Konu
:
Takıntı Hastalığı Hayatı Nasıl Etkiliyor ?
Yalnız Mesajı Göster
10-09-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kapıları pencereleri kontrol eden prizlerdeki fişleri çeken evi defalarca temizleyen iyi bir iş sahibi olma ve para kazanmak için çabalayan eşini her an takip eden takıntı hastası insanlar var
Evdeki elektrik düğmelerini kontrol eden son zamanda da 'Ütünün fişini çektim mi?' diye şüpheye kapılan Sevgi Hanım çözümü ütüyü çantasına koyup işe götürmekte bulmuş
"Her şeyi kontrol etmekten bir türlü evden çıkamıyorum
Kapıları pencereleri açıp kapatarak emin olmaya çalışıyorum
Prizlerdeki fişleri çekiyorum elektrik düğmelerini kontrol ediyorum
Son zamanlarda ütüye takmış durumdayım
Sonunda ütüyü çantamda işe götürerek rahatladım
" diyor 30 yaşındaki Sevgi Turan
Ahmet Bey ise eşinin her şeyi kontrol etmeden uyumayacağını ve uyutmayacağını bildiği için 'bir an önce yapayım ve kurtulayım' düşüncesiyle tüm kontrolleri kendisi yapar ve Sevgi Hanım'ı bilgilendirir
Bu saplantı Ahmet Bey'i ve çocukları artık rahatsız etmeye başlar
Öyle ki boşanmanın eşiğinden dönerler
Sevgi Hanım aldığı psikolojik destekle bu takıntıyla baş eder
Turan ailesinin yaşadığı bu problemi birçok çiftte görmek mümkün
Obsesif kompulsif bozukluk ya da halk arasında bilinen adıyla takıntı-saplantı hastalığı belirli bir aşamadan sonra sorun teşkil etmeye başlıyor
Anadolu Sağlık Merkezi'nden uzman psikolog Aylin Sezer'e göre 'Elimi kapıya sürdüm mikrop kapar mıyım?' 'Ya sevdiklerime bir şey olursa!' 'Ocağı açık unutmuş olabilir miyim?' tarzındaki sorular sürekli ve istemeden kişinin aklına geliyor anlamsız olduğunu bilse de aklından atamıyor ve bunları düşünmek gündelik hayatta sıkıntıya yol açıyorsa takıntı hastalığından söz edilebilir
Sezer takıntılı düşünce ve eşlik eden tekrarlayıcı davranışların birdenbire başlayabildiği gibi çoğu zaman sıkıntılı bir olay veya dönem sonunda ortaya çıktığını belirtiyor
Rahatsız eden düşünce ve davranışların erken fark edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Sezer şöyle konuşuyor: "Çoğu zaman takıntılar yardım almadan yıllar boyu sürebiliyor
Kişi ve ailesine ciddi zararlar veriyor
Aile gündelik yaşamını sürdürmede ciddi zorluklar yaşıyor
Örneğin sürekli kirlendiğini düşünen bir kişinin 3-4 saat banyodan çıkmaması aynı evde yaşayanları olumsuz şekilde etkiliyor
Kuşkucu bir düşünceye sahip birey bu takıntılı düşünceyi ilişkilerine yansıtıp eş ve çocuklarını kendinden uzaklaştırabiliyor
"
Uzmanlara göre takıntı hastalığında saplantıya sebep olan durumun iyi bilinmesi gerekiyor
Durumun değişmesiyle takıntılardan kurtulmak mümkün
Aile içi takıntıları çözmenin en iyi çözüm yolu ise sevgi
Takıntılı kişiyi sevmek ve onu mutlu etme çabası içine girmek takıntı ve çatışmaların çözülmesine katkı sağlıyor
Kişi huzurlu ve rahat oldukça takıntılardan kurtuluyor
Takıntı hastalığı 21-35 yaşlarında ortaya çıkıyor
Her yüz kişiden 3'ü tedavi gerekecek düzeyde takıntılı
Sorumluluk duygusu yüksek olan çabuk endişeye kapılan gergin karamsar içe dönük mükemmeliyetçi kişiler takıntı hastalığına daha yatkın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul