Konu
:
Nitrozoaminler
Yalnız Mesajı Göster
Nitrozoaminler
10-09-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Nitrozoaminler
NİTROZOAMİNLER
ELDESİ
Alifatik ve aromatik 2° aminlerin HNO ile reaksiyonundan N-nitrozaminler oluşur
(-N=O grubuna nitrozo grubu denir
)
Örneğin:
C H ?N-H + NaNO + HCl → C H ? N - N = O + NaCl + H O
3° aromatik aminler kuvvetli aktifleştirici ? NR grubunu içerdikleri için HNO ile bir halka supstitusyonu verirler
Bir ? nitrozolandırma reaksiyonu? olan bu reaksiyonda başlıca bir tersiyer aromatik aminin p-nitrozo türevi oluşturur
Örneğin:
Nitrozolandırma reaksiyonu bir elektrofil aromatik substitusyon olup burada elektro grup reaksiyon ortamında oluşan nitrosonium iyonu + NO dur
Nitrosonium iyonu zayıf bir elektrofil olup ancak ?NR veya ?OH gibi kuvvetli aktifleştirici gruplar içeren aromatik halkaların nitrozolandırılması olasıdır
Bu bileşikler sarı renkte yağlar olup diğer aminlerden kolayca ayrılabilir
Besinlere Katılacak GKM Miktarlarının Belirlenmesi
Besinlere katılacak katkı maddesinin maksimum miktarlarının belirlenmesi için katkı maddesinin ADI (Acceptable Daily İntake); günlük alınabilecek miktarının bilinmesi gereklidir
Katkı maddesinin ADI değeri toksikolojik testlerle saptanır
Deney hayvanlarında öldürücü dozda (lethal doz = LD50 : deney hayvanlarının % 50?sinin ölümüne neden olan doz) katkı maddesi verilir
Daha sonra doz tedrici olarak azaltılarak doz-cevap ilişkisi araştırılır
Her dozda; katkı maddesinin emilimi ¤¤¤¤bolizması ve atımı incelenir
Deney hayvanlarının hücre doku ve organları incelenerek karsinojenik mutajenik teratojenik ve allerjik etkileri araştırılır
Bu çalışmalarda çeşitli disiplinler görev alır
Bunlar
Kimya: Katkı maddesinin analizi
Biyokimya: Katkı maddesinin ¤¤¤¤bolizması
Hematoloji: Kan bulguları
Bakteriyoloji: Mutajenik testler
Veteriner patoloji: Klinik ve histolojik incelemeler otopsi
Farmakoloji: Katkı maddesinin organ işlevleri üzerine etkileri
İmmünoloji: Allerjik etkiler
İstatistik: Verilerin analizi ile ilgili çalışmaları yapar
Çalışmalar sonunda katkı maddesinin hiçbir etkisinin bulunmadığı bir doz elde edilemezse katkı maddesinin besinlere katılmasına izin verilmez
Şayet deney hayvanına hiçbir zıt etki göstermeyen bir doz elde edilirse bu doz ?etkisiz doz? veya NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) olarak tanımlanır
NOAEL dozu ile deney hayvanlarının yaşam süresinin %85?ini kapsayacak sürede deneye devam edilir
Ancak bu doz deney hayvanının vücut ağırlığının kilogramı başına mg olarak saptanmış bir dozdur ve insandaki etkileri bilinmemektedir
Deney insanlar üzerinde de etik nedenlerle yapılamayacağından güvenlik faktörü kullanılır
Güvenlik faktörü genellikle 100?dür
Yani deney hayvanında hiçbir etki göstermeyen dozun 1/100?ü insan için kabul edilir
(ADI = NOAEL / 100)
Böylece günlük alınabilecek miktar (ADI) insanın vücut ağırlığının kilogramı başına mg olarak belirlenir
Günlük maksimum alım = ADI x Vücut ağırlığı şeklinde saptanır(56)
Besine katılacak katkı maddesinin maksimum miktarının saptanmasında 2
aşama besinin üretim teknolojisinin gerektirdiği miktarın (Good Manufacturer Practice = GMP = Uygun Üretim Teknolojisi) ADI çerçevesinde belirlenmesidir
Eğer GMP miktarı ile ADI değeri aşılıyorsa katkı maddesinin kullanılmasına izin verilmez
ADI değeri GMP ile aşılmıyor ise bilinmesi gereken 2 veri daha vardır
Bunlardan biri katkı maddesinin kaç çeşit besine katılacağı ikincisi ise bu besinlerin tüketim düzeyidir
Özetlersek besine katılacak katkı maddesinin maksimum miktarının belirlenmesi için:
a
ADI (mg / kg) değeri
b
Besinin üretim teknolojisinin gerektirdiği miktar (GMP)
c
Katkı maddesinin kaç besine katılacağı
d
Besinlerin ortalama günlük tüketim miktarlarının bilinmesi gerekir
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nün katkı maddeleri üzerine çalışan ortak uzmanlar komitesi (JECFA) dünyada her çeşit katkı maddesi ile ilgili yapılan toksikolojik çalışmaları değerlendirir ve uluslar arası Gıda Kodeksi Komisyonuna ( Codex Alimentarius Commission) öneriler sunar
JECFA GKM?nin spesifikasyonlarını belirler analiz yöntemlerini standardlaştırır
GKM ile ilgili A B C listelerini hazırlar
A listesi pozitif listedir GKM?nin ADI değerleri saptanmıştır
B listesinde değerlendirilmesi tamamlanmamış katkılar yer alır
C listesi ise negatif listedir
Bu listede yer alan GKM? lerinin besine katılmasına izin verilmez
FDA tarafından da GKM ile ilgili GRAS (Generally Recognized As Safe) listeleri hazırlanır
ADI değeri kapsamlı toksikolojk çalışmalar sonucu bulunmuş olmakla birlikte değişmez değildir
Yeni araştırma verilerine göre azaltılıp arttırılabilir
GKM ile ilgili çalışmalar süreklilik özelliği taşır
INS (International Numbering System) ve E Kodu
Her GKM?nin uluslar arası kabul görmüş bir numarası vardır
Örneğin 621: Monosodyum glutamat (MSG) 102 : Tartrazin
gibi
Avrupa Ekonomik Topluluğu?nda kullanımına izin verilen katkı maddelerine ?European? kelimesinin baş harfi olan E kodu verilmiştir
E621: MSG E102 : Tartrazin gibi
Aroma maddelerine E kodu ve numara verilmemiştir
Çünkü bu grup çok geniştir
Yaklaşık olarak 340 GKM varken aroma maddelerinin sayısı 1700 civarındadır (7)
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde çeşitli amaçlarla kullanılan 300 civarında gıda katkı maddesi yer almaktadır
Bunlar JECFA FDA ve AT?nin çalışma sonuçlarına göre düzenlenmiştir
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği? ne(2) göre besin etiketinde içindekiler kısmında besine katılmış olan katkı maddesinin fonksiyonu ile birlikte adı veya E kodunun yazılması zorunludur
Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonları
Koruyucular :Besinleri bakteri küf maya bozulmalarında korumak raf ömrünü uzatmak doğal renk ve aromayı korumak amacıyla kullanılan bu maddelerin en çok tartışılanları nitrit ve nitratlar (E250 E251)?dır
Kansere neden olan nitrozaminleri oluştururlar
Kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltırlar (8)
Buna karşın bazı araştırmacılar nitritin et endüstrisinden katkı maddesi olarak çıkarılmasını olanaksız olarak görmektedirler
Eğer et ürünlerinde nitrit kullanılması yasaklanırsa pek çok et ürününün piyasadan kalkacağı; dolayısıyla hayvan üreticisinin et teknolojsinin insan beslenmesinin ve genel ekonominin önemli ölçüde zarara uğrayacağını savunmaktadırlar
Nitritsiz üretilecek et ürünlerinin dayanma süresinin azalması lezzetsiz ve kötü renkte olması ve dolayısıyla gıda zehirlenmeleri yoluyla sağlık sorunları yaratacağı endişesi duyulmaktadır (9)
Bu nedenlerle son üründe nitrit kalıntısını ve nitrozamin oluşmasını azaltacak yöntemler araştırılmaya başlanmıştır
Tokoferoller ve askorbik asit (10) ve laktik asit bakterileri (11) nitrozamin oluşumunu azaltmaktadır
Gerek dünyada gerekse ülkemizde yapılan çalışmalarda et ürünlerinde kalıntı nitrit miktarının azaldığı görülmektedir (12)
Ülkemizde 1970?li yıllarda yapılan çalışmalarda et ürünlerinde izin verilenin çok üzerinde nitrit kullanımı saptanırken (13) son çalışmalarda daha iyi sonuçlar alınmıştır
Kuyumcu ve Yurttagül(12) 20 sucuk 16 salam ve 13 sosis örneğinin kalıntı nitrit ve nitrat düzeylerini incelemişlertir
Sonuçta sucuk örneklerinin bir tanesinde kalıntı sodyum nitrat düzeyi; salam örneklerinin bir tanesinde de kalıntı sodyum nitrit düzeyi Türk Gıda Kodeksi?nde izin verilen değerin üzerinde bulunmuştur
Analize alınan et örneklerinin % 96?sının kalıntı nitrit ve nitrat miktarları insan sağlığı açısından sorun yaratmayacak düzeydedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul