Prof. Dr. Sinsi
|
Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği
İKİNCİ BÖLÜM : Tayin, Nakil, Stajyerlik, Tezkiye Hizmetiçi Eğitim
Tayin, Nakil, Stajyerlik, Tezkiye
Madde 38 - Kurs personelinin tayin, nakil, stajyerlik ve tezkiye işlemleri, bünyesinde faaliyet gösterdikleri kurumların bu konudaki mevzuat hükümlerine göre yapılır
Özel Kurslarda Sözleşme
Madde 39 - Özel kurslarda sözleşmeler, Bakanlıkça hazırlanan iş sözleşmesi formu esas alınmak üzere yapılır (Ek - 5)
Sözleşmelerde görevin çeşidi, süresi, ders saati sayısı, aylık ücreti, diğer ödenekler, ders saati başına verilecek ücret tutarı, terfi süreleri ile zam oranları, sözleşmenin kaldırılması ve uzatılması şartları belirtilir
Sözleşmeler aylık ücret esasına göre yapıldığı takdirde, bu ücret karşılığı okutulacak haftalık ders saati sayısı, dengi resmi kurum öğretmenlerinin maaşları karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları ders saati sayısını geçemez Kursun yönetici ve öğreticilerinin okuttukları ders saatlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde, bununla ilgili ders ve ücret çizelgelerinde yapılan değişikliklere dair yeni sözleşmeler Bakanlığa gönderilir
Sözleşmede özel Şartlar ve Hükümler:
Madde 40 - Mevzuata aykırı olmamak kaydıyla sözleşme formuna, isteğe bağlı özel şartlar ve hükümler konulabilir
Valilikçe Düzenlenecek Hizmetiçi Eğitimi
Madde 41 - (Değişik madde: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön )
Kurslarda görevli öğreticiler için milli eğitim müdürlüklerince her yıl en az bir defa olmak üzere hizmet içi eğitimi semineri düzenlenir
Trafik ve çevre bilgisi ile direksiyon eğitimi öğreticisi olmak isteyenler için il milli eğitim müdürlüklerince kurs düzenlenir Bu kurslarda ihtiyaç duyulması halinde yüksek öğrenimli trafik zabıtası görevlilerinden de faydalanılabilir Bu kurslarda uygulanacak esaslar Bakanlıkça tespit edilir
Bakanlıkça Düzenlenecek Hizmetiçi Eğitimi
Madde 42 - Halk eğitim hizmetini yürüten milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, kurs müdür ve müdür yardımcıları, kursta görevli kadrolu öğreticiler için her yıl Bakanlıkça hizmetiçi eğitimi semineri düzenlenebilir Düzenlenecek seminere özel kurslardan da yeteri kadar eleman çağrılır Bu elemanların iaşe ve ibateleri kurumlarınca karşılanır
ALTINCI KISIM : Sertifika Sınavlarının Esas ve Usulleri
BİRİNCİ BÖLÜM : Sınavlara Ait Hükümler
Sınavlar
Madde 43 - Kurs sonunda kursiyerlerin başarısını tespit etmek üzere sınav yapılır Sınavlarda başarı gösterenlere motorlu taşıt sürücüsü sertifikası verilir (EK - 6)
Sınavlar Aşağıda Belirtildiği Şekilde Yapılır
a) Büyükşehir statüsünde olmayan illerde; il milli eğitim müdürünün başkanlığında, iki milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü (Biri özel öğretim kurumlarına bakmakla görevli),
b) Sınav yürütme kurulu,
1) Büyükşehir statüsünde olmayan illerde; il milli eğitim müdürünün başkanlığında, iki milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü (Biri özel öğretim kurumlarına bakmakla görevli),
2) İlçelerde; ilçe milli eğitim müdürünün başkanlığında, iki şube müdürü (Biri özel öğretim kurumlarına bakmakla görevli),
olmak üzere üç kişiden meydana gelir
İlçe milli eğitim müdürlüğünce, orta öğretim kurumlarında görevli okul müdürlerinden seçilerek tamamlanır
(Değişik fıkra: 30/10/1997 - 23155 s R G /Yön ) Gerekli görülmesi durumunda, vali onayı ile yüksek okul mezunu ve asgari B sınıfı sürücü belgesi bulunan bir kumu görevlisi de kurul üyesi olarak görevlendirilebilir
c) (Değişik bend: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön ) Sınav yürütme kurulu tarafından, sınavla ilgili işleri yürütecek birim kurulur
d) Sınav yürütme kurulu tarafından; Trafik ve Çevre, İlk Yardım, Motor ve Araç Tekniği ile Direksiyon Eğitimi Derslerinin sınavı için "Sınav uygulama ve değerlendirme kurulları" kurulur
e) Trafik ve Çevre, İlk Yardım, Motor ve Araç Tekniği Derslerinin sınavları Bakanlıkça hazırlanan soru veya soru kitapçıklarıyla test usulü ile yapılır
(Değişik fıkra: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön ) Direksiyon eğitiminin sınavı, Direksiyon Sınavını Değerlendirme formuna (Ek - 7) EK - 7/a) göre yapılır
f) Sürücü kurslarında görevli idareci ve öğretmenler sınav kurullarında görevlendirilemez,
g) (Değişik bend: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön ) Kursların çalışmaları ile sınavlardaki iş ve işlemler Bakanlıkça tespit edilir
Madde 44 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 45 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 46 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Kursiyerlerin Nakli
Madde 47 - Kursiyerlerin bir kurstan diğer bir kursa nakli yapılamaz
Madde 48 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 49 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 50 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 51 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 52 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 53 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 54 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
Madde 55 - (Mülga madde: 09/11/1990 - 20690 s R G /Yön )
İKİNCİ BÖLÜM : Sertifikaların Düzenlenmesi ve Verilmesi Esasları
Sertifikaların Düzenlenmesi Esasları
Madde 56 - Sertifika düzenlenirken,
a) (Değişik paragraf: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön ) Sertifikalardaki tüm bilgiler tam, okunaklı, silinti ve kazıntı yapılmadan siyah mürekkeple veya bilgisayarla yazılır, imzalanır ve soğuk damgaları yapılır
Düzenleme sırasında herhangi bir sebeple iptali gerekenler, seri numarası belirtilerek bir tutanakla tespit edilir
b) Sertifika, sicil defterine (EK - 12) kaydedilerek sicil numarası verilir Sertifikalara, sertifika almaya hak kazanılan son sınav tarihi yazılır
c) Sertifika alanlara ayrıca motorlu taşıt sürücüsü sertifikası sicil kartı (EK - 13) tanzim edilerek soyadı esasına göre tasnif edilir
Sertifikaların Verilmesi
Madde 57 - (Değişik madde: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön )
Yapılan sınavlar sonunda başarılı olanlara örneğine uygun (EK - 6) sertifika verilir
Başka Bir Sınıf Sertifikası Alma
Madde 58 - Sürücü belgesi sahibi olanlardan, diğer bir sınıfın motorlu taşıt sürücü sertifikasını almak isteyenlerin kurs süreleri:
Dış ülkelerden alınmış sürücü belgesi trafik tescil kuruluşlarında değiştirildikten sonra farklı sınıf sertifika almak için müracaat edilebilir
a) A1, A2 ve G sınıfı sürücü belgesi olanlardan başka bir sınıf sertifika almak isteyenler; almak istedikleri sertifika sınıfının direksiyon eğitimi ile motor ve araç tekniği dersinin tamamına ve 15 saat trafik ve çevre bilgisi dersine devam ederler
b) ( Değişik bend: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön ) B, C, D, E, F, G sınıfı sürücü belgesi olanlardan A1 - A2 sınıfı sürücü sertifikası almak isteyenler, sınıfın, motor ve araç tekniği bilgisi dersi ile direksiyon eğitimi dersinin tamamına devam ederler
(Ek paragraf: 11/04/1997 - 22961 s R G /Yön ) F sınıfı sürücü belgesi olanlardan B, C, D veya E sınıfı sürücü sertifikası almak isteyenler, sınıfın, motor ve araç tekniği bilgisi dersi ile direksiyon eğitimi dersinin tamamına devam ederler
c) B sınıfı sürücü belgesi olanlardan, C, D, E sınıfı sertifika; D sınıfı sürücü belgesi olanların ise, E sınıfı sertifika almak istemeleri halinde; 15 saat direksiyon eğitimi dersine devam ederler
d) C sürücü belgesi olanların, D veya E sınıfı sertifika; D sınıfı sürücü belgesi olanların ise, E sınıfı sertifika almak istemeleri halinde; 15 saat direksiyon eğitimi dersine devam etmeleri gerekir
e) A1, A2, B, C, D, E, F sınıfı sürücü belgesi sahibi olup da şartları uygun olanların G sınıfı sürücü belgesi almak istemeleri halinde, iş makinesi kullanma yetki belgesi (Operatörlük Belgesi) ile birlikte trafik tescil kuruluşlarına müracaatta bulunurlar
6085 sayılı Kanun hükümlerine göre şoför ehliyetnamesi sahibi olanlar için de bu hükümlere göre işlem yapılır
f) (Değişik bend: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön ) (a), (b),(c),(d)'de belirtilen süreler sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara, ilgili sertifika verilir Özel kurslardaki kursiyerler ilan edilmiş olan ücrete uygun şekilde gördükleri ders sayısı kadar ücreti kuruma öderler
Zayi Edilen ve Yıpranan Sertifikaların Değiştirilmesi
Madde 59 - Zayi edilen veya yıpranmış olan sertifikanın sahibine, dilekçeyle müracaatı üzerine sertifika aldığına dair bir belge verilir
YEDİNCİ KISIM : Bütçe, Bina, Arsa, Araç - Gereç ve Ayniyat İşleri
BİRİNCİ BÖLÜM : Bina ve Harcamalar
Özel Kurs Binasında Bulunacak Bölümler
Madde 60 - Özel kurs binalarında "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"nde belirtilen bölümler bulunur
Direksiyon Eğitim Alanı
Madde 61 - Direksiyon eğitimi alanının C, D, E sınıfı kursları için en az 100x100 metre, diğer sınıf kurslar için en az 50x100 metre ebadında olacaktır Sahanın karayolu yapısına uygun, ışıklandırılmış, işaretlenmiş, kavşak, dönel kavşak, sistemi ile karayolu yapısındaki diğer şekillere uygun ve her türlü iklim şartlarında eğitim yapılmasına elverişli ve yeterli olması gereklidir
A1, A2 sınıfı kurslarının direksiyon eğitimi için de slalom, dönüş ve hız çalışmaları yapabilecek şekilde düzenleme yapılır
(Değişik fıkra: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön ) Direksiyon eğitim alanı kurs binası ile bir arada olabileceği gibi ayrı yerde de olabilir Kurs binasından ayrı yerde bulunan direksiyon eğitim alanlarında, özellikleri Bakanlıkça tespit edilen sosyal hizmet ve dinlenme tesisleri kurulur
Harcamalar
Madde 62 - Kurslarda yapılacak harcamalar, kursu açan kurumun bütçesinden ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır
İKİNCİ BÖLÜM
Araç ve Gereç Temini ve Kullanımı
Madde 63 - Kamu ve kuruluşlarınca açılan kurslarda araç - gereç ve demirbaş eşyanın temini kullanılması ve devir teslimi ile ilgili iş ve işlemler ayniyat yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütür
Trafik ve Çevre Bilgisi Dersliği ve İlkyardım Dersliğinde Bulunması Gereken Eğitim Araç ve Gereçleri
Madde 64 - (Değişik madde: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön )
Trafik ve Çevre Bilgisi Dersliğinde, kursiyerlerin trafik mevzuatı ve kuralları ile çevre konusunda yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlayacak yeterli sayıda ve nitelikte eğitim araç ve gereçleri bulundurulur (EK: 10)
İlkyardım dersliğinde, kursiyerlerin ilkyardım konularında yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlayacak yeterli sayıda ve nitelikte eğitim araç ve gereçleri bulundurulur (EK - 11)
Motor ve Araç Tekniği Dersliğinde Bulunması Gereken Eğitim Araç ve Gereçleri
Madde 65 - Motor ve araç tekniğini dersliğinde motorlu bir aracın bütün donanımlarını kapsayacak ve kursiyerlerin motor tekniği konusunda yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlayacak makine teçhizatı bulundurulur (EK:15)
Direksiyon Eğitimi İçin Bulundurulması Gereken Taşıtlar
Madde 66 - (Değişik madde: 26/10/1992 - 21387 s R G /Yön )
Direksiyon eğitimi ve öğretimi için, kurs veya kurucu adına kayıtlı bulunan araçlar ve kurs kontenjanı da dikkate alınarak kursiyer sayısı, öğretime başlama izni için tanzim edilen nihai rapora göre tespit edilir
Direksiyon eğitimi için kullanılan araçlar çift frenli, çift debriyajlı, tek direksiyon sistemi ile her türlü donanımı sağlam ve trafiğe hazır bulundurulur (A1 - A2, F, G ve H sınıfı hariç)
mevzuat gov tr
|