Prof. Dr. Sinsi
|
Milli Eğitim Bakanlığına Bağli Özel Öğretim Kurumlari Yönetmeliği
Kurucunun Kurumu Kapatması
Madde 29 - Kurucu gerçek kişi veya tüzel kişilik temsilcisi okullarda en az altı ay önce, okullar dışındaki kurumlarda bir öğretim döneminde uygulanan eğitim süresinin toplamı gün sayısı kadar zaman önce Bakanlığa, kurumun yönetici, öğretmen ve öğrencilerine yazılı olarak bildirmek şartıyla kurumunu kapatmak isteğinde bulunabilir Valilikçe yapılacak inceleme sonucunda kurumun öğrenci, yönetici, öğretmen ve diğer personeli ile özlük ve sair hakları açısından ilişiğinin kalmadığının bildirilmesi halinde uygun görüldüğü takdirde kurum Bakanlıkça kapatılır Kurumun faaliyetlerinden dolayı vergi, sigorta primi borcunun bulunmadığını ve icra dairelerinden herhangi bir takibatının olmadığına dair ilgili dairelerden alınacak resmi belgelerin ibrazı halinde Bakanlıkça mali teminatı iade edilir (07/09/1991 -20984 s R G )
(Ek: 09/09/1999-23811 s R G ) Kurucunun isteği üzerine, özel öğretim kurumlarında uygulanan programlardan birinin iptali için; ilköğretim müfettişleri raporu ile valilik görüşü esas alınarak Bakanlıkça işlem yapılır
Kademeli Kapatma
Madde 30 - Kapatma kararının alındığı tarihi takibeden öğretim yılından itibaren ve ilk sınıfından başlamak üzere, okulun mevcut öğrencileri normal süresi içinde mezun oluncaya kadar kademeli olarak kapatılır
Kademeli kapatma karar alınmış bulunan okul, kapatılmamış sınıflara naklen öğrenci alabilir
Usulsüz Kapatma Halinde Yapılacak İşlem
Madde 31 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen şartlara uymadan kurumunu kapatan kurucuya tekrar kurum açma veya bir kurumu devir alma ya da ortak olma izni verilemez Bu durumda, öğrenci veya velilerinin kurucular aleyhine genel hükümlere göre açacakları davalar saklı kalmak kaydıyla, kurucu, öğrencilerden o yıl veya o dönemde aldığı ücretleri aynen iade eder
Üç yıl içinde en az iki defa kurumu Bakanlıkça kapatılan kurucuya beş yıl müddetince yeni bir kurum açma, bir kurumu devralma veya ortak olma izni verilmez
Devir-Teslim
Madde 32 - Kapanan veya kapatılan kurum; mühürlerini, yönetici, öğretmen ve öğrencilerle ilgili bütün defterlerini, dosyalarını ve diğer evrakını en geç bir ay içinde ilgili valiliğe usulüne göre devir ve teslim etmek zorundadır
Kapanan kurumla ilgili müracaatlar üzerine yapılacak işlemler ve verilecek belgeler ile ilgili her türlü tedbir valiliklerce alınır
Kurumla ilgili ilan
Madde 33 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Kurum açma ve öğretime başlama izinlerinin verilmesi, kurumun Bakanlıkça veya kurucu tarafından kapatılması, denkliğinin kaldırılması veya yeniden tanınması ile ilgili kararlar, Bakanlıkça Tebliğler Dergisi'nde ve ilgili kurum tarafından da yerel bir gazetede en geç 15 gün içinde duyurulur
Kurumun bulunduğu yerde yayımlanan bir gazete olmaması halinde, duyuru en yakın ilde yayımlanan gazetelerden birinde yapılır
İlan ve Reklam
Madde 34 - Kurumlar, ilan ve reklamlarını Kanunun 30 maddesindeki esaslar dahilinde verirler
Yabancıların Açtığı Okullar
Madde 35 - Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yabancılar tarafından açılmış bulunan kurumların binaları ve arsaları ile ilgili hususlar, Kanunun 20 maddesindeki hükümlere tabidir
Yabancıların Açtığı Okulların Bakanlığa Devri
Madde 36 - Yabancılar tarafından açılan kurumlar, kurucuların veya sorumluların isteği ile ancak Bakanlığa devredilebilir
Bu kurumlar kapatılsalar dahi üçüncü şahıslar tarafından mülk edinilemez
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Kurum Personelinin Nitelikleri Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Kurumların Yönetimi
Madde 37 - Her kurum bir müdür tarafından yönetilir
(Değişik fıkra: 09/09/1999-23811 s R G ) Okul öncesi eğitim kurumlarıyla ilköğretim ve orta öğretim okullarına ayrı ayrı müdür atanması esastır Ancak; aynı kurucuya ait okul öncesi eğitim ve ilköğretim okulları tek bir müdür tarafından yönetilebilir Yönetimleri birleştirilen kurumlarda kurum veya kısım için aynı müdür yardımcıları görevlendirilir
Bunun dışında aynı kurucuya ait olup bünyesinde birden fazla kurum bulunduran kurumlara yöneticilik yapma şartlarına haiz bir genel müdür tayin edilebilir
Görevlendirme
Madde 38 - Kurumlarda eğitim, öğretim ve yönetim hizmetleri asıl görevi bu kurumlarda olan yönetici, öğretmen, uzman ve usta öğreticilerce yürütülür Bunların çalışmalarına ait izin teklifleri özel öğretim forumlarının genel müdür, genel müdür yardımcısı ve müdürlerine kurucular, diğer yönetici ve öğretmenleriyle uzman ve usta öğreticilerine genel müdür bulunan kurumlarda genel müdür ve müdür, genel müdür bulunmayan kurumlarda müdür tarafından yapılır
Genel müdür, genel müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcıları ile yabancı uyruklulara (öğretmen, uzman ve usta öğreticilere çalışma izinleri Bakanlıkça bunların dışında kalan öğretmen, uzman ve usta öğreticilere (Çalışma izinleri valilikçe verilir )
Valilikler teklifi yapılan personele Bakanlıkça verilen ön izin belgesini esas alarak çalışma izni verirler
Kurum müdürlüğü, çalışma izni verilmesi istenen idareci, öğretmen, uzman ve usta öğreticilerin bu izne esas olan belgelerini eksiksiz olarak tamamlamak suretiyle teklif evrakını kurumun doğrudan bağlı bulunduğu milli eğitimi müdürlüğüne teslim eder ve bunlarla ilgili aşağıdaki işlemler yapılır
a) Çalışma izni Bakanlıkça verilen personel hakkında yapılacak işlemler:
1) Çalışma izni Bakanlıkça verilenlerden çalışma iznine esas olan belgeleri tamam olanlar, milli eğitim müdürlüklerince bir yazı ile görevlerine başlatılır Bu yazıda personelin göreve başladığı tarih de belirtilir
2) Evrakı tamam olmayanlar göreve başlatılamaz
3) Görevlerine başlatılan personelin teklif evrakı valilik yoluyla Bakanlığa gönderilir
4) Nitelik ve şartları uygun bulunanlara Bakanlıkça çalışma izni verilir, izin talebi Bakanlıkça reddedilen personelin görevine tebliğ tarihinden itibaren son verilir
b) Çalışma izni valilikçe verilen ilçe milli eğitim müdürlüklerine bağlı kurumlardaki personel hakkında yapılacak işlemler;
1) Evrakı tamam olanlar ilçe milli eğitim müdürlüklerince görevin başlama tarihinin de belirtildiği bir yazı ile görevlerine başlatılırlar
2) İlçe milli eğitim müdürlüğünce görevlerine başlatılan personelin teklif evrakı kaymakamlık yoluyla valiliğe gönderilir
3) Nitelik ve şartları uygun bulunanlara valilikçe çalışma izni verilir, izin talebi valilikçe reddedilen personelin görevine tebliğ tarihinden itibaren son verilir
c) Çalışma izni valilikçe verilen il milli eğitim müdürlüklerine bağlı kurumlardaki personel hakkında yapılacak işlemler;
1) Evrakı tamam olanlardan nitelik ve şartları uygun bulunanlara valilikçe çalışma izni verir
2) Teklifi yapılanlardan valilikçe çalışma izni verilmeyen personel göreve başlatılmaz Aynı kurumda görevli iken sözleşmesi yenilenen idareci, öğretmen, uzman ve usta öğreticilerin görev süreleri valilikçe uzatılır
d) (Ek bend: 24/09/2002 - 24886 S R G Yön /3 md ) Genel müdürü bulunan özel okullarda; öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilere, valiliklerce o özel okulun genel müdürlüğünde görevlendirilmek üzere çalışma izin onayı düzenlenir Özel okul genel müdürleri, bu elemanları sadece genel müdürlüklerine bağlı özel okullarda görevlendirirler Görevlendirme, ön izin ve çalışma izni belgesindeki esaslar ile bu Yönetmelikteki hükümlere aykırı yapılamaz Görevlendirmeler yazılı olarak, özel okul genel müdürlüğünün doğrudan bağlı bulunduğu milli eğitim müdürlüğüne bildirilir
Bu madde hükümlerine aykırı harekette bulunanlar hakkında kanuni işlem yapılır
Görevlendirmede Aranacak Şartlar
Madde 39 - Her derece ve türdeki kurumlara öğretmen olarak atanacaklarda, resmi öğrenim kurumlarına atanacaklarda aranan nitelik ve şartlar aranır
Altmışbeş yaşını dolduranlara özel öğretim kurumlarında görev verilmez Görevli iken altmışbeş yaşını dolduranların görevlerine son verilir Ancak, bu gibilere valilik izniyle icra mahiyetinde olmamak şartıyla müşavirlik, danışmanlık, personel müdürlüğü veya personel şefliği görevi verilebilir
İhtiyaç halinde resmi öğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarına, asıl görevlerini aksatmamak kaydıyla, aylığı karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar, ilgili Bakanlıkların izni ile ücretli ders verilebilir Öğretmenin toplam ders saati sayısı haftada 30 saati geçemez
Öğretmenlik, uzman ve usta öğreticilik yapma nitelik ve şartları taşıyan okullar dışındaki kurumlarda görevli diğer devlet memurları kurumlarınca izin verildiği takdirde haftada 8 saati geçmemek üzere özel öğretim kurumlarında ücretli derse girebilirler
Resmi ve Özel okul yöneticileri ile öğretmenlerine özel dershanelerde görev verilemez
Özelliği Olan Okullarda Görevlendirme
Madde 40 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Kanun'un:
a) 24 üncü maddesinde sözü edilen okullarda görevlendirilecek yönetici ve öğretmenler hakkında aşağıdaki esaslara göre hareket edilir
1) Okulda takip edilen yabancı dili bilen Türkçe ve Türkçe kültür dersi öğretmenleri arasından biri okul müdürünün teklifi, valiliğin onayı ile Bakanlıkça Türk müdür başyardımcısı olarak atanır,
2) Okulda görevlendirilecek diğer yönetici ve öğretmenler, benzeri resmi okullarda yöneticilik ve öğretmenlik yapma şartlarını taşıyanlar arasından seçilir,
3) Okul müdürü; kurucu veya kurucu temsilcisinin teklifi ile diğer yöneticiler ise okul müdürü ve Türk müdür başyardımcısının ortak teklifleri ile Bakanlıkça atanır,
b) 25 inci maddesinde sözü edilen okullarda görevlendirilecek yönetici ve öğretmenler hakkında aşağıdaki esaslara göre hareket edilir
1) Türkçe ve Türkçe kültür dersi öğretmenleri 20/05/1955 tarihli ve 6581 sayılı Kanun hükümlerine göre valiliğin teklifi, Bakanlığın onayı ile en fazla beş yıl süre ile görevlendirilirler Bu öğretmenlerin görev süreleri, valiliğin görüşü de alınarak Bakanlıkça birer yıllığına uzatılabilir
2) 20/05/1955 tarihli ve 6581 sayılı Kanuna göre görevlendirilen öğretmenlerden birisi valiliğin teklifi ve Bakanlığın onayı ile müdür başyardımcısı olarak atanır
3) Okulların bir kısmında kültür anlaşmaları gereğince veya mütekabiliyet esasına göre Bakanlıkça evrakı incelenmek ve uygun görülmek kaydıyla yabancı uyruklu öğretmenlere de görev verilebilir
4) Okullarda görevlendirilecek diğer yönetici ve öğretmenler, benzeri resmi okullarda öğretmenlik yapma şartlarını taşıyanlar arasından seçilir
5) Okul müdürü; kurucu ve kurucu temsilcisinin, diğer yönetici ve öğretmenler ise okul müdürü ve müdür başyardımcısının ortak teklifleri ile Bakanlıkça atanır
6) Okullarda görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlerin, yeteri kadar Türkçe bilmeleri şarttır Bakanlık gerek gördüğü takdirde bu öğretmenleri Türkçe'den sınava tabi tutar
Yabancı Uyruklu Öğretmenlerin Görevlendirilmesi
Madde 41 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Yabancı uyruklu öğretmenlerin kurumlara atanmasında;
a) Özel okullara;
1) Alanında en az dört yıl yüksek öğrenim gördüğüne dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin (diplomasında branşı belirtilmemiş ise ayrıca branşını gösterir belge )
2) Yurt dışından alınan diplomaların, Yüksek Öğretim Kurulu'nca denkliğinin tanındığını dair belgenin,
3) Ülkelerinde öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "Öğretmenlik Formasyon" belgesinin,
4) Görev alacağı kurumun benzeri kurumlarda en az iki yıl öğretmenlik yaptığını gösterir belgenin,
5) Görevi süresince idari ve adli ceza almadığını gösterir belgenin Türkçe tercümelerinin, noter onaylı örnekleri istenir
b) Okulların dışındaki kurumlarda:
1) Yukarıdaki şartları taşıyanlar,
2) Alanında yüksek okul mezunu olan yabancı uyruklular özel öğretim kurumlarında uzman olarak görev alabilirler
c) Yabancı uyruklu öğretmen ve uzmanlar, Türkiye'de çalışabilmeleri için usulüne göre gerekli izini alırlar
d) Özel öğretim kurumlarında görevli yabancı uyruklulara, kendi devletlerince kabul edilmiş milli ve dini günlerinde eğitim ve öğretimi aksatmamak şartıyla kurum yöneticilerinin teklifiyle valilikçe izin verilebilir
Yöneticilerin Nitelikleri
Madde 42 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Kurumlara atanacak yöneticilerde:
a) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmak,
b) Özel okullarda, müdür ve müdür yardımcılığı için; bu okullarda, öğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp resmi veya özel öğretim kurumlarında en az iki yıl öğretmenlik yapmış olmak,
c) Özel dershanelerin müdür ve müdür yardımcılığı için; ilköğretim veya orta öğretim kurumlarında, öğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp en az iki yıl öğretmenlik yapmış olmak,
d) Özel kurslarda yöneticilik yapacaklar için Özel Kurslar Tip Yönetmeliği'ndeki koşulları taşımak,
e) Öğrenci etüt eğitim merkezlerinde yöneticilik yapmak için de kurumun faaliyet göstereceği alanların birinde öğretmenlik yapma koşullarını taşımak,
f) Özel eğitim okullarında müdür ve müdür yardımcılığı için, resmi veya özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yapma koşullarını taşıyanlardan iki yıl öğretmenlik yapmış olmak,koşulları aranır
Ancak, Kanun'un 5 inci ve 24 üncü maddelerinde sözü edilen özel öğretim kurumlarına yabancı uyruklu müdür de atanabilir
Özel öğretim kurumlarında aynı dersin veya birbirine yakın olan derslerin öğretimiyle görevli bulunan öğretmenlere zümre başkanı görevlendirilir Öğretmen sayısı en az üç olan branşlarda müstakil zümre başkanı görevlendirilir Zümre başkanları özlük haklarında herhangi bir kayba uğratılmadan haftada en çok 10 saat derse girerler
Genel Müdür
Madde 43 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 S R G )
Aynı kurucuya ait olup, bünyesinde birden fazla aynı veya farklı mahiyet veya derecede özel öğretim kurumu bulunan kurumlara, genel müdür ve genel müdür yardımcısı görevlendirilebilir
Genel müdür veya genel müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan birini taşıması gereklidir
a) Yüksek okul mezunu olup kamu veya özel sektörde müdür ya da daha üst düzeyde en az bir yıl görev yapmış olmak,
b) Üniversiteler ve yüksek okullar ile resmi ve özel öğretim kurumlarından birinde akademik görevde çalışmış veya yönetim görevlerinde en az beş yıl yöneticilik yapmış olmak,
c) Mesleği öğretmenlik olup belli bir alanda lisansüstü öğrenim yapmış olmak
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Madde 44 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Kurumlardaki yönetici, öğretmen, uzman, usta öğretici ve diğer görevliler, görev yetki ve sorumlulukları bakımından Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretim okulları yönetmeliklerindeki ve kendi kurum yönetmeliklerinde belirtilen hükümlere tabidir Okullarda, yönetim kurulu, sınıf öğretmenleri kurulu, zümre öğretmenleri kurulu, zümre başkanları kurulu, öğretmenler kurulu, disiplin kurulu, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme kumlu, gibi kurullar ve okul-aile birliği kurularak yönetmeliklerinde belirtilen esaslar doğrultusunda faaliyet gösterirler Okullar, kurum yönetmeliklerinde yer vermek şartıyla daha başka kurullar da oluşturabilirler
Genel Müdür bulunan kurumlarda, müdür yetkili makamlara ve genel müdüre karşı sorumludur
Bakanlık Danışmanı
Madde 45 - Bakanlıkça özel öğretim kurumlarında, öğretmenlik yapma şartlarını taşıyanlardan;
a) (Değişik bent: 09/09/1999-23811 s R G ) İlköğretim veya orta öğretim okullarında en az beş yıl yöneticilik veya 10 yıl öğretmenlik yapanlardan
b) En az üç yıl Bakanlık veya ilköğretim müfettişliği görevinde bulunanlardan,
c) En az üç yıl milli eğitim müdürlüğü veya yardımcılığı görevlerinde bulunanlardan,
d) Öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan yüksek okul mezunu Bakanlık merkez teşkilatında çalışanlardan, uygun görülenler Bakanlık danışmanı olarak görevlendirilirler
Bakanlık danışmanı, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü nezdinde vazife yapar
Bakanlık danışmanı; her derece ve türdeki kurumlar için ayrı ayrı görevlendirilebileceği gibi gerektiğinde farklı kurumlar için bir veya birkaç danışman bir arada görevlendirilebilir Birden fazla Bakanlık danışmanının bulunduğu illerde en kıdemli olan grup başkanı olur
Bakanlık Danışmanının Görevleri
Madde 46 - Bakanlık danışmanı, özel öğretim kurumlarındaki eğitim ve öğretim faaliyetlerini takip etmek; bu kurumlar ile Bakanlık ve resmi okullar arasında her türlü koordinasyon ve iş birliğinin yapılmasını sağlamak, kurumların kanun, yönetmelik ve genelgelere göre işleyişinde rehberlik yapmak görevi ile yükümlü olup, görev ve yetkileri bakımından Bakanlığa karşı sorumludur
Aday Öğretmenlerin Tayini
Madde 47 - Aday öğretmen, uzman ve usta öğreticiler öğretim kurumlarında bir yıl süre ile görevlendirilir Bu öğretmen, uzman ve usta öğreticiler, "Özel Öğretim Kurumlarında Görevlendirilen Personelin Adaylık işlemleri ile Sicil ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönerge" hükümlerine göre işlem görürler
Adaylığı kaldırılan öğretmen, uzman ve usta öğretici asaleten bu göreve tayin edilir Adaylığı kalkmış olan öğretmen, uzman ve usta öğreticiler resmi ve özel Öğretim kurumlarında görev aldıkları takdirde Aday muamelesi görmezler
(Değişik fıkra: 09/09/1999-23811 s R G ) Okul statüsünde olmayan özel öğretim kurumlarında görevlendirilecek aday öğretmenler, o kurumda girmekle yükümlü bulundukları haftada azami 20 ders saatinin dışında kalan zamanlarında, milli eğitim müdürlüklerince gösterilecek okullarda adaylık süresini usulüne uygun şekilde tamamlarlar
|