10-09-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Su Ve Özellikleri Canlılık İçin Gereği Suya İhtiyaç Duyan Moleküller
SU
SU = HAYAT
Canlıların yapısında bulunan temel moleküllerden biri olan su, canlıların yapısının büyük çoğunluğunu oluşturur Canlılarda bulunan su miktarı % 65 - 95 arasında değişmektedir İnsanın ~ % 65'i sudur ve bu miktar % 20'nin altına düşerse ölüm meydana gelir
Bazı canlılardaki su miktarı : Su bitkilerinin ~ %98'i su, Filin ~ % 70'i su, Domatesin ~ % 95'i su, Patatesin ~ % 80'i sudur
Su molekülü 2H ve 1O atomundan oluşmuştur İki hidrojen atomu arasında 104 5° 'lik bir açı vardır
Bir su molekülünde Hidrojen atomu ile Oksijen atomu arasındaki bağ kovalent bağdır İki su molekülü ise birbirine hidrojen bağı ile tutunur
Su molekülü polardır Polar poları çözer prensibine uygun olarak da su, polar molekülleri çözer Bu yüzden polar moleküllere hidrofilik (suyu seven) denir Apolar moleküllere ise suda çözülmediğinden hidrofobik (suyu sevmeyen) denir Örneğin yağ bileşiği suda çözülmez ve hidrofobiktir Bazı moleküllerde ise bir ucunda polar veya iyonlaşmış bir bölge , diğer ucunda ise apolar bir bölge bulunur Yani hem polar hem de apolar özellik gösterirler, böyle moleküllere "ampifatik" moleküller denir Örneğin bu özelliği hücre zarının yapısında görürüz: Hücre zarındaki fosfolipidlerin baş kısmı hidrofilik iken kuyruk kısmı hidrofobiktir
Hidrofilik Moleküller
Hidrofobik Molekül
Suyun diğer özellikleri :
Polar ve iyonlar için iyi bir çözücüdür Çoğu biyokimyasal reaksiyonlar suyun varlığında gerçekleşir Ayrıca büyük moleküller ve tuzlar suda kolaylıkla iyonlaşırlar
Kanda besinlerin taşınmasında önemli rol oynar
Metabolik aktiviteyi hızlandırır
Vücut ısısının ayarlanmasında yardımcıdır
Zararlı ve fazla maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırır
Su 0ºC 'de donar ve 100ºC 'de kaynar Su donarken özgül ağılığı küçülür, hacmi büyür Bu sayede sularda hayat sürmektedir +4ºC'de en yüksek özgül ağırlığa sahiptir
Yoğunluğu 1g/cm³
Renksiz ve kokusuzdur
Hücrenin yapısal ve fonksiyonel bütünlüğünde suyun şu üç özelliğinin önemli bir rolü vardır :
a) Buharlaşma ısısının yüksek olması
Kaynama sıcaklığı çoğu sıvıdan daha yüksektir Çünkü su ısıtıldığı zaman önce hidrojen molekülleri arasındaki bağlar kopar Bu sayısız hidrojen bağlarının kopması ve bu halin korunması yani tekrar hidrojen bağlarının birleşmemesi için epeyce ısıya ihtiyaç duyulur
Buharlaşma ısısının yüksek olması, sıcak günlerde serinlememizi sağlar Deride bulunan yaklaşık 1-2 milyon ter bezlerinden suyun buharlaşmasıyla bir serinlik elde ederiz
b) Kohezyon özelliği
Gerilme durumunda, su molekülleri arasında kopmaya karşı bir direnç vardır Kohezyon, bir gerilim durumunda moleküller arasındaki bağların kopmaması için gösterilen dirençtir
Suyun yapısındaki hidrojen bağları birbirlerini çekerek bir arada bulunmasında ve böylece suyun bitkinin odun ( ksilem) borularında kopmaz sütun şeklinde yükselmesini sağlar
c) Çözücü özelliği
|
|
|