Prof. Dr. Sinsi
|
Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği
Resmi Gazete Tarihi: 03/02/1987
Resmi Gazete Sayısı: 19361
Milli Eğitim Bakanlığından:
BİRİNCİ KISIM : Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, motorlu taşıt sürücüsü yetiştirmek, yetişmiş olanlara imtihan sonucu sertifika vermek, trafikle ilgili öğretim ve eğitim yaptırmak üzere açılan motorlu taşıt sürücüleri kurslarının açılış ve işleyişi ile bu kurslarda görev alacak personele ait esasları düzenlemektir
Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik motorlu taşıt sürücüleri kurslarının açılış ve işleyişi ile bu kurslarda görev alacak personelin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsar
Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
Madde 4 - (Değişik madde: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön )
Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık Milli Eğitim Bakanlığını,
Kamu Kurum ve Kuruluşları, Genel ve Katma bütçe kurumları, il özel idarelerini, belediyeleri ve bunların kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşları,
Valilik, Motorlu taşıt sürücüleri kursu açılan ilin valiliğini,
Kurs, Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile hakiki ve hükmi şahıslar tarafından açılan motorlu taşıt sürücüleri kurslarını,
Kurucu, özel kurumun sahibi olan ve adına kurs açma belgesi düzenlenen hakiki ve hükmi şahsı,
Özel Kurs Temsilcisi, özel hukuk tüzel kişiliği adına seçilen kişiyi,
Müdür, kurs müdürünü,
Müdür Yardımcısı, kursun müdür yardımcısını,
Öğretici, kursta görevli öğretmeni, uzmanı, usta öğreticiyi ve ücretle ders görevi yapan kişiyi,
Uzman ve Usta Öğretici, kursta görevlendirilen uzman ve usta öğreticileri,
Diğer Personel, kursta görevli diğer memur ve hizmetlileri,
Trafik, Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir
Karayolu, Trafik için kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlardır
Araç, karayollarında kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adını,
Taşıt, Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır Bunlardan makine gücü ile yürütülenlere "motorlu taşıt", insan ve hayvan gücü ile yürütülenlere "motorsuz taşıt" denir
Motorlu taşıt, makine gücü ile yürütülen aracı,
Motorsuz taşıt, insan ve hayvan gücü ile yürütülen aracı,
Sürücü: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişidir
Trafik işaretleri, trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretleri, yer işaretlemeleri ile trafik zabıtası veya diğer yetkililerin trafiği yönetmek için yaptıkları hareketleri,
İşaret levhası, sabit veya taşınabilir ve mesnet üzerine yerleştirilmiş ve üzerindeki sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatını,
Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsünden başka en çok yedi oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır
Minibüs, Yapısı itibariyle sürücüsünden başka sekiz ila on dört oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır
Otobüs, Yapısı itibariyle sürücüsünden başka en az onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıtı,
Kamyonet, İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3 500 kg ı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır
Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3 500 kg'dan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır
Çekici, Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu taşıttır
Arazi taşıtı, Karayolunda yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taşıtlardır
Motosiklet, İki veya üç tekerlekli, sepetli veya sepetsiz motorlu araçlardır Bunlardan karoserlisi yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir
Motorlu bisiklet, Silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 km den az olan bisikletti
Lastik tekerlekli traktör, Belirli şartlarda römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım araçlarını
İş makinesi, (Değişik tanım: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön ) Yol inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardı
Özel amaçlı taşıt, Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran, cenaze, radyo, sinema, televizyon, kütüphane, araştırma araçları ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek veya taşımak, kaldırmak gibi özel
Römork, Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttı
Direksiyon Eğitimi Alanı Sorumlusu, (Değişik tanım: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön ) Direksiyon eğitimi alanında görevli en az lise veya dengi okul mezunu olan kurs personelini,
İfade eder
İKİNCİ KISIM : Kursların Sınıflandırılması, Süreleri, Açılması ve Kapatılması
BİRİNCİ BÖLÜM : Kursların Sınıflandırılması ve Süreleri
Kursların Sınıflandırılması
Madde 5 - Kurslar karayollarında seyreden araçların cins ve gruplarına göre aşağıda belirtilen sınıflara ayrılır
"A1" Sınıfı Sürücü kursu, Motorlu bisiklet kullanacak için,
"A2" Sınıfı Sürücü kursu, Motosiklet kullanacaklar için,
"B" Sınıfı Sürücü kursu, Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklar için,
"C" Sınıfı Sürücü kursu, Kamyon kullanacaklar için,
"D"Sınıfı Sürücü kursu, Çekici kullanacaklar için,
"E" Sınıfı Sürücü kursu, Otobüs kullanacaklar için,
"F" Sınıfı Sürücü kursu, Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için,
"G" Sınıfı Sürücü kursu, İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklar için,
"H" Sınıfı Sürücü kursu, hasta veya sakatların kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacaklar için,
Açılır
Kursların Süreleri
Madde 6 - (Değişik madde: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön )
Kursların süresi;
a) A1 ve A2 sınıfı kursları: Trafik ve çevre ilgisi dersi 20, ilk yardım dersi 12, motor ve araç tekniği bilgisi dersi 5, direksiyon eğitimi dersi 10 saat,
b) B sınıfı kurs: Trafik ve çevre bilgisi dersi 35, ilkyardım dersi 12, motor ve araç tekniği bilgisi dersi 16, direksiyon eğitimi dersi 20 saat,
c) C, D ve E sınıfı kurslar: Trafik ve çevre bilgisi dersi 35, ilkyardım dersi 12, motor ve araç tekniği bilgisi dersi 20, direksiyon eğitimi dersi 45 saat,
d) F sınıfı kurs, Trafik ve çevre bilgisi dersi 20, ilkyardım dersi 12, motor ve araç tekniği bilgisi dersi 10, direksiyon eğitimi dersi 10 saat,
e) G sınıfı kurs, Trafik ve çevre bilgisi dersi 20, ilkyardım dersi 12,
f) H sınıfı kurs, Trafik ve çevre bilgisi dersi 35, ilkyardım dersi 12, direksiyon eğitimi dersi 20 saat,
olarak tespit edilir
Yukarıda belirtilen direksiyon eğitimi derslerinin yarısı direksiyon eğitim alanında, yarısı da akan trafik içinde yapılır
Direksiyon eğitimi sonunda kendini yeterli görmeyen kursiyerlerin talep etmesi ve ilan edilen kurs ücreti üzerinden ödeme yapması halinde, belirtilen direksiyon eğitimi ders saat sayısının en çok % 30'u kadar akan trafik içinde fazla direksiyon eğitimi verilir
g) Direksiyon eğitimi derslerinin tamamı;
A1 Sınıfı kursta, Motorlu bisiklet,
A2 Sınıfı kursta, Motosiklet,
B Sınıfı kursta, Otomobil, minibüs veya kamyonet,
C Sınıfı kursta, Kamyon,
D Sınıfı kursta, Çekici,
G Sınıfı kursta, İş makinesi türünden motorlu araçları,
H Sınıfı kursta, hasta veya sakatların kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil,
ile yapılacaktır
h) (Değişik bend: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön ) İş makinesi kullanma sertifikası (operatörlük belgesi) için düzenlenen kursların süreleri, bu kursların açılış ve işleyişleri, 2918 sayılı Kanunun değişik 42 maddesi ile görev verilen Bakanlık ve kuruluşların görüşleri alınarak Bakanlıkça tesit edilir
|