Sağlık Testleri

Madde 82 - Okul idaresi, doktor tavsiyesine uyarak, çocuk ve aile fertleri ile personelin sağlık testlerini isteyebilir

İş ve Tatil Günleri

Madde 83 - Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu, yıllık çalışma takvimine göre açılır ve kapanır Okulun tatil olduğu günlerde, iş yerinde çalışan öğrenciler, iş yerinin çalışma saatlerine uyarlar

Yönetmelikte Bulunmayan Hususlar

Madde 84 - Bu Yönetmelikte bulunmayan hususlar, "Özel Eğitim Okulları

Yönetmeliği"nin hükümlerine ve genel hükümlerine göre yürütülür

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 85 - Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 20 Aralık 1983 tarih ve 18257 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Yönetmeliği" yürürlükten kalkar

Yürürlük

Madde 86 - Bu Yönetmelik, yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer

Yürütme

Madde 87 - Bu Yönetmelik hükümlerin, Milli Eğitim Bakanı yürütür

Aşağıda yeralan ekler için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız

Ek-1 Kayıt Bildiriği - Örnek 1

Ek-2 Öğretilebilir Çocuklar Okulu Bitirme Belgesi - Örnek 2 - Öğretilebilir Çocuklar Okulu Belgesi - Örnek 3

Ek-3 Öğretilebilir Çocuklar Okulu Öğrenci Karnesi - Örnek 4

Ek-4 Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Diploması - Örnek 5 - Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Belgesi - Örnek 6

Ek-5 İş Yerinde Çalışan Öğrencileri İzleme Çizelgesi - Örnek 7 - Öğrenci Günlük Yoklama Kağıdı - Örnek 8

Ek-6 Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Ferdi Çalışma Raporu - Örnek 9 - Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Rehberlik Hizmetleri Bürosu Görüşme Formu - Örnek 10

Ek-7 Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Öğrenci Olay Kayıt Formu - Örnek 11 - Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu İş Yerine Yerleştirilecek Öğrenciler İçin İşyeri Bilgi Formu - Örnek 12

Ek-8 İşe Girecek Öğrenci İçin veli Muvafakat Belgesi - Örnek 13 - Eğitilebilir Çocuklar İş Okulu Öğrenciyi İşyerinde İzleme ve Gözlem Formu - Örnek 14

Ek-9 Acil Durumlarda Başvurulacak Kişiler Formu - Örnek 15

Alıntı Yaparak Cevapla