Yalnız Mesajı Göster

Milli Eğitim Bakanlığına Bağli Özel Öğretim Kurumlari Yönetmeliği

Eski 10-09-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Milli Eğitim Bakanlığına Bağli Özel Öğretim Kurumlari Yönetmeliği

Kurs ve Dershaneyi Devam Edecekler

Madde 66 - (Değişik fıkra: 09/09/1999-23811 sRG) Kurs ve dershanelere, ilköğretim ve orta öğretim okullarında okuyan, ayrılan veya mezun olan öğrenciler devam edebilirler İlköğretim çağında olup, ilköğretim okuluna devam etmeyen öğrenciler özel kurslara ve dershanelere alınmazlar"

(Değişik fıkra: 09/09/1999-23811 sRG) İlköğrenimini zamanında yapamayan ilköğretim çağı dışında kalan yetişkinler, ilköğretim okulu bitirme sınavına giriyorlarsa veya bu konudaki yaygın eğitim kurumlarına devam ediyorlarsa bu durumu belgelendirdikleri takdirde dershanelere kabul edilirler

Dershane ve kurslarda öğrenciler yaş, tahsil seviyelerine ve derecelerine göre gruplandırılır

Merkezi Sınav Sistemi

Madde 67 - Hazırlık sınıfı öğrencilerini sınavla seçecek okul sayısı bulundukları yerde birden fazla olduğu takdirde giriş sınavları ortak yapılır Ortak yapılacak sınav için o döneme mahsus olmak üzere "Sınav Yürütme Kurulu" oluşturulur Kurul; kurum temsilcileri arasından seçilecek üç ila yedi üye ile velileri temsilen en az bir kişiden meydana getir ve milli eğitim müdürlüğünün koordinatörlüğünde çalışır Kurulun çalışma usul ve esasları Bakanlığın onayından sonra yürürlüğe girer

Ortak yapılacak sınava o ilin dışındaki sınavla öğrenci atacak diğer okullar da katılabilir

Sınav Yürütme Kurulu:

a) Sınavla ilgili esasları tespit etmek,

b) Sınavın güvenli bir ortam içerisinde yapılmasını sağlamak,

c) Kayıt kabulle ilgili esasları ve kullanılacak matbuu evrakı tespit ederek uygulatmak, ile görevlidir

Kanun, yönetmelik, Bakanlık emirleri ile sınav yürütme kurulunun tespit edeceği ve Bakanlıkça onaylanan yönerge ve kılavuzda belirtilen kurallara aykırı hareket eden okullar hakkında işlem yapılır Aynen, bu okullar bir sonraki yıl ortak sınav sistemine dahil edilmez

Ortak sınava katıldığı halde kayıt dönemi sonunda tespit edilen orandan fazla kontenjan açığı kalan okullar sınav sistemine katılamazlar

Sınav sisteminden çıkarılan okullar bir yıl sistem dışı kaldıktan sonra sınav sistemine girmek için müracaat edebilirler

Öğrenci Nakilleri

Madde 68 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Yurt dışından ve resmi okullardan özel okullara yapılacak nakillerde başvuru, öğrencinin okumak istediği özel okul müdürlüğüne yapılır

Özel orta öğretim okulları arasındaki nakillerde başvuru, veli tarafından öğrencinin okuduğu okula yapılır Okul müdürlüğü öğrencinin mazeretini gösteren belge ile birlikte, davranış notunu ve yıl sonu başarı ortalamasını nakletmek istediği okul müdürlüğüne gönderir Alınacak olumlu yazı üzerine tasdikname düzenlenerek nakil işlemi yapılır Özel ilköğretim okulları arasındaki nakiller resmi okulların mevzuatına göre yapılır

Öğrenci nakilleri, aday kayıt sistemine göre yapılır Başvuranların sayısını, o sınıfa ait kontenjanı aşarsa aşağıda belirtilen esaslardan birinin yer aldığı Bakanlıkça onaylanmış kurum yönetmeliğine göre yapılır

a) Noter huzurunda çekilen kura sonucuna göre öğrencinin kesin kaydı yapılır

b) Öğrencilerin bitirdiği sınıfın öğretim programındaki derslerden, kurum yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, yapılacak sınav sonucundaki sıralama ile öğrencinin kesin kaydı yapılır

c) Başvuru tarihi sırasına göre öğrencinin kesin kaydı yapılır

Resmi okullardan özet okullara nakiller, özel okulların mevzuatına göre yapılır

Hazırlık Sınıflarında Nakil

Madde 69 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel orta öğretim okullarının hazırlık sınıftan arasındaki nakiller resmi okulların mevzuatına göre yapılır

Naklen gidilecek özel okulun hazırlık sınıfının öğretim süresinin iki yıl olması halinde, okulda okutulan yabancı dilden yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre öğrenci, seviyesine uygun hazırlık sınıfına kabul edilir

Resmi Okullara Nakil

Madde 70 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel okullardan sınavla öğrenci alan okullar dışındaki resmi okullara yapılacak nakillerde gidilen okulun tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır

Özel okulda okurken resmi bir okula naklen giden öğrenci, aynı kanaat dönemi içerisinde eski okulunda takip edilen öğretim programına uygun herhangi bir özel okula geçebilir

Nakil Zamanı ve Kontenjan

Madde 71 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel okullar arasında öğrenci nakli her yıl ders kesiminde başlar, yeni öğretim yılının başlamasına 15 gün kalıncaya kadar devam Ancak, genel nakillerin bitiminden sonra zorunlu nedenlerden dolayı,

a) Öğrencinin resmi sağlık kurullarından alacağı rapora,

b) Öğrenci velisinin görevi, işi veya ikametgahı dolayısıyla yerini değiştirmesi halinde resmi makamlardan alacağı belgelere dayanılarak genel sınav tarihleri dışında kontenjan dahilinde ve kurum yönetmeliğinin kayıt kabul şartlarına uyması koşuluyla öğrenci nakli yapılabilir

Nakil işlemleri, her yıl açıklanan çalışma takviminde belirtilen süre içerisinde okul müdürünün başkanlığında, diğer yönetici ve öğretmenlerden kurulacak en az üç kişilik bir komisyon tarafından yapılır

Özel okullar arasında öğrenci nakli yapılabilmesi için naklen gidilmek istenen okulun kontenjanının ve kurum yönetmeliğinin kayıt kabul şartlarının uygun olması gereklidir

Yurt dışındaki resmi görevlerinden dolayı tedhiş ve suikaste uğrayanların çocukları kontenjana bakılmaksızın doğrudan istedikleri okula kaydedilirler

Yurt içindeki özel okullarda okuyan öğrencilerden, velisinin resmi görevinden dolayı şehit olması halinde, bu öğrencilerin nakilleri, statülerine uygun istedikleri okula yapılır

Nakil Esasları

Madde 72 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel okullar arasındaki genel öğrenci nakillerinde velinin yazılı başvurusu yeterli mazeret sayılır

Özel fen liseleri arasında, sınıf ve genel kontenjanı aşmama şartına ve okul yönetmeliğinin kayıt kabul şartlarına uymak kaydıyla öğrenci nakli yapılır

Naklen gelen öğrencilerden, ayrıldığı okulda okuduğu esas yabancı dilden farklı bir yabancı dile geçmek ve öğrenimlerine bu yeni yabancı dille devam etmek isteyenler velilerinin yazılı başvurusu üzerine, öğrenim görmek istedikleri yabancı dilden seviye sınavına alınırlar Seviye sınavları yazılı sınav esaslarına göre yapılır Sınavı başaran öğrenciler öğrenimlerine bu yabancı dille devam ederler

Bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan özel okulların, resmi veya özel diğer okullardan, yabancı dil ve öğretimi yabancı dille yapılan derslerden seviye tespit sınavı yapılarak belirlenecek denk sınıflarına naklen öğrenci alınabilir Kontenjanın ve seviyenin uygun olmaması halinde öğrenci velisinin izni ile bir ait sınıfa da kayıt yapılabilir

BEŞİNCİ BÖLÜM : En Az Ödenmiş Sermaye ve Diğer Mali Teminat

Mali Teminat

Madde 73 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Kurum açacak gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler açacakları her kurum için; EK:VI tabloda belirtilen miktardaki teminatı vermek zorundadırlar

Öğrenci kontenjanı 300'ün altında olan kurumlar için 301 öğrenci var kabul edilerek teminat miktarı EK:VI tabloda belirtildiği gibi hesaplanır Bu kabul 301 öğrenci kontenjanı verildiği anlamına gelmez

Özel öğretim kurumlarından, türlerine göre EK:VI tabloda belirtilen miktar kadar Türk Lirası karşılığı teminat istenir

Kurumun ödeyeceği mali teminat miktarı, özet öğretim kurumunun her bir türü için belirtilen mali teminat kat sayısının, öğrenci sayısı ve memur maaş kat sayısı ile çarpımı neticesinde bulunur

Bakanlık, mali teminat miktarını beş misline kadar yükseltmeye yetkilidir

Maliye Bakanlığınca belirtilecek bankaların verecekleri süresiz teminat mektupları ile birinci sıradan taşınmaz mal ipoteği teminat olarak kabul edilir

Sermaye Şartı

Madde 74 - Açılacak kurumların en az ödenmiş sermayeleri, açılış sırasında kurucuların gösterecekleri 73 maddedeki teminat miktarlarının % 50'sinden az olamaz Kurucu bu şartı açacağı her kurum için ayrı ayrı yerine getirmek zorundadır En az ödenmiş sermaye miktarlarım, teminat miktarlarına kadar yükseltmeye Bakanlık yetkilidir

(Değişik fıkra: 24/02/1997 - 2472 sTD) Kalkınmada öncelikli yörelerde açılacak kurumlar ile kamu yararına çalışan tüzel kişiler tarafından açılacak kurumlar için kuruculardan, 73-maddede belirtilen teminat miktarlarının % 50'si alınabilir Bu konularda karar vermeye Bakanlık yetkilidir

En Az Ödenmiş Sermaye Tespiti

Madde 75 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel hukuk tüzel kişileri tarafından sermaye olarak konulan taşınır ve taşınmaz malların değerlerinin hesaplanmasında, bilançolarında eğitime ayrılan bölümde ödenmiş sermayelerini gösteren miktar esas alınır

Gerçek kişiler tarafından sermaye olarak konulan taşınır ve taşınmaz malların değerlerinin hesaplanmasında, ticaret mahkemesince tespit olunacak bedel esas alınır

Tüzel kişilerin istemeleri halinde sermaye olarak konulan taşınır ve taşınmaz malların değerini ticaret mahkemelerine tespit ettirebilirler

Kurum Sermayesinin İncelenmesi ve Takibi

Madde 76 - Kurumun sermayesinin, kurumun amacına uygun olarak işletmeye yeterli olup olmadığı, bu Yönetmeliğin aradığı asgari seviyenin altına düşüp düşmediği hususu Bakanlık tarafından, kurumun Bakanlıkça hazırlanan forma göre yılda bir vereceği mali raporla takip edilir

Bakanlık bu raporları yeterli bulmazsa kurumun kayıtlarını yerinde inceletebilir

Teminatın Yenilenmesi veya Kaldırılması

Madde 77 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Valilikçe mali teminatların kaldırılmasıyla ilgili olarak en az üç kişilik bir komisyon kurulur Komisyon, öğretime başlama izni üzerinden bir takvim yılı geçmiş olan özel öğretim kurumlarının mali teminatlarını kaldırmak üzere, iki ayda bir toplanıp aşağıdaki esaslara göre değerlendirme yapar

a) Kurumun açılışı sırasında gösterilen en az ödenmiş sermayenin korunup korunmadığı,

b) Ticari itibarı,

c) Gelir, gider borç ve alacakları ile mali durumu,

d) Halen kayıtlı olan ve devam eden öğrenci sayısı ile bunlardan ücretsiz öğrenim görenlerin miktarı,

e) Kurumun eğitimle ilgili yeni yatırımları, ilave edilen bina, her türlü tesis, sınıf, laboratuvar, kütüphane ve benzeri ile mevcutlarına eklenen eğitim-öğretimle ilgili araç gereci konularında yapılan inceleme sonucu, rapor düzenlenerek Bakanlığa gönderilir

Bakanlık mali teminatı kaldırabilir veya yeniden isteyebilir

Mali teminatı kaldırılan veya iade edilmiş olan kurumlardan gerekli görülmesi halinde Bakanlıkça yeniden mali teminat istenebilir
ALTINCI BÖLÜM : Sosyal Tesis ve Teçhizat

İdari Bölümler

Madde 78 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel öğretim kurumu binalarının yönetim bölümlerinde kurumun özelliğine ve görevli yönetici personele göre aşağıdaki kısımlar bulunur:

a) Atatürk köşesi,

b) Kurucu veya kurucu temsilcisi odası,

c) Genel müdür odası,

d) Genel müdür yardımcısı odası, e) Müdür odası,

f) Müdür yardımcıları odası,

g) Öğretmenler odası,

h) Rehberlik servisi odası, İl Sosyal hizmet uzmanı, psikolog odası, i) Büro hizmetleri odası,

j) Arşiv, dosya odası ve depo,

k) Ambar,

l) Misafir odası,

m) Yardımcı hizmetliler odası,

n) Teksir-fotokopi ve diğer eğitim araçları odası,

Diğer Bölümler

Madde 79 - (Değişik madde: 09/09/1999-23811 sRG)

Özel öğretim kurumlarında yönetim bölümleri dışında kurumun özelliğine göre aşağıdaki bölümler bulunur

a) Okul Öncesi eğitim kurumlarında;

1) Oyun odası,

2) Uyku odası (ana okullarında isteğe bağlı),

3) Yemek odası,

4) Doktor bölümü sağlık odası,

5) Mutfak,

6) Sosyal hizmet uzmanı, Psikolog odası,

7) Oyun bahçesi,

8) Hizmetli odası,

9) Büro hizmetleri, arşiv ve dosya odası,

10) Depo ve ambar,

11) Çocuk bakıcı odası,

12) Yeteri kadar lavabo ile tuvalet ve pisuvar

b) İlköğretim ve orta öğretim okullarında;

1) Zorunlu ve seçmeli derslere yetecek sayıda derslik,

2) Öğretmenler odası,

3) Ana sınıfı dersliği,

4) Rehberlik servisi odası,

5) Beden Eğitimi salonu,

6) Laboratuvar,

7) Kütüphane,

8) Doktor bölümü sağlık odası,

9) Müzik dersliği,

10) Resim dersliği,

11) İşlik,

12) Oyun bahçesi,

13) Kantin,

14) Kapalı spor salonu,

15) Yemekhane,

16) Yatakhane,

17) Büro hizmetleri, arşiv ve dosya odası,

18) Yardımcı hizmetliler odası,

19) Çok amaçlı salon,

20) Mutfak,

21) Depo ve ambar,

22) Yeteri kadar lavabo ile tuvalet ve pisuvar,

23) Misafir odası

Mesleki ve teknik lise binalarında; ilköğretim ve orta öğretim kurumlarının ilgili kısımlarına ek olarak, okulların özelliklerine göre uygulama derslikleri de bulunur

Fen lisesi binalarında; ilköğretim ve orta öğretim kurumlarının ilgili kısımlarına ek olarak, özel araştırma odaları da bulunur

c) Özel dershanelerde;

1) Derslik (en az 3),

2) Laboratuvar (isteğe bağlı),

3) Kitaplık,

4) Öğretmenler odası,

5) Rehberlik, ölçme değerlendirme odası,

6) Büro hizmetleri, arşiv ve dosya odası,

7) Yeteri kadar lavabo ile tuvalet ve pisuvar,

8) Yardımcı hizmetler odası,

9) Kantin

d) Özel kurslarda;

1) Derslik,

2) Öğretmenler odası,

3) Laboratuvar (kursun özelliğine göre)

4) Uygulama dersliği,

5) Büro hizmetleri arşiv ve dosya odası,

6) Kitaplık,

7) Kantin,

8) Yeteri kadar lavabo ile tuvalet ve pisuvar

e) Özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinde;

1) Derslik (en az 2),

2) Öğretmenler odası,

3) Büro hizmetleri, arşiv ve dosya odası,

4) Kantin,

5) Kütüphane,

6) Yeteri kadar lavabo ile tuvalet ve pisuvar,

7) Uygulanacak etkinliğe göre; çok amaçlı salon, beden eğitimi salonu, kapalı spor salonu, resim atölyesi, müzik salonu veya uygulama dersliği,

Yukarıda belirtilen kısımlara ait araç-gereçler, Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi'nde düzenlenir

Alıntı Yaparak Cevapla