Prof. Dr. Sinsi
|
Milli Eğitim Bakanlığına Bağli Özel Öğretim Kurumlari Yönetmeliği
İlköğretim Okullarında Branş Öğretmenliği
Madde 48 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
İlköğretim okullarının 4 üncü sınıfından itibaren branş öğretmenleri atanabilir
İlköğretim seviyesinde öğrenim veren özel dershanelerde de branş öğretmenlerinin atamaları aynı şekilde yapılabilir
Uzman ve Usta Öğreticiler
Madde 49 - Kurumlarca ihtiyaç duyulan alanlarda öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumundan mezun öğretmen bulunmaması halinde dersin özelliğine göre uzman ve usta öğreticiler görevlendirilebilir
Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunları özel okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğretici olarak görevlendirilebilirler
Uzman ve usta öğreticiler tayin şartları, seçimi, görev ve sorumlulukları hakkında özel öğretim kurumlarıyla ilgili yönetmelik, yönerge ve kurum yönetmeliklerinde hüküm bulunmayan hallerde "Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli veya Ek Ders Görevi ile Görevlendirilecek Uzman ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanır
Görevlendirilecek Personelden İstenecek Belgeler
Madde 50 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Özel öğretim kurumlarında görev alacak öğretmen, uzman ve usta öğreticilere Bakanlıkça ön izin belgesi verilir Valilikler ön izin belgesinde yer alan göreve göre ilgili personele çalışma izni verir Ön izin belgesi için başvuru, ilgili kurum müdürlüğü tarafından doğrudan Bakanlığa yapılır
a) Özel öğretim kurumlarında görev alacak elemanlara, ön izin belgesi verilirken aşağıdaki belgeler istenir:
1) Ön izin belgesi istek yazısı,
2) Diploma veya diploma yerine geçen belgelerin noter onaylı örneği,
3) Diplomada branşı belli olmayanlar için, aldığı dersleri gösteren transkriptin noter onaylı örneği,
4) Usta öğretici olarak görev alacakların; diploma ile transkriptinin veya sertifikasının noter onaylı örneği, motorlu taşıt sürücü kurslarında görev alacaklar için ayrıca noter onaylı sürücü belgesi örneği,
5) Öğretmen olarak ön izin belgesi alacaklardan pedagojik formasyon belgesi veya öğretmenlik görevi yaptığını belirten fiili hizmet belgesi
b) Özel öğretim kurumlarında görev alacak elemanlara çalışma izni verilirken aşağıdaki belgeler istenir;
1) Teklif formu,
2) İş sözleşmesi,
3) Sabıka kaydına rastlanmadığına dair Cumhuriyet Başsavcılığı yazısının aslı,
4) Sağlık raporu,
5) Adaylığın kaldırıldığına dair belge (İlk defa görev alacaklar hariç),
6) Daha önce resmi veya özel öğretim kurumlarında öğretmen, uzman veya usta öğretici olarak çalışmış olanlardan, en son görev yerinden ayrılışını gösterir belge ile fiili hizmet cetveli,
7) Bakanlıkça verilmiş ön izin belgesi veya noter onaylı örneği (Çalışma izni valilikçe verilenlerde),
8) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin noter onaylı örneği ile diplomada branşı belli olmayanlar için aldığı dersleri gösteren transkriptin noter onaylı örneği,
9) Öğretmen olarak görevlendirileceklerden pedagojik formasyon belgesinin noter onaylı örneği,
10) Yabancı uyruklulardan dış temsilciliklerimizden alınan çalışma vizesinin noter onaylı örneği,
11) Yabancı uyruklu öğretmenlerin pasaportundaki çalışma vizesine dair sayfanın onaylı örneği,
12) Nüfus cüzdanı örneği,
13) İkamet belgesi "
Ek Görev
Madde 51 - Resmi veya özel öğretim kurumlarında öğretmen, uzman veya usta öğretici olarak görev yapmakta iken başka bir kurumda görev almak isteyenlere çalışma izinleri valilikçe verilir Bunlardan;
a) Teklif yazısı,
b) Sözleşme,
c) Çalışmakta olduğu kurumlarca verilecek muvafakat belgesi, (Bu belgede maaş karşılığı ve ücretle girdiği ders sayılan belirtilecektir ) belgeleri istenir
Herhangi bir öğretim kurumunda görevli olmayanlarla, resmi veya özel öğretim kurumunda görevli olmasına rağmen branşı haricinde ders saati ücretli öğretmen, uzman veya usta öğretici olarak görev almak isteyenlerden ayrıca Bakanlıkça verilmiş ön izin belgesinin aslı veya noter onaylı örneği istenir
(Değişik fıkra: 09/09/1999-23811 s R G ) Bir özel öğretim kurumunda görevli olan öğretmen, uzman ve usla öğreticiye başka bir özel öğretim kurumunda ders saati ücreti ek görev verilebilir Görev yaptığı il dışında başka bir ilde ders ücretli ek görev verilebilmesi için, görev yaptığı il milli eğitim müdürlüğünden alınmış, o ilde girdiği ders saati sayısının da belirtildiği muvafakat belgesi istenir "
(Değişik fıkra: 09/09/1999-23811 s R G ) Özet öğretim kurumlarında görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday olarak çalışan personele bir başka kurumda, resmi ve özel okul yöneticileri ile öğretmenlerine de özel dershanelerde ders saati ücretli olarak ek görev verilemez
Çalışma İzninin Kaldırılması ve Göreve Son Verme
Madde 52 - İki ayrı teftiş raporuyla başarısızlığı tespit edilen idareci, öğretmen, uzman ve usta öğreticiler ile hizmete devamında mahzur görülen kurum personelinin çalışma izinleri, bu izni veren merciler tarafından kaldırılır ve görevlerine son verilir
Sözleşme
Madde 53 - Sözleşmeler Bakanlıkça hazırlanan sözleşme formu esas alınmak üzere yapılır Sözleşmeler en az iki nüsha düzenlenerek, bir nüshası işveren tarafından görevlendirilen kişiye verilir
Sözleşmede Bulunmaması Gereken Hükümler
Madde 54 - Sözleşmelerde, ilgilinin mecburi veya mecburi olmayan durumlarda sosyal sigorta bağlantı yardımlarından faydalanma imkanlarını kısıtlayıcı, tehlikeye düşürücü, mevzuata aykırı düşecek şekilde özlük haklarını zedeleyecek hükümler bulunamaz
Sözleşmelerde görevin çeşidi, süresi, ders sayısını, aylık ücreti, diğer ödenekler, ders saati başına verilecek ücret tutarı, terfi süreleriyle zam oranları, sözleşmenin kaldırılması ve uzatılması şartları belirtilir
Sözleşmelerde ödenecek ücretler ayı sütunlar halinde yazılabileceği gibi, genel toplam olarak da belirtilebilir Diğer şartlar sözleşmenin özel bölümüne yazılır
Özet öğretim kurumlarında görevli personelden Kanun'un 33 maddesi kapsamı dışında kalanlara verilecek aylık ücret asgari ücretten az olamaz
Sözleşmelerde yer alan okutulacak haftalık ders saati;
a) Özel okullarda dengi resmi okul öğretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları,
b) Özel dershanelerde (20-20),
c) (Değişik bent: 09/09/1999-23811 S R G ) Özel kurslarda ve özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinde (20-20)
ders saati sayısını geçmez Kurumun yönetici, öğretmen, uzman ve usta öğreticilerinin okuttukları ders saatlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde bununla ilgili ders ve ücret çizelgelerinde yapılan değişikliklerle yeni sözleşmeler valiliğe bildirilir
Sözleşmede Özel Şartlar ve Hükümler
Madde 55 - Mevzuata aykırı olmamak kaydıyla sözleşme formuna İsteğe bağlı özel şart ve hükümler konulabilir
İşten Ayrılma
Madde 56 - Sözleşme süresi bitmeden evvel görevinden ayrılmak İsteyen personel, iş Kanunu'nun ilgili hükümleri mucibince Kanunun öngördüğü süre içinde işverene yazılı olarak bildirmek suretiyle görevinden ayrılabilir
Görevinden ayrılan müdürün yerine gerekli nitelik ve şartlan taşıyan bir müdürün teklifi derhal yapılır Yeni müdür görevine başlamadan eski müdür görevinden ayrılamaz
Zaruri sebeplerle müdürlük makamının boşalması halinde kurucunun teklifi de dikkate alınarak yeni müdür teklifi yapılıncaya kadar kurumda müdürlük veya müdür yardımcılığı yapma nitelik ve şartlarına haiz bir kişi valilikçe müdürlüğe vekaleten görevlendirilir Vekalet süresi 3 aydan fazla olamaz
Görevinden ayrılan idareci öğretmen, uzman ve usta öğreticilerin görevlerinden ayrılışları en geç 1 ay içerisinde milli eğitim müdürlüğüne bildirilir, illerde valilik, ilçelerde kaymakamlık oluru ile ilgililerin ayrılış sebeplerine uygun görevinden ayrılış veya ayrılmış sayılma onayları alınır Görevinden ayrılan veya ayrılmış sayılan personelin durumunu milli eğitim müdürlüğüne bildirmeyen kurum müdürleri hakkında yasal işlem yapılır
Bu maddede belirtilen hükümlere aykırı olarak görevinden ayrılanlara bir yıl özel öğretim kurumlarında görev verilmez
Sicil Kayıtları
Madde 57 - Özel öğretim kurumlarının kadrolu idareci, öğretmen, uzman ve usta öğreticileriyle Aday öğretmen, uzman ve usta öğreticilerinin özlük dosyası ve sicil kayıtları il milli eğitim müdürlüklerince tutulur Bir ilde görevli iken başka bir ildeki özel öğretim kurumlarında görev alan personelin sicil kayıtlarıyla özlük dosyası bir önceki il milli eğitim müdürlüğünden ayrılışıyla beraber istenir
Özel öğretim kurumlarında görevlendirilen personelin sicil raporları il milli eğitim müdürlüğünce değerlendirilir Sicili yetersiz olanların durumları Bakanlığa bildirilir
Kısa Süreli Görevlendirme
Madde 58 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Valilikçe uygun görülen mazeretleri dolayısıyla bir yıldan daha az bir süre için görevinden ayrılmak zorunda kalan öğretmen, uzman ve usta öğreticilerin yerine bu süre için sözleşme ile ücretli öğretmen, uzman ve usta öğretici görevlendirilebilir
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Eğitim ve Öğretim
Sınıf Geçme, Sınavlar ve Müfredat Programları
Madde 59 - özel öğretim kurumlarında ders-sınıf geçme ve sınavlar ile eğitim ve öğretim işleri resmi benzeri okullarda uygulanan ilgili yönetmeliklere ve öğretim programlarına, özel kurslarda ise Tip Yönetmeliğine göre yapılır
Özel okullarda, dengi ve benzeri resmi kurumlarda okutulmayan seçmeli dersler ile değişik programlar için kurumlar ayrı bir öğretim programı yaparlar
Resmi benzeri olmayan okullar kendi bünyelerine uygun yönetmelik ve müfredat programları hazırlarlar
Bakanlıkça hazırlanmış Tip Yönetmeliği ve öğretim programı bulunmayan Özel öğretim kurumları kendi bünyelerine uygun yönetmelik ve öğretim programlarını hazırlarlar
Özel okullar kendi bünyelerine uygun kurum yönetmeliklerini hazırlarlar
Bu Yönetmelik ve programlar Bakanlığın izninden sonra uygulanır
Yabancıların Açtığı Okulların Müfredat Programları ve Kitaplar
Madde 60 - Yabancılar tarafından açılmış bulunan okullarda, seviyesine göre resmi okullarda okutulan dersler ve müfredat programları ile haftalık ders dağıtım çizelgelerinin uygulanması esastır Ancak, bu okullarda Bakanlıkça onaylanmak kaydıyla geliştirilmiş programlar ve bu programlara paralel olarak seçilmiş kitaplar okutulabilir
Kurumların, okullar için Bakanlıkça listeleri yayımlanan ders ve yardımcı ders kitapları ile ders araçları dışında kalan kitap ve araçları kullanabilmeleri Bakanlığın iznine bağlıdır
Öğretim Dili
Madde 61 - Özel öğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe'dir Türkçe'den başka bir dille öğretim yapılmasına izin verilmiş bulunan mevcut okullar kendi statüleri içinde öğretime devam ederler Ancak, yabancı çocukların devam edeceği milletler arası okullar bu hükmün dışındadır
Eğitici Faaliyetler
Madde 62 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Özel okullardaki eğitici faaliyetler ile özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinin etüt saatleri dışındaki faaliyetleri, eğitici faaliyetlerle ilgili yönetmelik hükümlerine göre yürütülür
İntibak Programları
Madde 63 - Yurt dışından gelen çocukların Türk Milli Eğitim sistemine intibak edebilmeleri ve Türkçelerini geliştirebilmeleri için özel okulların bünyelerinde Türkçe hazırlık sınıfı açılabilir Bu sınıflarda uygulanacak program, kullanılacak kitap ve haftalık ders dağıtım çizelgeleri okullarca hazırlanır, Bakanlığın onayından sonra uygulamaya konulur
Lozan Andlaşmasına Göre Açılan Okulların İşleyişi
Madde 64 - Lozan Andlaşmasına göre mevcudiyeti tanınan okullarda seviyesine göre resmi okullarda okutulan dersler ve öğretim programı ile haftalık ders dağıtım çizelgelerinin uygulanması esastır
Bu okullarda ilgili ülkelerdeki mütekabil mevzuat ve uygulamalar da dikkate alınarak derslerden hangilerinin öğretiminin Türkçe'den başka bir dille yapılabileceği Bakanlıkça kararlaştırılır Bu derslerin çeşitlerinde ve programlarında yine aynı yoldan değişiklik yapılabilir
Türkçe'den başka bir dilin öğretimi için izin verilen derslere ayrılacak haftalık ders saatine mukabil Türkçe okutulacak derslerin saati ve sayısı Bakanlıkça tespit edilir
Bu okullarda sadece kendi azınlıklarına mensup T C uyruklu öğrenciler okuyabilir
Kayıt-Kabul
Madde 65 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 s R G )
Okul öncesi eğitim ve ilköğretim okullarında öğrenci kayıt ve nakillerinin resmi okullardaki şartlara göre yapılması esastır Ancak, anaokulu ve ilköğretim okulunun aynı kurucuya ait olması halinde, istekli anaokulu öğrencileri, doğrudan ana sınıfına veya ilköğretim okulu birinci sınıfına, ana sınıfı öğrencileri de doğrudan ilköğretim okuluna kaydedilirler
Okul öncesi eğitim ve ilköğretim okulu birinci sınıfa alınacak öğrenciler, aday kayıt sistemine göre alınır Aday kaydı ile başvuranların sayısı o sınıfa ait kontenjanı açarsa, noter huzurunda çekilen kur'a ile öğrencinin kesin kaydı yapılır Okul öncesi eğitim okulları ile ilköğretim okulu birinci sınıflarına öğrenci alımında hiçbir surette sınav yapılmaz
Özel Türk ilköğretim okullarının bünyesinde en az bir ana sınıfı şubesi açılması zorunludur Bu şubenin veya açılabilecek diğer şubelerin her birinin öğrenci sayısı ilköğretim okulu birinci sınıfındaki bir şubenin öğrenci sayısından çok olamaz
Özel orta öğretim okullarından hazırlık sınıfı bulunanların hazırlık sınıfına, bulunmayanların birinci sınıflarına öğrenci kaydı, okulların Bakanlıkça onaylanan kurum yönetmeliklerinde tespit ettikleri usul ve esaslar doğrultusunda yapılır
Özel orta öğretim okullarının hazırlık sınıflarına kayıt yaptıran öğrencilerin yabancı dil bilgilerinin, orta öğretim okulunun birinci sınıfındaki dersleri izleyebilecek seviyede olup olmadığı, velinin yazılı beyanı alınarak okulların açıldığı ilk iki hafta içinde okulca seviye tespit sınavı yapılmak suretiyle belirlenir Bu sınavda en az 2 00 alan öğrenciler başarılı sayılarak orta öğretim okulunun birinci sınıfına devam ettirilirler
Milletler arası öğretim kurumlarına devam edecek öğrencilerle ilgili şartlar Bakanlıkça tespit edilir
Öğrenci etüt eğitim merkezinin hitap ettiği öğrenci seviyesine göre varsa benzeri resmi kurumlardaki kayıt-kabul şartları, yoksa kendi özel yönetmelik hükümleri uygulanır
Özel kurs ve dershanelerin öğrenci kayıtları kendi özel yönetmelikleri hükümlerine göre yapılır
|